Jak na úklid po domácím vyrábění z papíru

Vysávání papírků na koberci vysavačem
Vysávání papírků na koberci vysavačem

Domácí tvoření může být velkou radostí, následný úklid už však nadchne méně. Jak na něj co nejjednodušeji při práci s papírem?

Jak si při domácím tvoření nezkomplikovat život a udržet byt čistý

Nejlepší je si úklid usnadnit už předem, to znamená dát si před započetím práce s barvami nebo lepidly na stůl kus igelitu nebo například starý omyvatelný ubrus, takzvaný „vikslajvant“. Také sebe a případně i děti převlékneme do staršího oblečení, ideálně vyhrazeného pouze na tvořivé aktivity.

  • pečlivě vyluxovat
  • odstranit zbytky lepidla
  • odstranit pozůstatky barev

Pečlivě vyluxovat

Absolutním základem je samozřejmě pečlivé vyluxování téměř všudypřítomných papírových zbytků. S tím vám především pomůže klasický typ vysavače, který velmi dobře slouží na podlahách a kobercích. Pokud nevíte, jaký zvolit model, vyzkoušejte některé z dostupných srovnání.

Nejdůležitějším parametrem je při výběru tohoto pomocníka rozhodně sací výkon, který se pohybuje v rozmezí 160 až 480 W. Platí jednoznačně, že čím vyšší výkon vám vaše zařízení nabídne, tím spokojenější s výsledkem úklidu budete.

Odstranit zbytky lepidla

Pokud jste použili lepidlo, potěšující může být to, že běžná lepidla na papír lze odstranit vodou. Platí to zejména pro tuhé verze, které můžete bez obav dát do rukou i dětem. Z oblečení je tak stačí vyprat. V tuzemsku se prodává taková varianta lepidla například pod značkou Kores.

S tekutým lepidlem, jako je oblíbený Herkules, s nímž pracují běžně také děti při výuce výtvarné výchovy, je už odstranění náročnější. Tento prostředek patří mezi lepidla tzv. disperzní. Vodou ředitelný je tedy před zaschnutím. Jakmile zaschne, budete u znečištěného oděvu potřebovat několik pracích cyklů anebo vydrhnutí kartáčem.

Ulpělo vám lepidlo ještě jinde, kde nemělo? U povrchů, jako je podlaha nebo sedačka, se doporučuje lepidlo „povolit“ například teplým hadříkem anebo vyzkoušet vodu s kapkou jaru.

Odstranit pozůstatky barev

Obdobně lze zlikvidovat nežádoucí pozůstatky temper a vodovek, ty stačí stejně jako lepidlo jednoduše z oblečení vyprat. Prací prášek můžete případně použít i na skvrnu na koberci, pokud by se vám nedopatřením podařilo barvou potřísnit i podlahu u vás doma.

Věnuji se kreativnímu tvoření z papíru, látek i keramiky. Rozumím vhodným postupům a ráda poradím a vysvětlím jak správně tvořit a dělat podle DIY návodů. Zkušenosti s touto činností mám více než 5 let.