Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po teplém víkendu se ochladí. Se žádnou velkou zimou ale nepočítejme

8. 2. 2024 | Poslední aktualizace: 21:52 8. 2. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Máme před sebou velmi teplý víkend, kdy v sobotu teploty mohou překročit i 15 °C. V nedělí se však jižní proudění oslabí a zvolna se bude ochlazovat. Přesto ale teploty výhledově zůstanou nadprůměrné. Po teplém víkendu se ochladí. Se žádnou velkou zimou ale nepočítejme Zdroj fotografie: 123rf

V pátek bude zataženo, přičemž na severu lze očekávat občasný déšť. Odpoledne a k večeru však srážky ustanou. Noční teploty 8/4 °C, na severu méně a v noci se zde bude oteplovat. Maximální denní teploty 8/13 °C, na horách (1 000 m) 4/8 °C.  Vítr očekáváme jihozápadní.

Sobota bude zřejmě nejteplejším dnem týdne. Obloha bude převážně oblačná a lokálně se může objevit slabý déšť. V průběhu dne se od jihu na mnoha místech vyjasní na polojasno. Na Vysočině a na severozápadě Čech se lokálně objeví po ránu i mlhy. Noční teploty 7/3 °C, maximální denní 10/14 °C, na jihu Moravy i přes 15 °C. Vítr očekáváme jižních směrů.

Od neděle začne postupný zvrat v počasí. Obloha bude spíše zatažená a v Čechách mohou být po ránu mlhy. Postupně se na celé území přidá občasný déšť, od 1 000 m na západě i sníh. Noční teploty vskutku vysoko 10/6 °C, na západě 7/3 °C. Nejvyšší denní teploty 7/11 °C. Vítr jižních směrů se postupně změní během dne na západní.

Začátek týdne bude sice chladnější, ale stále s nadprůměrnými teplotami. V pondělí bude převážně zataženo s deštěm zhruba na 50 % území. Četnější bude déšť na východě. Sníh se bude ukazovat na západě od 900 m výškových. Odpoledne ubyde srážek i oblačnosti. Noční teploty 7/3 °C, Maximální denní 6/10 °C. Vítr západní.

Úterý bude oblačné s lokálními přeháňkami nebo deštěm. Sněžení až od 800 m. Noční teploty 4/0 °C, přes den 5/9 °C. Vítr západní.

V dalších dnech prozatím očekáváme postupně protrhávání oblačnosti a srážky jen lokálně. Sněžit by mělo stále jen na horách. Denní teploty se totiž budou pohybovat většinou v rozmezí 4/8 °C.



Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Netypický východní vítr a sucho zvyšují riziko požárů

Na pátek je vydána i výstraha, i když extrémní síly vítr dosahovat nebude. Díky neobvyklému směru ovšem může v některých oblastech, kde na něj nejsou zvyklí, překvapit.

15. 5. 2024
Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024