Hlavní obsah

Dovoz ojetých aut v lednu meziročně klesl, snížilo se i jejich průměrné stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během ledna bylo do Česka dovezeno 11 400 ojetých vozů, což představuje drobný meziroční pokles. Lehce se také snížilo průměrné stáří dovážených automobilů.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dovoz ojetých aut do Česka v lednu meziročně klesl o 1,7 procenta na 11 400 vozů. Jejich průměrné stáří se snížilo o 0,9 roku na 10,3 roku, přičemž podíl vozidel starších deseti let byl 48,5 procenta. Oznámil to Svaz dovozců automobilů na svém webu.

Nejvíce dováženou značkou byla i nadále Škoda s 2826 vozy, následuje Volkswagen s 2334 auty a třetí je Ford s importem 732 ojetých aut. Na dalších místech jsou německé prémiové značky BMW, Mercedes-Benz a Audi.

V lednu si Češi dovezli rovněž devět ojetých lamborghini, pět ferrari a osm vozů Maserati. Nového majitele mají i dva dovezené luxusní vozy Rolls-Royce a tři konkurenční automobily Bentley z druhé ruky.

Ve srovnání s předloňským lednem 2022 byl podle generální ředitelky Aures Holdings Karolíny Topolové pokles dovozu ojetých vozů 15 procent. „Do českého autoparku se tak dostane méně starých automobilů, které bývají pro kupující nejvíce rizikové. Nejenom kvůli svému technickému stavu nebo problémům s původem, ale i kvůli mnohem větší zátěži pro životní prostředí než moderní vozy, které plní nejpřísnější emisní požadavky, nebo dokonce elektromobily s bezemisním provozem,“ dodala Topolová.

V lednu se v Česku prodalo 20 361 nových osobních automobilů, což je meziročně o 18,8 procenta více. Nejprodávanější značkou byla tradičně Škoda. Prodeje rostly i u dalších typů vozidel včetně elektromobilů.

Ojeté auto po prvním majiteli je často lež, varují experti

Finance

Falešnému prodejci poslal muž z Olomoucka téměř milion. Auta se však v Německu nedočkal

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám