Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Do Evropy! S Američany? Minář o prodeji Sigmy, cíli i brankářích

  19:29
Když po tiskové konferenci ke startu jarní části ligy, ve které budou chtít olomoučtí fotbalisté zaútočit na evropské poháry, opouštěl místnost na Andrově stadionu, šibalsky mrkl: „See you later.“ Sportovní manažer Hanáků Ladislav Minář vyhlíží jednání s americkou investiční skupinou Blue Crow Sports Group, jež vlastní například španělský druholigový klub Leganés, nedávno si pořídila Vyškov a chce také Sigmu, jak MF DNES informovala minulý měsíc.

Sportovní manažer Ladislav Minář z prvoligového fotbalového klubu SK Sigma Olomouc na tiskové konferenci před začátkem jarní části sezony. | foto: ČTK

Oprašujete angličtinu?
Budu mít překladatele, protože u takových velkých věcí je potřeba, aby tam byl třetí člověk, aby to bylo seriózně přeložené na všechny strany a nebylo nic zavádějící.

V jaké fázi jednání jsou?
Komentář je jednoduchý a krátký. Evidujeme, že se zahraniční společnost zajímá o vstup do klubu, ale momentálně je stav takový, že já osobně jsem u žádného jednání nebyl a zatím žádná neproběhla. Pokud budou probíhat, budeme chytřejší. Teď je to ve fázi, že k tomu ani nejde říct víc.

Takže jste na samém začátku?
Ano.

První kontakt proběhl v lednu?
Nevím o tom. Nebyl jsem u žádné schůzky.

Můžete prozradit aspoň základní vizi, se kterou americká společnost Sigmu oslovila?
Nedokážu k tomu nic říct, protože žádné jednání ještě neproběhlo. Mám jen informace, že oslovili vícero klubů v našem okolí. Až jednání proběhnou, seznámí nás s jejich představou. Teď na to opravdu nemám co říct.

Části vedení Sigmy – Jakubu Benešovi, Martinu Majorovi, Petru Konečnému – se má nabídka této společnosti zamlouvat. Mají víc informací?
Nedokážu odpovědět, co se komu zamlouvá. Minulý týden jsme měli schůzi spolku, kde bylo oznámeno, že se o nás někdo zajímá. Tito lidé tam seděli a nikdo z nich neřekl, že by věděl něco víc. Na sezení největšího akcionáře k tomu víc neřekli, z toho vycházím. Nemůžu reagovat na to, co se vykládá po městě.

Kdy budete vědět víc?
Myslím, že v brzké době bude schůzka.

Je na stole od americké společnosti písemná nabídka?
Není, proto se divím, když někdo řekne, že by se mu něco zamlouvalo.

Vám by se zamlouvaly po šesti letech evropské poháry, což?
Držíme se v lize v první skupině, byli jsme tam i minulý rok. Cíl je, abychom se tam udrželi a hráli o další možnosti. Chtěli bychom se o poháry porvat.

To se dá i z prostřední skupiny.
Ale je lepší být v první skupině s možností hrát o páté místo.

Ondřeje Zmrzlého jste prodali do Slavie. Měli jste na něj víc nabídek?
Neměli, jen od Slavie.

Doufám, že pokárání přijde. Kerbr o tykání se šéfem, přezdívce i vítaném tlaku

Ve Slavii jsou už čtyři odchovanci Sigmy. Svědčí to o dobré práci Olomouce s vlastními hráči, nebo o tom, že neumíte prodat opory přímo do zahraničí?
Každý by chtěl udělat transfer napřímo, ale dneska to vypadá, že cesta je spíš přes tyto velké kluby – Slavii, Spartu, Plzeň. Že jsou teď čtyři ve Slavii, je shoda okolností. Jednu dobu se říkalo, že jsme hráče víc etablovali na Plzeň. Aby hráč mohl jít přímo do zahraničí, chce to, abychom hráli předkola pohárů. Pokud je hrát nebudeme, je pravděpodobnost prodeje do zahraničí malá. Pokud je tam dobrá participace z dalšího transferu, jako to bylo u Zimy i dalších kluků, tak to není špatná cesta.

Kdo bude další na řadě? Vypadá to, že mladší hráči s potenciálem prodeje teď chybí, věkový průměr týmu máte starší.
Byl to určitý záměr, když se nám podařilo uhrát umístění do šestky. Věřil jsem, že když mužstvo bude pospolu, mohli bychom z toho předkolo pohárů vytáhnout. Je to poplatné tomu, že teď tolik mladých chlapců nemáme. Taky víme, že pokud si nesáhneme na úspěch tuhle sezonu, tak do toho budeme muset razantněji vstoupit. Je tam Honza Fiala, Štěpán Langer, Amasi... Uvidíme, kam sezona bude směřovat.

Zimujete pátí.
Zatím se to jakž takž daří, ale musíme udělat víc pro to, abychom se tam udrželi. Po minulé sezoně béčka jsme nemohli být nadšení, že bychom vytáhli šest hráčů do áčka. Každý má vývoj jinak. Třeba Zmrzka dva roky zpátky – všichni jsme viděli nedostatky, zbrklost. Kolikrát jsme se o něm s Jindrou Trpišovským bavili. Najednou měl půlsezonu dobrou. Jestli by ji dokázal zopakovat, těžko říct. V pravý čas měl výkonnost a v pravý čas odešel.

Brankář Sigmy Olomouc Matúš Macík.

Co jste od Slavie dostali za asistenta trenéra Milana Kerbra?
Singhateha na rok. Nechtěli ho dát víc než na půl roku. Je šikovný, ale nějaký přechod z druhé ligy to je. Jsme přesvědčení, že na podzim nám pomůže ještě víc. Kdyby tady měl být jen půl roku, tak by Milan šel do Slavie po dvouměsíční výpovědní lhůtě, protože jinak to nešlo. Muselo to být férové také k Saňákovi, kterého jsme do Pardubic nepustili. Je jednoduché říct: Chceme Sandyho, domluv si to tam. Ale doprkvančic, když něco chci, tak přijedu na jednání a jednám. Tady jsme udělali model, aby to nebylo tak, že vezmeme našeho trenéra a někde ho takhle dáme. Jak říká můj táta: Když půjdeš do obchodu a bude ti chybět koruna, dá ti někdo rohlík? Nedá.

Trenér Jílek prozradil, že jako jednička začne v sobotu v Liberci zkušený Macík. Nehledali jste po častých chybách brankářů nového gólmana?
Debat bylo strašně moc. Nebudu zakrývat, že jsem byl z toho rozčarovaný. Trenér má svůj realizační tým, těm lidem věří. Kdyby to bylo tak, jak se vykládá, že Minář něco Jílkovi tlačí, tak si dotlačím Tondu Branku, jak já říkám. Přeli jsme se, diskutovali jsme. Za sezonu a půl těch chyb bylo strašně, ale strašně moc. Každý má právo udělat chybu, ale když jich je tolik, tak nad tím přemýšlíte. Ti kluci nejsou hloupí, čtou to, mohou slyšet i Mináře, který řekne, že je to v pr.., že už nevíme, koho tam máme dát. Není to pro ně jednoduché, přemýšlím nad tím, jestli to bude stačit. Kvalitu prokázali a trenéři věří tomu, že se vrátí do formy. A já tomu věřím taky. Ale téma to bylo velké.

Útočník Pavel Zifčák se nevešel do nominace na soustředění v Turecku. Má svolení k odchodu?
Pavel Zifčák zůstane tady. Chtěli jsme, aby na lepších terénech v příznivějších klimatických podmínkách byli hráči, kteří nejsou doléčeni – Tonda Růsek a Honza Navrátil. Zifčák s Matysem odjeli na soustředění s béčkem, ale to neznamená, že by měli odcházet z klubu.

Sigma už má Singhateha. Slávisté pouští Gambijce na roční hostování

V týmu jsou tři Afričané. Je to nový směr Sigmy?
Sešlo se to tak. Chtěli jsme útočníky. Máme Muritalu, který to celé promarodil a sám zjistil, že se mu stýská. Neřekl bych, že se chceme vydat cestou, že afrických kluků budeme mít víc. Když jsme měli sezení s fanoušky, tak na nás někdo křičel, proč Afričany nemáme, třeba jak ve Vyškově. Ale nám jde spíš o posty, sehnat útočníka je těžké. Teď jsme si jednoho vypůjčili od Slavie. Dokud není Tonda Růsek, potřebujeme mít konkurenci. Taky vidíte vlny. Přišel Dele, odehrál před rokem a půl krásný zápas v Plzni, dal gól, mysleli jsme si, že si ho budeme chystat, ale po letní přípravě se dostal do stavu, kdy chodil za trenérem, že má tvrdé nohy, musel odcházet z tréninků, stagnoval. Teď se do toho hůř dostává, vyskakuje mladý Amasi. Ale už také cítíme, že je toho na něj po přípravě moc. Pokud to zvládnou, budou v sestavě, ale trend to není. Je to spojené s ekonomikou.

Prohloubila se spolupráce s Prostějovem poté, co tam přišel jako sportovní manažer sigmák Jiří Balcárek?
Jsem tady deset roků, nejsem zatížený Holicí ani Prostějovem, nemám s nimi špatné vztahy. S panem Dostálem jsem spolupracoval normálně, s Frantou Jurou bych taky spolupracoval normálně, ale cítím tam pořád rivalitu, respektive ne já, ale lidé kolem ji cítí. Teď je tam Balci, který mi čtyřikrát do týdne telefonuje, třikrát ho mám tady na kávě. Je to sigmák, ale to nic nemění na naší snaze s nimi spolupracovat. Kdyby postoupil Uničov do druhé ligy, budeme spolupracovat s Uničovem, protože když si s panem Nezvalem řekneme, že venku sněží, nemusím se ani dívat a bude sněžit. Měli bychom dobře spolupracovat. Proto jsme udělali výměnu plus dali ještě jednoho hráče na hostování.

Záložník Radim Breite, sportovní manažer Ladislav Minář, trenér Václav Jílek a tiskový mluvčí Jiří Fišara (zleva) z prvoligového fotbalového klubu SK Sigma Olomouc vystoupili na tiskové konferenci před začátkem jarní části sezony.

Zatímco vy jste získali z Prostějova obránce Elbela, opačným směrem jste pustili křídelníka Matouška a na hostování stopera Bednára.
Jestli máme spolupráci nakopnout, tak tomu musíme jít víc naproti. Co si budeme vykládat, ani jedna strana teď neměla na to, že my bychom kupovali Elbela a oni Matouška. A ještě jsme k tomu poslali hráče na hostování, abychom opravdu dali najevo, že chceme spolupracovat. I když Franta Jura řekne, že teď těžko můžeme být partneři, když oba hrajeme o záchranu ve druhé lize.

Právě.
Máme ještě Matyse, Křišťála, nějak si vzadu poradíme. Jestli nebudou čtyři kluci z béčka po sezoně v A-mužstvu, co budou jako první dělat? Budou chtít jít na hostování do ligy. A kde my doplníme béčko? Náš dorost není teď v tak komfortní situaci, jak býval. Může se stát, že za tři roky nebudeme hrát druhou ligu, protože nebudeme mít dostatečný počet mladých hráčů, a kde jinde by ji měli hrát než za rohem v Prostějově. Já bych si přál, aby tady byla druhá liga pro béčko deset let, ale nemusíme mít každý rok tolik potenciálu. Někteří z dorostu mají problém hrát třetí ligu.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 33 26 5 2 76:29 83
2. SK Slavia PrahaSlavia 33 24 7 2 70:23 79
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 33 21 5 7 74:38 68
4. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 33 13 8 12 51:50 47
5. FC Baník OstravaOstrava 33 13 6 14 49:47 45
6. 1. FC SlováckoSlovácko 33 12 8 13 44:48 44
Teplice
2:0 a 2:1
Liberec
Teplice
Hradec Králové
Hradec Králové
3:1 a 3:1
Olomouc
Mužstvo Z V R P S B
11. FK JablonecJablonec 33 8 13 12 42:48 37
12. Bohemians Praha 1905Bohemians 33 8 12 13 32:46 36
13. FK PardubicePardubice 33 9 7 17 34:47 34
14. MFK KarvináKarviná 33 7 8 18 37:58 29
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 33 7 7 19 39:67 28
16. FC ZlínZlín 33 5 12 16 39:66 27
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 30 24 4 2 70:26 76
2. SK Slavia PrahaSlavia 30 22 6 2 62:23 72
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. FC Baník OstravaOstrava 30 13 6 11 48:39 45
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. 1. FC SlováckoSlovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. FC Slovan LiberecLiberec 30 10 10 10 46:46 40
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 30 9 10 11 32:38 37
10. FK TepliceTeplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 30 8 11 11 29:40 35
12. FK JablonecJablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. FK PardubicePardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. MFK KarvináKarviná 30 6 7 17 30:52 25
15. FC ZlínZlín 30 5 10 15 36:61 25
16. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 30 6 6 18 34:62 24

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

Leverkusen překonal rekord a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Spartě chybí jen krok, dvakrát ale s Boleslaví zaváhala. Poučí se napotřetí?

17. května 2024  16:59

Možná si ještě vzpomenete, sparťanští fanoušci jistě s oživením paměti problém mít nebudou. Když...

Příběh papírového ubrousku, který stál za počátkem Messiho éry v Barceloně

2. února 2024  6:59,  aktualizováno  17.5 16:57

V jedné z barcelonských restaurací se kdysi sešli tři pánové na oběd kvůli třináctiletému klučinovi...

Při vyloučení Kpoza sudí nechyboval, zákroky Ogbua na penalty nebyly

17. května 2024  16:19

Ostravský fotbalista Patrick Kpozo byl v úterním utkání na Spartě vyloučen správně. Uvedla to...

Anglie vyhlíží titulový nervák, ovlivní ho Češi? Mikloškovi kdysi tleskali i spílali

17. května 2024  15:24

Mnohým se vybaví například dva roky starý obrat Manchesteru City z 0:2 na 3:2 proti Aston Ville,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...