TOPlist

Scéna jako z akčního filmu? Na Sphere v Las Vegas vylezl muž, zatkla ho policie

Budova Sphere v Las Vegas
  • Muž se vyšplhal na budovu Sphere v Las Vegas
  • Šlo o aktivistu Maisona DesChampse
  • Na místě jej zatkla policie, nyní čelí dvěma obviněním

Scénu ze superhrdinského trháku připomínaly záběry televizních kamer ve středu odpoledne, kdy se mladý muž rozhodl vyšplhat na koncertní arénu Sphere v Las Vegas. Odvážlivec se jmenuje Maison DesChamps a lezení na městské budovy se věnuje již několik let.

Živoucí pavoučí muž vylezl na Sphere

Ve středu odpoledne byla přivolána policie do čtvrti Paradise v nevadské metropoli Las Vegas. Nachází se zde totiž koncertní aréna Sphere s unikátní oblou konstrukcí, kterou tvoří 1,2 milionu LED světýlek. Hlídka byla zavolána kvůli tomu, že na 112 metrů vysokou budovu někdo vylezl. Policie na místo dorazila a muže zatkla.

Zadrženým je 24letý Maison DesChamps, amatérský horolezec a aktivista, který se na sebe snaží upozornit, aby podpořil ženy v rizikovém těhotenství, kterým se dle něj v USA nedostává správná péče. DesChamps vystupuje na Instagramu pod příhodnou přezdívkou @prolife.spiderman a umisťuje tam úlovky budov, které pokořil.

Ilegální lezení s dobrým úmyslem

Dle policejního záznamu byl umístěn do vazební věznice Clark County Detention Center, kde čelí několika obviněním včetně ničení cizího majetku v hodnotě vyšší než 5 000 dolarů a spiknutí za účelem zničení soukromého majetku. Lasvegaská policie má DesChampse již v záznamech, za neoprávněné lezení na budovy s podezřením na ničení cizího majetku byl zatčen již v roce 2021.

„Jsme vděční místním úřadům za jejich podporu v této záležitosti. Osoby, kterých se to týká, jsou v současné době ve vazbě policie LVMPD,“ potvrdil médiím tiskový mluvčí společnosti Sphere Entertainment, která za neobvyklou koncertní halou stojí.



Sphere Las Vegas clanek



Nepřehlédněte

Sphere v Las Vegas je světový unikát. Kulovitá aréna se pyšní největší LED stěnou na světě

Sphere byla vybudována v létě 2023, oficiální otevření proběhlo v září téhož roku. Jedná se o koncertní halu kulovitého tvaru, která disponuje 54 000 metrů čtverečných LED displejů s rozlišením 16K. Výstavba stála 2,3 miliardy dolarů (53 miliard korun). Světový unikát se nachází na adrese 255 Sands Avenue, v docházkové vzdálenosti od legendární třídy Las Vegas Strip.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku