Právě čtete

Aromaterapie: jak jsem na vlastní kůži vyzkoušela nejvoňavější rituál krásy

2118  
Sdílet: 

Aromaterapie: jak jsem na vlastní kůži vyzkoušela nejvoňavější rituál krásy

Ráda objevuji nové věci. Některé trendy mi nesednou a hned je zavrhnu. Jiné fenomény, jako třeba bosá chůze, matcha čaj nebo jivamukti jóga, mi vstoupí do života a už v něm zůstanou. A po nejčerstvější zkušenosti, kterou vám za chvilku popíšu, je jasné, že v mém životě už navždycky bude mít své pevné místo i aromaterapie. 

7. 2. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Aromaterapie: jak jsem na vlastní kůži vyzkoušela nejvoňavější rituál krásy

Aroma = vůně, terapie = léčba. Tak jednoduché to je. Tedy alespoň z jazykového hlediska. Dál už je to složitější, protože pod slovem aromaterapie si každý představuje něco jiného. „Aromaterapie je přírodní metoda, která využívá léčebných účinků vonných esenciálních olejů. A je mnoho způsobů, jak s nimi pracovat. Můžete si rozetřít pár kapek v dlaních a rovnou inhalovat. Nebo je umístit do difuzéru a aroma v místnosti samo dělá svoji práci. Lze je přidat i do koupele, kde jejich síla vstupuje do těla přes čich i přes pokožku. Pro mě je ale nejzajímavější forma masáží obličeje i těla aromaterapeutickými oleji, protože spojuje požitek z vůně s ozdravnou silou dotyku,“ vysvětluje paní Mariya Leheta, zkušená aromaterapeutka a majitelka pražského salonu Aro’Maria.

Ale dost teorie, slíbila jsem vám popsat osobní zkušenost s aromaterapií. Jako úplná začátečnice si vybírám službu „Pleťový olej na míru, tajemství krásy pro každou pokožku“. Jdeme na to!

Krok číslo jedna: Aromadiagnostika

Krásná paní Mariya přiváží vozík naplněný ve třech patrech lahvičkami, skleničkami, kádinkami a olejíčky. Než se pustíme do samotného očichávání esencí, chvilku si povídáme. „Lidé často nemají povědomí o intenzitě, s níž aromaterapie působí na duši i tělo. Jak dokáže léčit, tak by mohla i uškodit. V každé kapce esenciálního oleje je totiž obrovská síla, koncentrace účinku konkrétní rostliny. Esence jsou navíc dynamické v tom, že na každého působí jinak. Proto je zkušenost aromaterapeuta alfou a omegou úspěchu,“ říká.

Vzhledem k tomu, že se chystáme namíchat esenciální olej na pleť, je pochopitelně nutné prozkoumat i stav a typ pleti, věk, způsob péče apod. Vždy se také dělá jednoduchý test na kůži, aby éterický olej nedráždil.

Krok číslo dvě: Začínáme s čicháním

Postupně přičichávám k vonným esencím v malých lahvičkách. Dostávám instrukce moc nepřemýšlet, nesnažit se identifikovat rostlinu, nečíst etikety. Stačí se naladit na své já a řídit se intuicí. Prostě: voní, nevoní, možná. Sama jsem překvapená, jak propastné rozdíly ve vůních jsou, od slastného „ách“ až po ostré „fuj“. 

Aromaterapeutka průběžně koriguje výběr, protože jednodruhových léčebných esencí prý existuje až pět set. Získávají se z květů, plodů, listů, kořenů, kůr nebo pryskyřic různými šetrnými metodami, od parní destilace přes lisování až po maceraci. Očichám asi 30 lahviček a pak přestávám vnímat. Před námi stojí předvýběr 14 esenciálních olejů. 

Aromaterapie pracuje s vývojově nejstaršími smysly, hlavně s čichem. Vůně se z čichových receptorů dostává do mozku a prochází amygdalou, která hraje hlavní roli ve formování a uchovávání paměťových vzpomínek spojených s emočními prožitky. Co nám voní, to na nás působí pozitivně a to právě teď naše tělo a duše potřebuje.

Krok číslo tři: Hledáme synergii

Aromaterapeutický olej by se měl vždy skládat ze tří částí: základu, středu (srdce) a vrchu (hlavy). Základ tvoří zemitější a duchovní vůně, které nás drží nohama pevně na zemi. Ve středu se často vyskytují květinové vůně blízké ženskému srdci. Na vrchu bývají mysl povzbuzující lehké bylinky a osvěžující citrusy pro radost.  

Když správně zkombinujeme jednotlivé éterické oleje, vzájemně se podpoří a posílí výsledný účinek. Je to jako orchestr, který vytvoří dokonalý zážitek, až když zahraje dohromady. – Mariya Leheta, aromaterapeutka

Proto znovu přičichávám ke všem svým 14 vůním a vybírám finální wow! sestavu. V mém případě jde o osm esenciálních olejů, absolutní lásky jsou mandarinka a růže!

TIP: Věděli jste, že na jednu kapku růžové esence je potřeba 60 růží? Na litrovou lahev je to asi pět tun okvětních lístků! 

Krok číslo čtyři: Alchymie

Blížíme se do finále. Aromaterapeutka do skleněné kádinky nejdřív namíchá výchozí směs stabilizujících rostlinných olejů, jakýsi nosič pro vonné esence. Základ tvoří kosmetická surovina zvaná „squalane“ z cukrové třtiny, která pleť zvláčňuje a hydratuje, dodává pružnost a chrání před prvními příznaky stárnutí. U dalších olejů jsem neměla ani tušení, že vůbec existují: brokolicový, švestkový, karotkový, mučenkový, malinový a nakonec pár kapek silného oleje z černého rybízu.

Do základu přimíchává můj unikátní výběr osmi esenciálních olejů. Ale velmi opatrně, vždy jen jednu kapku. Pokaždé znovu přičichnu a sleduji neuvěřitelný zázrak zrození, směs se s každou přidanou kapkou úplně promění. Nakonec doladíme finální recepturu, a když přivoním, nemůžu uvěřit svým čichovým buňkám. Výsledek je dokonalý. Tohle jsem já!

Každá zákaznice je jiná a stejně tak jsou rozmanité i individuální receptury. Aromaterapii a míchání esenciálních olejů se věnuji víc než pět let – a za tu dobu jsem neviděla dvě úplně identické směsi. – Mariya Leheta, aromaterapeutka

A já tahle slova mohu potvrdit, protože když tuhle proceduru absolvovala moje kamarádka Helenka, dopracovala se k naprosto odlišnému výsledku (který mně, jemně řečeno, moc nevoněl)..

Krok číslo pět: Rituály krásy

Svůj osobní esenciální olej dostávám ve skleněné 30ml lahvičce s pipetou. Následuje instruktáž, jak ho správně aplikovat, aby pleť využila aromaterapeutický efekt naplno. Ranní a večerní „rituály krásy“ začínají odlíčením a nanesením zvlhčujícího hydrolátu. Pak přijde to nejdůležitější – do trochy aloe gelu přidám tři kapky svého esenciálního oleje, v dlaních rozemnu, zhluboka přivoním a jemně vmasíruji do pokožky obličeje. Plus pět minut japonské liftingové masáže nikdy neuškodí.

Lahvička pleťového esenciálního oleje mi vydrží dva až tři měsíce. Pak mi v salónu Aro’Maria namíchají další várku, recepturu už mám. „Stejný recept doporučuji opakovat maximálně dvakrát. Za tu dobu aromaterapeutický olejíček v těle a mysli udělá, co je potřeba. Měnit se mohou i preference, například s ohledem na roční období, věk a podobně,“ uzavírá velmi příjemnou aromaterapeutickou hodinku paní Mariya. Byl to opravdu velký zážitek. Děkuji a ráda doporučuji!

Elegance pro každý den

Elegance pro každý den

Nakombinujte si outfity, ve kterých budete každý den jiná, ale stále okouzlující.

Do e-shopu
Oživte prádelník jarními tóny

Oživte prádelník jarními tóny

Překrásné spodní prádlo i pyžama ve světle fialové, šeříkové a tmavě modré.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články