Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dieter Bohlen: Šéf kapely, jejíž hity milovalo i nenávidělo celé Československo, slaví sedmdesátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Největší slávu zažil v páru. Spolu s Thomasem Andersem tvořil skupinu, která si říkala Modern Talking. Její hity si oblíbilo také publikum v bývalém socialistickém Československu.

Článek

Dieter Bohlen se narodil 7. února 1954 v malém městečku Bern v Dolním Sasku. Na přání rodičů vystudoval ekonomii na Univerzitě Georga Augusta v Göttingenu a již na škole se věnoval skládání hudby. Největší slávu zažil v 80. letech v popovém duu Modern Talking s Thomasem Andersem. Mezi jejich největší hity patřily „Cheri Cheri Lady“ a „You're my heart, you're my soul“. Diskotékových hitů kapely bylo ale mnohem více. Kapela se prosadila jednoduchými písněmi a texty o lásce a v „osmdesátkách“ dominovala diskotékám i v tehdejším Československu. Jeden s dlouhou havraní hřívou a uhrančivým pohledem a druhý blonďák se širokým úsměvem. Byla to „kýčárna“, ale obchodně to evidentně skvěle zafungovalo.

Duo Modern Talking se několikrát rozešlo a zase dalo dohromady. Definitivní konec přišel v roce 2003. Zpěvák Thomas Anders vystupuje s upravenými hity skupiny dodnes.

Většinu písní Modern Talking napsal Dieter Bohlen, který na tom také pohádkově zbohatl. Hudební kritici tuto produkci vesměs považovali za vrchol nevkusu. Stamiliony prodaných desek však hovoří o tom, že se Dieter Bohlen trefil do poptávky doby. V polovině osmdesátých let kapela vydávala dokonce dvě alba ročně! Zpětně je toto duo vnímáno jako fenomén, který ve své době jako jeden z prvních rozbil v Evropě anglo-americkou nadvládu v hudebním průmyslu.

Zpěvák, skladatel a producent Dieter Bohlen se však neztratil ani po rozpadu dua.

Modern Talking nebyl zdaleka jediným jeho projektem. Dieter Bohlen se stal producentem a skladatelem mnoha písní svých kolegů. Složil melodie do celé řady filmů i seriálů. Spolupracoval a tvořil pro C. C. Catch, skládal hity pro Chrise Normana, jako písně „Midnight Lady“, či „Love Is“. Spolupracoval např. s Al Martinem, skládal také pro Bonnie Tyler.

V praxi dokázal uplatnit teoretické znalosti z vysokoškolského ekonomického studia v oboru „Business Administration“. Je to takový „německý František Janeček říznutý Michalem Davidem“. Po skončení éry Modern Talking se Bohlen naplno věnoval produkci. Napsal také několik knih. Je jednou z nejbohatších a nejvlivnějších osobností kulturní scény v Německu. Mnoho let působil jako porotce televizní soutěže Německo hledá superstar.

Dieter Bohlen oslavil v těchto dnech kulaté jubileum - 7.února 2024 mu bylo sedmdesát let.

Dnešní (skoro)šedesátníci si jistě vzpomenou na „kolovrátkové“ písně Modern Talking. Patřily k jejich mládí. Někteří je milovali, jiní jimi opovrhovali, ale málokoho minuly. I autor těchto řádků byl (kvůli jedné slečně) na pražském koncertě Modern Talking v roce 1987, i když jinak poslouchal úplně jiné kapely.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz