Krnov snižuje energetickou náročnost

blank

Cílem města je nižší spotřeba elektřiny, tepelné energie či vody a energetická soběstačnost některých objektů. Krnov například mění okna, světelné zdroje nebo instaluje spořiče vody. Dále plánuje umístit fotovoltaiku na některé městské budovy.

Mezi první objekty, na které Krnov umístí fotovoltaické elektrárny, patří budova městského úřadu ve Vodní ulici, úpravna vody Zlatá Opavice, čistírna odpadních vod, domov pro seniory a zimní stadion. „Jako pilotní jsme volili takové objekty, u nichž je předpoklad, že samy spotřebují většinu výkonu,“ vysvětluje starosta Tomáš Hradil. Kromě zimního stadionu už je všude připravena projektová dokumentace.

„Protože chceme na realizaci tohoto projektu získat dotaci z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, zpracovává k nim nyní specialista energetické posudky, které musíme k žádosti o dotaci přiložit,“ uvádí Pavel Hanzel z odboru investic a správy majetku.

Krnov také šetří při nákupu energií. „Dodávky energií soutěžíme na burze, což nám zaručuje využití nákupu za nejnižší ceny trhu v období soutěže pro dodávky pro následné období. Zpravidla se jedná o metodicky opakovaný nákup elektřiny a zemního plynu, a to vždy na jeden rok, pokud nevyhodnotíme vhodnost nákupu například na roky dva,“ doplňuje energetik Pavel Kotásek z oddělení komunálních služeb.

Scroll to Top