Pokles sazeb ČNB sníží úročení vkladů a zlevní hypotéky, míní experti

foto České peníze, bankovky, koruna, klíč, dům, hypotéka, nájem, stavební spoření - ilustrační foto.

Praha - Rozhodnutí centrální banky o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů u bank i ke zlevňování hypoték s kratší fixací. Vyplývá to z vyjádření expertů pro ČTK. Banky nyní rozhodnutí analyzují. Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém zasedání snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta.

"Situaci aktuálně analyzujeme a samozřejmě pokles sazeb zvažujeme. V řádu dní dáme případně vědět," řekla ČTK mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. "Domníváme se, že tato změna se nebude týkat jen těch bank, které mají nastavenou automatiku, ale své sazby upraví i další banky," doplnila mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová. "Sledujeme situaci na trhu a není vyloučeno, že během následujících dnů či týdnů na kroky ČNB zareagujeme," uvedl mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík.

ČSOB bude podle mluvčí Michaely Průchové držet aktuální sazby spořicích účtů do 5. dubna beze změny. Úpravy sazeb u termínovaných vkladů mohou být rychlejší. Snižování bude zejména u vkladů s delší splatností. Naopak u kratších se banky snaží sazby držet, případně i zvyšovat, dodala. Air Bank bude dopad dnešního snížení sazeb ČNB do nabídky úvěrových a spořicích produktů ještě analyzovat, sdělila ČTK mluvčí banky Jana Pokorná.

Z pohledu hypotečních úrokových sazeb bude mít dnešní krok centrálních bankéřů dopad především na kratší fixace, uvedl úvěrový expert společnosti Broker Trust Vojtěch Ostatek. Zlevnit by podle něj měly úrokové sazby s fixací do tří let.

"Minule už jen náznak možného snižování sazby ze strany ČNB měl za následek přehlídku nabídek nižších hypotečních sazeb ze strany komerčních bank, a tento trend pokračoval i po snížení," upozornil ředitel společnosti Ownest Martin Machala. Část odložené poptávky, která bobtná už od léta předloňského roku, se podle něho opět přelije přes ´pomyslnou hráz´ nedostupnosti hypotéky. "Očekáváme v nastávajících měsících větší zájem o hypotéky a akční sazby od jednotlivých bank," doplnila mluvčí poradenské firmy FinGO Jana Vaisová.

Snížení základních úrokových sazeb na 6,25 procenta přináší na trh nemovitostí optimismus ohledně dostupnějších hypoték, souhlasil zakladatel platformy InvestBay Daniel Rajnoch. Je ale podle něj dobré na situaci vždy hledět z obou stran mince. "Vyšší poptávka po vlastním bydlení totiž ve střednědobém horizontu způsobí další navýšení cen realit," poznamenal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď