Hlavní obsah

V Chebu odstranili automaty s HHC z městských pozemků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení radnice v Chebu se domluvilo s majiteli automatů s prodejem potravinových doplňků s HHC na jejich odstranění z městských pozemků. Jednalo se o dva takové automaty. Na třetí, který je ve městě v provozu, po domluvě s provozovatelem byla nainstalována čtečka občanského průkazu. Jinde stojí automaty mimo městské pozemky. Právě z Karlovarského kraje byly nedávno hlášeny případy otrav mladistvých.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahující nebezpečnou látku HHC

Článek

„Na území města byly tři zásobníky s HHC,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí chebské radnice Simona Liptáková. „Některé z nich byly na pozemcích města, takže jsme se domluvili na jejich odstranění,“ pokračovala mluvčí. „Zbyl tu jeden automat, který je ale na pozemku soukromého subjektu,“ konstatovala Liptáková s tím, že tento automat stojí v sousedství obchodního domu Prior. „A tam bylo rovněž s majitelem domluveno, že byl opatřen čárovým kódem na občanku, takže je provoz tohoto automatu monitorován,“ doplnila mluvčí.

Konkrétně v Chebu problém s otravou HHC mezi mladistvými podle Liptákové zatím nenastal. „Víme o problému na té krajské úrovni, takže jsme samozřejmě sdíleli na městských stránkách i na sociálních sítích informace o problematice. Takže se o tom ví, monitoruje se to a ředitelé škol jsou o všem informováni,“ popsala mluvčí.

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Domácí

V Karlových Varech je situace jiná. „Ani jeden automat na území města Karlovy Vary, který distribuuje látku HHC, nestojí na pozemcích ve vlastnictví města Karlovy Vary,“ uvedl první náměstek karlovarské primátorky Martin Dušek (ANO). „Ze strany právního odboru nám nebylo doporučeno, abychom věc řešili na soukromých pozemcích přijetím obecně závazné vyhlášky omezující prodej,“ pokračoval náměstek. „Úřad pro hospodářskou soutěž by nám to napadl, protože my nemůžeme omezovat něco, co není zákonem omezené,“ dodal Dušek s tím, že město má povědomí o tom, kde se automaty nacházejí.

„Kdyby stály automaty na pozemku města, měli bychom právo provoz automatu nepovolit, tedy pozemek pro tuto činnost nepronajmout,“ doplnila karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Karlovarská městská policie nemá podle jejich mluvčí Nikoly Záhorové seznam míst, kde jsou prodejní automaty s HHC. „Strážníci ve službě ale mají v terénu přehled, kde takové automaty jsou,“ doplnila.

Věc řeší i v Sokolově. „Na pozemcích města určitě tyto automaty nemáme,“ uvedl pro Právo starosta Sokolova Petr Kubis (ANO). „Já vím ve městě o dvou těchto automatech a tam jednám s vlastníkem pozemku nebo nemovitosti a ten říkal sám, že kdyby byl problém, sám je odstraní,“ pokračoval starosta. „V Sokolově zatím o žádném problému ohledně užití HHC nevím,“ dodal Kubis.

Případy otrav

Počet a umístění automatů s HHC monitoruje Police ČR, uvedl její karlovarský krajský mluvčí Jakub Kopřiva. Poslední případ otravy se odehrál v úterý. „Jednalo se o šestnáctiletého kluka, který měl ochutnat medvídky s HHC a zapít to vše alkoholem,“ popisoval mluvčí policie. „Udělalo se mu špatně, takže byl na ošetření v nemocnici, ale nakonec zůstal doma,“ dodal Kopřiva.

Podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéty Singerové se intoxikace volně prodejným HHC objevují spíše jako hromadné otravy. I mluvčí karlovarské záchranné služby Radek Hes míní, že většina otrav se odehrává ve skupině. „Jenže ne na každého má HHC stejný účinek. K nám obvykle volá ten, který je na tom lépe. Ale záchranáři se mnohdy ani na místě nedozvědí, že jde o otravu HHC, pokud jim to oznamující či pacient neřekne,“ uvedl Hes.

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v Česku není na seznamu zakázaných látek. Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách a pouličních prodejních automatech.

Mluvčí Singerová upozornila na to, že nebezpečné jsou výrobky s HHC i v tom, že nemají jednoznačné značení o aktivní látce. Na některých je napsáno, že každý bonbon obsahuje určitou dávku v miligramech HHC. Na některých je ale údaj, že obsah HHC je například 40 procent. Není však zřejmé 40 procent z čeho.

Další případy otrav HHC na Karlovarsku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám