Hlavní obsah
Sport

Nový brankář i mladíci ze Slavie. Posily mají Teplicím pomoci vyhnout se bojům o záchranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution 4.0/El Loko

Zimní přestupové období bývá tradičně méně žhavé než to letní. I tak některé kluby zaznamenávají zajímavé pohyby směrem dovnitř i ven. V Teplicích se však ani jedno nekonalo. Na ligové trávníky vyběhnou ve velmi podobném složení jako na jaře.

Článek

Změny v kádru spíše kosmetické

Změny, které v kádru Teplic nastaly, jsou spíše kosmetické. Řada trenérů vám mezi posilami vyjmenuje i hráče, kteří se vrátili z hostování, a klub si je rozhodl po přípravné fázi ponechat. Toto je i případ krajního obránce Josefa Švandy, který na podzim hostoval ve Varnsdorfu, nebo Romana Čerepkaie, reprezentanta Slovenska do 21 let. Ten zase hostoval ve Zlatých Moravcích, které beznadějně okupují poslední příčku nejvyšší slovenské ligy.

Ani u jednoho z hráčů nemám pocit, že by měli přinést onen faktor X, pomocí kterého by se měla hra Teplic výrazněji proměnit. U Josefa Švandy dokonce předpokládám, že bude spíše třetiligovému B týmu pomáhat udržet příslušnost v ČFL. Při pohledu na Čerepkaie v přípravných zápasech jsem měl zase pocit, že je poměrně slušně technicky vybavený, ale i přes jeho výšku 190 centimetrů nebude hroťákem, kterého trenér Frťala potřebuje. Tedy bijcem, který si poradí s dlouhými nakopávanými balóny z hloubky pole Teplic.

Teplice ulovily slovenského reprezentanta

Za zmínku určitě stojí další posila ze slovenské reprezentace U21. Brankáři Richardu Ludhovi se jeho vůbec první poločas za Teplice příliš nepovedl, v přípravě se ale postupně vyprofiloval do role nové jedničky. Proti Razgradu dokonce chytil penaltu.

Troufám si tvrdit, že už od prvního jarního zápasu se Zlínem bude pozice dosavadní jedničky Teplic Tomáše Grigara výrazně ohrožena. Dokonce bych si i vsadil na to, že Ludhu uvidíme mezi tyčemi už právě proti Zlínu.

Proti Zlínu bez Chaloupka

Koho naopak určitě neuvidíme, je Štěpán Chaloupek. Ten je v karetním trestu, a ještě k tomu v rekonvalescenci po předem plánované operaci. Ačkoliv přípravu s týmem v Turecku absolvoval, v přípravných zápasech neodehrál ani minutu. Už by však mohl být k dispozici proti Pardubicím. Otázkou je, jestli bude chtít trenér Frťala do základní sestavy nasadit hráče, který za dva měsíce neodehrál ani minutu.

V úvodních zápasech jara se bude muset trenér Teplic obejít i bez Matěje Radosty. Jeho výkony byly směrem dozadu na kraji obrany spolehlivé, ale na podzim začal zlobit i směrem dopředu. Dost mě proto mrzí, že tento jeho vzlet přeruší zranění, které si přivodil právě v zápase s Razgradem. Hned v úvodu přípravy v Turecku se zranil i Filip Havelka, který rovněž patřil mezi hráče se vzrůstající formou. Mezi zraněnými je i střední záložník Robert Jukl.

Duo mladíků ze Slavie

Vraťme se ale k posilám. Vedle brankáře Ludhy je dobré zmínit slávistickou dvojici Albert Labík a Ondřej Kričfaluši. Speciálně druhého jmenovaného jsem chválil v jeho prvním zápase v dresu Teplic proti Mladé Boleslavi. Zároveň jsem psal, že by byla škoda, kdyby se zařadil do stoperské trojice. Prokázal totiž, že pozice defenzivní šestky mu velmi sedí a umí pro své spoluhráče vymyslet zajímavé dlouhé pasy za obranu soupeře.

Asi i vzhledem k absenci Chaloupka v zápasech přípravy však Kričfaluši nastupoval právě na stoperu, kde svoji silnou zbraň nemá šanci tak často využít. Osobně by se mi daleko více zamlouvalo, kdyby jeho pozici převzal například Mareček a Kričfaluši skutečně dostal prostor ve středu zálohy.

Začnou Teplice střílet více branek?

Co tedy od Teplic čekat na jaře? Určitě nečekejte diametrálně odlišný projev, než tomu bylo na podzim. Teplice v přípravě sice začaly střílet branky, ale trochu bych se obával, že statistika v tomto případě může klamat. Gningovy dvě branky proti Razgradu padly po velkých chybách brankáře, ta Hronkova byla také poměrně šťastná. Stejně jako jeho střela proti sluncem oslepenému brankáři Mladé Boleslavi, která se jistě objeví v některém ze Silvestrovských speciálů. Po bezbrankovém prvním poločase následovala pětigólová demolice Dukly Praha, jejíž obránci však působili jak z úplně jiné soutěže než z druhé nejvyšší.

Nicméně nešlo si nevšimnout, že v přípravných zápasech Teplice v řadě momentů napadaly soupeřovu rozehrávku podstatně výš na polovině hřiště, než jsme dosud byli zvyklí. Také byla patrná snaha o to, aby se hráči s míčem vždy aktivně nabízeli spoluhráči, kteří by mohli dostat přihrávku do nohy. To bych tedy vnímal jako pokus nespoléhat se pouze na dlouhé nakopávané míče na dva vysoké útočníky. A ještě jedna možná nepatrná věc stojí za zmínku.

Skláři plavou na vlně pozitivní atmosféry

Z toho, co jsem měl možnost sledovat, v klubu i mezi hráči panuje extrémně pozitivní atmosféra. Teplice několik sezón v řadě platily za ligové otloukánky a dle bookmakerů mezi největší kandidáty na sestup. Podzim se však klubu ze severu Čech poměrně vydařil. Prozatímní 10. místo v tabulce by zajišťovalo účast v prostřední skupině a vyhnutí se bojům o záchranu.

Teplice nyní čekají domácí zápasy se Zlínem a Karvinou, dále zápas v Pardubicích a domácí dohrávka s Olomoucí. Už na podzim Teplice považovaly zápasy s prvními třemi týmy, které jsou v tabulce pod nimi, za naprosto klíčové. Kromě hubené výhry s Karvinou, kterou v závěru zápasu vystřelil Fila, však Teplice zápasy se Zlínem ani s Pardubicemi nezvládly a oba prohrály. Pokud se tedy reálně chtějí bojům o záchranu vyhnout a udržet si současnou skvělou atmosféru, následujících pár týdnů pro ně bude možná ještě důležitějších, než si dokážou připustit.

Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz