Hlavní obsah
Zdraví

177 let bez bolesti. Éterová anestezie byla rizikem, poprvé ji použil lékař v Brně při operaci Anny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením FNUSA

Schimmelova maska k inhalaci éteru.

Revoluční objev éterové anestezie navždy změnil celou medicínu. Možnost bezbolestného vedení operace se z Bostonu šířila na tehdejší poměry ohromnou rychlostí, a tak už v únoru 1847 mohla být převratná metoda použita i v českých zemích. V Brně.

Článek

Vůbec poprvé narkózu na našem území vyzkoušel lékař Augustus Göttinger. V dnešní Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně amputoval paži místní nádenici Anně Dlouhé. Mladému lékaři trvalo uřezání ženiny paže pouhé tři minuty.

První pacientka si operaci chválila

„Z dnešního pohledu měl éter k dokonalosti daleko. Hranice mezi žádoucí hloubkou narkózy a smrtí byla velmi tenká,“ zmínil vedoucí anestezie ARO kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Miloš Chobola.

Při aplikaci éteru docházelo k postupnému útlumu centrálního nervového systému. Předávkování ale mohlo snadno vést k selhání srdce a dýchání.

V případě pacientky Anny Dlouhé, hlavní aktérky brněnské éterové premiéry, však naštěstí vše dobře dopadlo. Po amputaci si údajně pochvalovala, že během výkonu vůbec nic necítila. „Vzhledem k nestálosti éterové anestezie byla rychlost jedinou šancí k tomu, aby pacient přežil,“ vysvětlil Chobola.

Mladý, nadaný a chudý…

Augustus Göttinger po absolvování základního a středního vzdělání vystudoval lékařskou fakultu. Od roku 1838 pracoval v brněnské nemocnici svaté Anny v Brně. V dalším studiu byl podpořen stipendiem, po získání dalšího vzdělání začal v nemocnici pracovat jako chirurg. V nemocnici rovněž bydlel se svou manželkou, mnoho vlastního majetku ale podle dobových pramenů neměl. Se svou pacientkou jej tedy spojovala chudoba.

Paradoxem doby je, že Augustus Göttinger zemřel mladý, v 39 letech. Pouhé dva roky po své převratné operaci. Osudným se mu tehdy stala nákaza břišním tyfem. Medicínu vystudoval díky příspěvkům mecenášů.

Dnešní metody jsou bezpečnější

Dnes již mají anesteziologové k dispozici metody mnohem bezpečnější, šetrnější, a lépe korigovatelné. Anestezie se už nepodává pouze inhalačně, ale je prováděna také vpravením léků do žíly, a to v různých kombinacích, kterými jsou lékaři schopni nejen zablokovat bolest, ale zabránit i nežádoucím účinkům.

Pooperační nevolnosti umí medicína řešit

U pacientů se s anestezií velmi dobře podařilo potlačit bolesti a traumatizující vzpomínky na chirurgické sály. Stížnosti nemocných se ale přesměrovaly na pooperační nevolnosti. Ty nepředstavovaly pouze diskomfort pro nemocné, ale mnohdy vedly i ke zhoršení operačních výsledků. „Dnes těmto stavům umíme účinně zabránit, multimodální analgezií nebo podáním preventivních léků,“ zdůraznil brněnský šéfanesteziolog Chobola.

Špatně jako na kolotoči

Náchylnější k pooperační nauzee jsou podle lékařů hlavně mladé ženy, nekuřačky. „Vliv na pooperační stav má dokonce také to, jestli se člověku dělá špatně například na kolotočích,“ doplnil anesteziolog Chobola. Při vhodné péči ale i u této rizikové skupiny můžou hodiny po operaci proběhnout bez problémů.

Jak vypadá probuzení z anestezie?

U většiny pacientů tento moment pohltí amnézie a jejich první vzpomínky jsou až z pooperačního pokoje. „Obvykle ale platí, že v jaké náladě člověk usnul, tak se i probudí,“ říká Miloš Chobola. Pro většinu svých pacientů tak zůstává neviditelný. „Když si mě nepamatují, mám z toho největší radost. Je to známka dobře odvedené práce,“ uzavřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz