Johann Wolfgang Goethe: Utrpení mladého Werthera. Román v dopisech o zničující síle lásky a vášně

Ústředním motivem dvoudílného milostného románu v dopisech (kombinovaného s románem-deníkem) (1774, přeprac. vyd. 1787) je tragické ztroskotání nadaného a citlivého mladého muže. To spočívá jednak v lásce k Lottě, snoubence a později ženě jeho přítele Alberta Kestnera, jednak v úsilí o seberealizaci v zaměstnání a ve společenském životě. Četbu na pokračování poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Alfred Strejček a Zdeněk Buchvaldek
Připravil: Jan Kuneš
Překlad: E. A. Saudek
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1976

První část (od května do září 1771) končí Wertherovým útěkem z Lottina městečka Walheimu. Druhá část (od října 1771 do prosince 1772) začíná záznamem hrdinových zkušeností z pobytu v novém působišti na velvyslanectví, pokračuje líčením návratu k Lottě a končí jeho sebevraždou. Wertherovy dopisy jsou prezentovány jako „skutečné“, rámcuje je „vydavatelův“ úvod a závěrečná zpráva o hrdinově smrti.

V bohatém vnitřním světě hrdiny (rousseauovský obdivovatel přírody, ctitel Homéra, citlivá a vznětlivá povaha) jako by byl koncentrován životní pocit světobolu zachvacujícího Evropu na sklonku 18. století. Subtilní líčení duševních stavů, jemuž použitá vydavatelská fikce poskytla zdání naprosté autenticity, přineslo do německé literatury novou kvalitu, která znamenala doslova revoluční zásah do literární tradice i po stránce jazykové.

Román měl velký ohlas, vyvolal tzv. wertherovskou horečku a dokonce i celou vlnu sebevražd. Dílo s autobiografickým pozadím bylo záhy přeloženo do všech evropských jazyků a proniklo i do Asie.

autor: Jan Kuneš
Spustit audio

Související