Farmáři v Liberci žádali, aby jim stát nebránil hospodařit a omezil byrokracii

foto Protestní akce zemědělců, 8. února 2024, Liberec.

Liberec - V Libereckém kraji dnes po úterní první demonstraci znovu protestovali farmáři, do Liberce se jich dnes s traktory sjelo na 70. Žádají, aby jim stát ani Evropská unie nebránily hospodařit a omezily byrokracii. Zatímco v úterý se v České Lípě nepodařilo zemědělcům na pobočce Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) své požadavky předat, dnes v krajském městě byli úspěšnější. Krátce po poledni se proto kolona za asistence policie rozjela.

"Úředníci na nás čekali, předali jsme jim naše požadavky nebo spíš, co bychom chtěli změnit do budoucna. Bylo nám přislíbeno, že se to dostane do rukou ředitele SZIFu potažmo ministrovi zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL)," řekl ČTK za organizátory agronom ZOD Brniště Pavel Cihlář. Do Liberce se sjeli zástupci malých farem i velkých zemědělských podniků z Liberecka, Jablonecka, Českolipska i sousedního Litoměřicka. "Vzali jsme tentokrát jen traktory, protože jsme věděli, že je to tu stísněné a nechtěli jsme nikoho blokovat," dodal Cihlář.

Protestující žádají vyřešení kritické situace na evropském trhu s komoditami zaviněné nesystémovými importy, přenastavení společné zemědělské politiky na úrovni ČR i EU, podporu zemědělské výroby s cílem zajistit soběstačnost a levné potraviny. Požadují ukončení omezování zemědělské výroby i ekonomického poškozování farmářů například aktuálním zvýšením daně z obhospodařovaných pozemků. Bojí se poklesu konkurenceschopnosti, ztrátové výroby, zavírání provozů, snižování výroby a zaměstnanosti na venkově.

"Vidíme, jak je zastavěná plocha kolem Prahy, kolem Boleslavi, kolem Litoměřic, na rovných plochách stojí překladiště a zemědělci jsou vyhnáni do kopců. A tam jim zase ministerstvo říká, že tam musí dělat protierozní opatření, že by tam vlastně ani hospodařit neměli. Takže, kde máme hospodařit? Stát si musí uvědomit, co vlastně chce. Jestli chce české potraviny, tak pro to musí něco udělat. Máme dávat deset procent půdy do klidu, ale že na tom naroste plevel, už nikoho nezajímá," doplnil za protestující Jiří Teplý. Podobně jsou na tom podle něj i farmáři v jiných evropských zemích.

"Nechceme za rok za dva odevzdávat farmy bankám," řekl Cihlář. Za největší problém považuje přehnanou byrokracii, která je nad síly mnohých farmářů. "Ne každý má na to školy, i já, který ty školy mám, s tím mám hrozný problém. A ne každý má na to, aby si zaplatil poradce nebo někoho, kdo mu to zpracuje. Chceme proto byrokracii omezit na to nejnutnější," řekl. Kritizoval i přístup úředníků, zatímco v zahraničí podle něj farmáře na případnou chybu upozorní, aby ji mohl opravit, v Česku často rovnou přistupují k sankcím.

Protesty v LIbereckém kraji nezorganizovala agrární komora. "Spojili se spontánně sami nespokojení zemědělci," řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje, která sdružuje malé farmáře i velké zemědělské podniky v kraji. Agrární komora zatím podle Erlebacha nevyzvala zemědělce k protestům proti české vládě, počkat chce do 1. března na výsledky dalších jednání s ministrem zemědělství. Jednat ale chce o společné koordinované akci zemědělců v Evropské unii namířené proti evropské politice, podle komory by se mohla uskutečnit už koncem února.

Není to první protest, v minulých týdnech se například uskutečnily dvě podobné demonstrace také v Moravskoslezském kraji.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď