Kristina Láníková: Puma M

Kristina Láníková: Puma M

Tisk

puma m 200Kristina Láníková je vizuální umělkyně a básnířka. Jako básnířka se „zabydlela“ v nakladatelství Fra – v tomto nakladatelství jí vyšly už tři sbírky básní. Naposledy to byla knížka s názvem Puma M.

 

 

Na první pohled tato sbírka velmi připomene autorčinu poslední knihu Úvahy nad zájmeny. Stejně jako tam jsou texty zde krátké a nenesou názvy. Jsou rozděleny do několika oddílů – ani ty nemají názvy, naznačují je jen prázdné stránky. Básně se na prázdných plochách jeví jako velmi tichá sdělení či deníkové záznamy – lákalo by to říct, že jsou „ostýchavé“, kdyby ovšem Láníková o věcech (a to i o věcech intimních) nepsala s takovou nezaujatostí. Takovou nezaujatostí, až to působí, jako by básně nepsal člověk, ale jen tělo vykonávající automatické pohyby, a díky tomu zachycovalo věci takříkajíc přesně. Neznám nikoho, kdo by tyto dojmy dovedl vyvolat tak dobře, jako Láníková.

Na druhou stranu – Puma M se od Úvah nad zájmeny také liší. Texty jsou přeci jenom o něco delší. Především pak do básní pronikají výrazy (a tedy i motivy) z jazyků generačních, popkulturních a dalších: „Kanye West opustil Nike kvůli Adidasu / Mattel upozorňuje na hry s panenkami / auto je krásné a budí emoce // všechno zezlátne a Miss Česko zamává“ (s. 39) Takový text by se v Úvahách neobjevil; možno je tu mluvit třeba o rozdílu v lesku – texty Pumy M se lesknou barevněji, možná i svítí jako displeje; texty Úvah se lesknou spíše jako chirurgická ocel, z níž je možná vyrobena většina šperků, které se dnes nosí… Tento posun se může líbit či nelíbit každému čtenáři dle jeho osobního vkusu, pro básnířku pak může znamenat odhalování možností vlastní poetiky.

Podstatný je u Láníkové přístup k básnictví jako takovému – vnímám zde snahu hledat způsob, jak psát básnicky, možná lépe řečeno umělecky, ovšem pokud možno bez používání metafor, přirovnání a podobných „klasických“ básnických prostředků (viz k tomu ukázku na konci recenze). Myslím si, že se to daří – zejména díky jistému mlčení mezi řádky (ostatně, oblíbeným motivem Láníkové je pomlčka). A tak mohu sbírku doporučit každému, kdo se zajímá o poezii jako takovou.

Ukázka (s. 66):

představuji si popcorn napíchnutý na klacík

nebylo důležité, jestli šlo o únavu
nebo začínající virózu
nabídka modelů mě nezaujala
léky mě zbavily možností
život se zpomalil a utichnul

úspěšné lidi pohání láska

ale můžu i zastavit
stačí pokrčit nohy
a zlehka zatlačit do ledu

puma m obalka

Název: Puma M
Autorka: Kristina Láníková
Nakladatelství: Fra
Rok vydání: 2023
Počet stran: 72
Hodnocení: 75 %

www.fra.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Po stopě Karla Maye aneb Vinnetou a Old Shatterhand opět žijí!

karl may vystava vinnetouNárodní muzeum ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví připravilo pro milovníky mayovek a indiánek výstavu Po stopě Karla Maye. Rok 2012 totiž zahrnuje t...

Z archivu...


Literatura

Jana nebo Jane?

altKdyž jsem si na obálce knížky April Lindnerové přečetla, že jde o moderní příběh Jany Eyrové, neodolala jsem a knížku jsem otevřela.

 

...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...