Horníci Impéria – desková hra

Horníci Impéria – získej nejvíce drahokamů

8. 2. 2024
 

Vaše impérium bylo již vybudováno a na povrchu vše prozkoumáno. Co ale takové temné hlubiny země? Kdo ví, co vše se tam za poklady a nevídané zdroje může skrývat. Vzhůru dolů! Horníci Impéria jsou rychlou karetní hrou, ve které se snažíte umisťováním karet do svého dolu vybudovat co nejvýnosnější řetězovou reakci. Desková hra je určena pro jednoho až pět hráčů od deseti let a v české distribuci si ji můžeme zahrát díky vydavatelství Blackfire.

Z povrchu do hlubin

Na úvod lze říci, že je téměř jedno, v kolika lidech deskovku hrajete. Neexistuje tu totiž žádná interakce mezi hráči a veškeré akce probíhají simultánně. Oproti sólo hře vás tak hra více hráčů obohatí jen o závistivé pohledy vašich soupeřů, když se vám povede utvořit silné kombo a vyzobat několik drahokamů najednou. Pravidla jinak zůstávají stejná a nejsou nikterak složitá.

Horníci Impéria se hrají na deset kol, během kterých se snažíte získat co nejvíce drahokamů. Ten, kdo jich na konci má nejvíce, se stává vítězem. Všichni na začátku obdrží různorodě ilustrované, ale schopnostně identické desky povrchu. Pod ně si pak budete budovat hlubinné úrovně. Ty jsou prezentovány oddělenými balíčky karet, jednotlivě pro první, druhé, třetí a čtvrté patro. Na začátku si všichni z prvních třech úrovní nalosují a vyberou čtyři karty, které pak mohou v následujících kolech vykládat do svého dolu.

Skládání navazujících pater

Jednotlivá kola sestávají ze dvou fází. První je otočení a přečtení události. Těch je z většího počtu vybráno právě deset a slouží tak i jako počítadla kol. Efekty událostí jsou na rozdíl od jiných her jen a pouze pozitivní. Nemusíte se tak obávat nějakého katastrofického scénáře a jen se snažíte odhalený účinek co nejlépe přetransformovat ve svůj prospěch. Efekt události může být okamžitý, platit po celé kolo anebo nabýt platnosti na jeho konci.

Druhá fáze je dolování, tedy zde přeneseně umístění a aktivace karet. Každé kolo jednu z ruky vyložíte. Karty první úrovně vás žádné peníze nestojí, druhé a třetí pak zpravidla ano. Jednotlivá patra se musí určitým způsobem skládat pod sebe. První patro se tedy umisťuje pod desku povrchu, druhé se musí dotýkat vyloženého prvního patra, třetí zas druhého a čtvrté třetího. Nelze je vykládat volně do prostoru, musí na sebe navazovat, a to překládaným pyramidovým způsobem. Jedna karta se tak může potenciálně dotýkat až šesti okolních. Dvou nad sebou, dvou pod sebou a po jedné z každé strany svého patra.

Aktivuj tu nejlepší řetězovou reakci

Vyložením karty aktivujete její schopnost, která je na ní popsána. Jednotlivě mohou být přiřazeny k šesti přítomným frakcím, jež mají své specifické zaměření a schopnosti, a může být výhodné se na některé z nich zaměřit a navzájem je tak potencovat. Umístěním však neaktivujete jen onu kartu samotnou, ale i po jedné přiléhající ve všech patrech nad ní. Umístění karty ve třetím patře tak aktivuje jednu další i v patře druhém, prvním a na desce povrchu. Celou hru se tak snažíte vykombinovávat co nejvhodnější řetězové spojení. A aby toho nebylo málo, na jejich okrajích jsou znázorněné poloviny důlních vozíků, které jsou buď prázdné, nebo plné zlata. Pokud se vám podaří párovat plné vozíky, přinesou vám na konci hry body navíc.

Deska povrchu obsahuje tři akce – buď získáte peníze, dolíznete si nové karty, nebo zaplatíte určitou sumu a můžete se posunout na třech deskách pokroku. Tyto desky jsou oboustranné a postupem na nich lze získat drahokamy, peníze, anebo například silné karty čtvrté úrovně. Jejich zahrání je zadarmo, garantují vám dva drahokamy a zároveň vám spustí kompletní řetězovou reakci napříč všemi úrovněmi.

Svižnost, náhoda a znovuhratelnost

Horníci Impéria jsou ideální rodinnou karetní hrou s jednoduchými pravidly a herními mechanismy. Herní doba se pohybuje od půl do maximálně jedné hodiny. Co se herních součástí týče, vše je barevně, chytlavě ilustrováno. Veškeré karty mají čtvercový půdorys. Desky povrchu a pokroku mají kvalitní dostatečně silné zpracování, oproti nim jsou ale přítomné žetony o něco křehčí. Především u ozubených koleček atlantské frakce je potřeba dávat u vyloupávání pozor. Za zmínku určitě stojí i ztvárnění vítězných bodů, které tu představují samotné, barevně odlišenými drahokamy. Jen je škoda pouhého povrchového potisku, barva bude mít potenciál se ošoupávat. V poslední řadě tu také najdeme dřevěné figurky vozíků, na které si nalepíte samolepky pokladu.

K rodinnému hraní přispívá i docela velká přítomnost náhody. Všichni sice začínají se stejnou deskou povrchu a události jsou také pro všechny stejné, ale jaké karty si líznete a jak moc se vám budou do důlního celku hodit, je už zcela náhodné. Sice můžete předvést své strategické a taktické schopnosti ze všeho vytěžit maximum, ale pokud vám štěstí nebude přát, máte smůlu. Na druhou stranu tak kdokoliv může doufat v příchod lepší karty a obrátit celou hru ve svůj prospěch. Díky tomu se přidává i na znovuhratelnosti, neboť při velkém počtu karet dolů, oboustranných deskách a různých událostech žádná hra nebude stejná jako ta předchozí. Případně zavítejte na naše jiné recenze deskových her.

Horníci Impéria jsou skvělou kombinací svižné karetní a jednoduché deskové hry, která svým příjemným vizuálem a přítomnými komponenty nabádá k rodinnému či nenáročnému hraní. I začátečníci ji bez problému pochopí a vytváření co nejlepších řetězových reakcí jednoznačně zabaví. Významná přítomnost náhody může kdykoliv zamíchat s vítězným pořadím. V případě, že prohrajete, si ale můžete rychle zahrát další partii.

Klady
  • rozmanitost karet a mnoho cest, kterými se vydat
  • jen pozitivní efekty událostí
  • barevně odlišené drahokamy
  • dřevěné figurky vozíků
Zápory
  • drahokamy jsou nabarvené jen povrchově
  • nemusíte mít zrovna štěstí
Infobox
0.0

Doporučujeme

Vizuál

Zpracování

Interakce

Mozkovar index

Náhoda

Prostoje

Marcela Grázová

Její první herní zkušeností byl pravděpodobně Tetris, avšak v dětství milovala strategické hry a online FPS, či MMO. Nyní už hraje jen singleplayer a díky recenzím objevila široké spektrum zábavných indie her, nad kterými dříve spíše ohrnovala nos. Vystudovaný farmaceut, milovník fantasy & sci-fi knížek a seriálů, náruživý cestovatel a motorkář.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.