V Dnipru se bouřili policisté, nechtěli k bojové jednotce

foto Ilustrační foto - Ukrajinští policisté v Kyjevě udílejí pokyny civilistům při leteckém poplachu 28. února 2022.

Kyjev - Velení ukrajinské policie se rozhodlo rozpustit pluk speciálních sil v Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny, jehož příslušníci se vzbouřili proti zařazení do bojové jednotky. Všichni příslušníci pluku budou převeleni do útočné brigády, uvedl dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjádření zástupce šéfa policie Oleksandra Facevyče. Ti, kteří převelení odmítnou, budou propuštěni z policie a současně dostanou předvolání na vojenskou správu, dodal.

"Přijali jsme rozhodnutí rozpustit policejní pluk zvláštního určení v Dněpropetrovské oblasti. Pluk jako takový tedy nebude (dále) existovat," řekl Facevyč. "Všichni příslušníci pluku bez výjimky budou převeleni do brigády Ljuť (Zuřivost)," dodal s tím, že policie plní úkoly při obraně státu jako součást ozbrojených sil.

Deník připomněl, že minulou sobotu se na sociálních sítích objevilo video ze shromáždění policistů v Dnipru, odmítajících do této brigády vstoupit. "Co to je? Policista si rozhoduje, co chce a co nechce? Tady budu bránit (vlast), tady nebudu?" obrací se na videu nadřízený ke kolegům, kteří mu ale odpovídají, ať jim jde raději sám příkladem.

Autor videa, bývalý poslanec Ihor Mosijčuk, tvrdil, že policisté, kteří se vzbouřili proti nadřízeným, byli ochotni bojovat na frontě, což už dokázali loni v létě, ale jen v řadách své jednotky. Podle ruských médií se policisté z Dnipra vzbouřili proti rozkazu vstoupit "dobrovolně" do útočné brigády bojující na frontě, teď však budou převeleni k téže brigádě rozkazem.

Útočné brigády vznikaly před loňskou ukrajinskou ofenzívou jako jednotky složené z dobrovolníků. Ofenzíva však nevedla k zásadní změně situace na frontě, kde mezitím do útoku opět přešly ruské jednotky. Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje 715. dnem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď