Ve Valdíkově skončilo utrácení 50.000 kachen z chovu nakaženého ptačí chřipkou

foto Ve Valdíkově na Třebíčsku začalo 7. února 2024 utrácení kachen ve velkochovu, kde se vyskytla vysoce patogenní ptačí chřipka.

Valdíkov (Třebíčsko) - Ve Valdíkově na Třebíčsku dnes byly utraceny poslední kachny z velkého komerčního chovu zasaženého vysoce patogenní ptačí chřipkou. V halách společnosti AGRO-V bylo 50.000 kachen na výkrm, jejich usmrcování začalo ve středu. Utrácení nemocné drůbeže bylo dokončeno asi hodinu po poledni, řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka.

Fotogalerie

Farmu teď čeká období dezinfekce a čištění, chov by tam podle předpokladu jednatele firmy Jana Viraga mohl být obnovený od června.

Zásah s likvidací kachen koordinovala Státní veterinární správa (SVS). Krajští hasiči se starali o dekontaminaci lidí a techniky, dnes jich bylo na farmě 21. Další pracovníky si nasmlouval majitel farmy. Zhruba tříkilogramové kachny pracovníci přenášeli do kontejnerů, kde je usmrtil oxid uhličitý. Kontejnery s uhynulou drůbeží převáželi do asanačního podniku Žichlínek.

Chovatel ve Valdíkově v neděli nahlásil náhlé masivní hynutí kachen ve dvou z osmi hal. Kachny v těchto halách měly příznaky typické pro ptačí chřipku, mezi něž patří apatie, průjem a dechové potíže. V pondělí tam veterináři potvrdili vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Kolem ohniska vymezili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, platí v nich mimořádná veterinární opatření.

Ministerstvo zemědělství dá firmě náhradu za vzniklou škodu z nákazového fondu. "Jsme připraveni vyplatit náhrady jak za likvidaci toho chovu zde ve Valdíkově, tak za věci s tím související," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) novinářům v úterý v Třebíči. Uvedl, že jde například také o náklady na ochranné pomůcky a pracovníky, které si firma musela najmout na likvidaci chovu.

Firma ještě celkové náklady nemá vyčíslené. Jednatel předběžně odhadl vzniklou škodu a náklady spojené s likvidací nákazy k deseti milionům korun.

Na Třebíčsku je letošní třetí ohnisko nákazy v komerčních chovech v ČR. Předchozí dvě byla v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo v pondělí usmrceno 20.000 kusů drůbeže a v Kosoříně minulý týden 73.000 slepic a kohoutů.

Chov ve Valdíkově byl zatím největším ohniskem ptačí chřipky na Vysočině. Na farmě v Rohozné na Jihlavsku bylo v listopadu 2021 vybito 5000 kusů drůbeže, hlavně hus.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď