CZK/€ 24.745 +0,14%

CZK/$ 22.792 +0,00%

CZK/£ 28.930 +0,33%

CZK/CHF 25.049 -0,10%

08. 02. 2024

0 komentářů

ČNB sází na rychlý pokles inflace

 

Bankovní rada ČNB na dnešním měnově-politickém zasedání rozhodla o snížení sazeb, a to hned o 50bb. Základní úroková sazba tak poklesla na 6,25 %. Pro snížení hlasovalo 6 ze 7 členů, zbývající hlas byl pro ještě razantnější snížení o 75bb. Důvodem pro rychlejší snížení sazeb, než očekávala naše i tržní prognóza, je zejména vysoká míra jistoty v bankovní radě ohledně lednové inflace. Ta by podle guvernéra ČNB Aleše Michla měla zamířit ke 3 %.

Loading



 

Tisková konference po rozhodnutí se nesla spíše v holubičím tónu, což potvrzuje i vývoj koruny, která nejdříve po rozhodnutí oslabila nad hranici 25,10 EUR/CZK, následně v průběhu tiskové konference oslabila nad 25,20 EUR/CZK. Podle guvernéra Michla se inflace na výhledu již nachází v tolerančním pásmu (1-3 %), v průměru by v něm za celý rok 2024 měla skončit i jádrová inflace (podle ČNB 2,9 %). I přesto rizika bankovní rada hodnotí nadále jako spíše proinflační, což zabránilo rozhodnutí o ještě razantnějším snížení úrokových sazeb. Zajímavý byl i komentář guvernéra ke kurzu koruny, který sice bankovní rada sleduje, při rozhodování ale nehrál výraznější roli. V roce 2022 přitom na úrovních, kde se česká měna vůči euru nyní nachází, ČNB aktivně intervenovala ve prospěch koruny.

Z pohledu nové prognózy došlo k dalšímu zhoršení výhledu na ekonomický vývoj. V letošním roce by tak česká ekonomika podle ČNB měla růst jen o 0,6 %, proti původně odhadovaným 1,2 %. Inflaci očekává analytický útvar centrální banky podobnou jako v minulé prognóze, v letošním roce v průměru na 2,6 %. Zajímavý je odhad na výši sazeb, kde kromě nadále uváděného rychlého poklesu došlo i k výraznému snížení očekávaných sazeb na delším horizontu. Prognóza na PRIBOR 3M implikuje neutrální úrokovou sazbu poblíž 2,5 %. Právě terminální výše sazeb bude podle guvernéra téma, které bankovní rada bude podrobněji probírat na dalších zasedáních. Kurz koruny očekává ČNB silnější, v základním scénáři pod 24,70 EUR/CZK po celý letošní rok.

Dnešní rozhodnutí ukazuje odhodlání bankovní rady snižovat sazby rychleji a očekáváme, že i na březnovém zasedání budou sazby klesat stejným, nebo rychlejším tempem. Naše prognóza je aktuálně pod revizí. Pokud lednová inflace skončí v těsné blízkosti 3 %, budou sazby patrně klesat rychlejším než standardním tempem i na dalších zasedáních v první polovině letošního roku.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik Raiffeisenbank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *