Na svah jen s helmou, zní jasně z pojišťoven. A záchranáři to jen potvrzují

  10:00
Každé třetí zranění lyžařů je podle statistik pojišťoven vážné, u snowboardistů dokonce každé druhé. Minimalizovat rizika spojená se zimními sporty pomáhají ochranné prostředky. Pojišťovny a také horští záchranáři proto jednohlasně a důrazně doporučují: „Na svah bez helmy nelez!“ Toho se držel německý lyžař, který spadl na Klínovci.

Ilustrační snímek. | foto: Horská služba Krušné hory

Utrpěl přitom zranění nohy, hrudníku a hlavy. Od vážnějšího poranění jej naštěstí ochránila právě helma. „Vždy je lepší, když se rozkřápne přilba, než hlava,“ zdůraznil Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Apel zdůrazňují odborníci před nadcházejícími jarními prázdninami, které bude řada rodin trávit právě na horách. „Jezdit bez helmy je hazardování se životem. Obzvlášť na tvrdém technickém sněhu,“ upozornil Miroslav Račko. Naštěstí se postupem let stává její používání standardem.

„Dnes už vidíme minimum dětí bez helmy, tento bezpečnostní prvek používá i většina dospělých. I když výjimky se najdou,“ řekl náčelník krušnohorských záchranářů. Těmi výjimkami jsou podle něj hlavně starší lidé. „Ti nebyli zvyklí helmy používat. Žijí v tom, že vše zvládnou v čepici,“ doplnil.

Půjčovny rády pomohou

Používání bezpečnostních prvků není v České republice ze zákona povinné, ale je přinejmenším důrazně doporučované. Horští záchranáři nemají žádné zákonné páky na to, jak zatvrzelé odmítače používání ochranných helem donutit, aby si je nasadili.

„Není ale důvod, proč se těch doporučení nedržet,“ zdůraznil Miroslav Račko. K bezpečnostním bonusům má používání helmy i další pozitivní efekt. Zajistí v chladném počasí tepelný komfort hlavy. A kdyby někdo při balení vybavení do hor helmu zapomněl, ve skiareálech fungují půjčovny.

V nich je možné si „za pár korun“ půjčit nejen ochranu hlavy, ale také například chránič páteře. Na Klínovci je obojí na dvoudenní pobyt k mání za 340 korun. Složitější situaci mají ti, kteří vyrážejí na lyže do zahraničí. I tam v případě potřeby fungují půjčovny.

Pozor na pojištění

Absolutní jistotu, že je tam případné zranění na sjezdovce finančně nezruinuje, dává lyžařům ale až pojištění. „Je nutné si uvědomit, že v zahraničí je většina klinik soukromých a je proto třeba dbát na dobré cestovní pojištění,“ upozornila Ivana Nekvindová, produktová manažerka ČSOB Pojišťovny.

Právě tato pojistka totiž pokrývá veškerá ošetření, transporty, spoluúčasti či repatriaci. „Nezbytným parametrem je také pojištění odpovědnosti, které turisty ochrání v případě, že na svahu srazí jiného lyžaře. To je v Itálii už povinné,“ podotkla. Ceny za pomoc v nouzi jsou přitom vysoké.

Například vzdušný transport helikoptérou přijde na tři až deset tisíc euro. Hospitalizace, ať už v soukromé nebo veřejné nemocnici vyjde na pět až 15 tisíc euro. Už jen akutní ošetření například zlomeniny ruky či nohy ulehčí lyžařově peněžence o 500 až 1000 euro.

Ceny za péči v zahraničí se přitom mohou výrazně lišit v závislosti na zemi a typu zdravotnického zařízení. „Výše průměrného pojistného plnění za poslední roky se významně navýšila. Je to důsledek inflace a také stoupajících nákladů. Nejvýraznější posun pozorujeme u převozů,“ doplnila Nekvindová.

2. února 2024