Hlavní obsah
Rodina a děti

Maminky by měly používat látkové pleny. Děti nebudou tak rozmazlené a dříve začnou chodit na nočník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/ public domain

Myslím si, že stará látková plena není na škodu. Navíc se naše děti rychleji naučí chodit na nočník, protože koho by bavilo každý den prát pleny? To jen dnešní maminky jsou pohodlné a dítě na nočník učit nebudou.

Článek

Jsem sama maminka a vím, o čem je řeč. Jenže dnešním maminkám to nevysvětlíte a stále vám budou tvrdit, že jednorázové pleny jsou nejlepší a ulehčí jim plno práce. To možná ano, ale čím déle budeme tyto pleny používat, tím více se bude zatěžovat naše životní prostředí. Navíc, pokud dítě nosí jednorázovou plenu, maminka nemá tendenci ho učit na nočník. Proč by to také dělala, když plenku vezme, vyhodí a nasadí novou? Je to mnohem rychlejší a nemusí tak ztrácet čas nad nočníkem. Ale to je chyba.

Látkové pleny jsou klasika

Již naše maminky a babičky pravidelně používaly látkové pleny. Proto se také každý den na našich dvorech, v koupelnách nebo prádelnách nacházely plné šnůry těchto bílých kousků, které naše maminky musely pravidelně prát. A to mnohdy jen v ruce. Pračky totiž nebyly takovou samozřejmostí jako dnes. I tak ale maminky s dětmi fungovaly bez problémů a navíc své děti dokázaly naučit chodit na nočník mnohem dříve než dnes. Dnešní maminky jsou z mého pohledu hrozně pohodlné a místo toho, aby se dítěti věnovaly, tak mu raději dají jednorázovou plenu i přesto, že právě oslavilo své páté narozeniny. Bohužel to je ta dnešní moderní doba, které nám pomáhá vše usnadňovat. Někdy je to ale na škodu. Bohužel.

Foto: Freepik/public domain

Čím více plen, tím čistější dítě, říká moje kamarádka, která by látkovou plenu nevzala do ruky.

A jaká je tedy ve skutečnosti realita? Za jednorázové plenky rodiny dnes zaplatí i několik tisíc měsíčně, dítě ji jednou použije a ona se pak krásně a pohodlně vyhodí do koše. Během té doby, co jí má na sobě, se mu mnohdy udělají opruzeniny nebo alergická reakce. Tyto pleny navíc opravdu hodně zatěžují životní prostředí a jejich likvidace není nijak podmíněna. To se u látkových plen nestane. Látkovou plenu můžeme používat neustále dokola, nezatěžuje životní prostředí, vydrží nám déle a nestojí tolik peněz. Ano, jedinou nevýhodou, a tak trochu dřinou, může být praní a následné žehlení. Ale dříve to bylo zcela běžné, tak proč v tom dnes hledat nějakou složitost? Není to o tom, že by to mělo výhody a nevýhody. Vše je o pohodlnosti dnešních maminek, které nechtějí prát a žehlit.

Děti se rychle naučí na nočník

Možná semnou nebudete souhlasit nebo se domníváte, že je to hloupost. Ale není. Když naše maminky používaly látkové pleny, snažily se své děti učit na nočník jen krátce poté, co dovršilo své první narozeniny. V dřívější době neexistovalo, aby dítě ještě v pěti letech nosilo plenku. Dnes jsou maminky natolik rozhýčkané, že i velkému dítěti dají jednorázovku, kterou poté kdekoliv v obchoďáku sundají a vyhodí do koše. A mluvím i ze své osobní zkušenosti, protože sama látkové pleny používám a nemohu si je vynachválit. Moje dítě už v jednom roce chce chodit na nočník a baví ho to. Bere to totiž jako formu hry, za kterou přijde odměna.

A jak jsem to udělala? Učení na nočník jsem pojala formou zábavy, žádné příkazy a buď se povede nebo ne. Jenže když to řeknu svým kamarádkám, nestačí se divit. ,,Ty jsi sto let za opicemi," řekla mi jedna z nich a vyvalila na mě oči. Když jsem se jí zeptala, co tím myslí, bylo mi řečeno, že ona nebude svému dítěti dávat látkové pleny, aby musela na výkaly následně sahat a prát je. To jí prý přijde nechutné a nebude si špinit ruce. Vždyť jsou to výkaly mého dítěte, tak čeho bych se měla bát? Po delší debatě jsme se dostaly k názoru, že je to nepraktické, zdržuje to a ona místo žehlení a praní raději bude odpočívat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz