ASO podpořila demonstraci zemědělců a chce mimořádnou tripartitu

Asociace samostatných odborů (ASO) vydala stanovisko k demonstraci zemědělců na Malostranském náměstí v Praze 19. února a předseda ASO Bohumír Dufek odeslal dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS).

Ve svém stanovisku předsednictvo ASO kromě podpory demonstrace zemědělců dále zformulovalo své požadavky, v nichž se uvádí:

STOP změnám zákoníku práce = propouštění zaměstnanců bez udání důvodu,

STOP současné politice důchodů = odbory požadují předčasný odchod do důchodu pro náročné profese,

STOP neřešení přijetí evropské směrnice o minimální mzdě

STOP drahým potravinám.

Současně se ASO obrací na všechny odborové svazy se žádostí, aby v rámci odborové solidarity vyzvaly své členy, aby se k této celorepublikové protestní akci aktivně připojili a vyjádřili tak podporu všem předloženým požadavkům.

Zároveň odeslal Dufek premiérovi dopis, kterým se na něj ASO obrací se žádostí o svolání mimořádného jednání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR, které by bylo zaměřeno na problematiku zemědělství.

Důvodem ke svolání tohoto mimořádného zasedání tripartity je podle ASO potřeba na širším fóru sociálních partnerů (vlády a zaměstnavatelů) problémy zemědělců prodiskutovat a hledat východiska. ASO jde také o to, aby se problémy českých zemědělců neřešily až tak vyhroceným způsobem, jako v jiných evropských zemích, např. ve Francii nebo v Německu.

K tomu ASO dospěla po schůzce s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) 6. února. »Toto jednání nedopadlo podle mých představ a na ničem jsme se, bohužel, nedohodli. Požádám proto premiéra o svolání mimořádného jednání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR, která by se zabývala ekonomickou situací zemědělských firem, která je opravdu způsobena špatnou dotační politikou. Další naděje jsem vkládal do dnešního jednání zemědělského podvýboru Senátu ČR, které také skončilo bez konkrétních výsledků. Jsem proto velice zklamán současnou ekonomickou situací zemědělců v České republice, což se navíc odráží i v neuzavřeném kolektivním vyjednávání,« uvedl tehdy Dufek.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy