Hlavní obsah
Lidé a společnost

Seniorské obavy stoupají s každým novým dnem. Odcházení může být důstojné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Jediná jistota, která přesto přináší tíseň.

Obava. Pocit, které doprovází od narození. Ze začátku se na neznámé těšíme, zdá se nám vše krásné a rozzářené. Pokud tomu není, dokážeme mávnout rukou a najít si jiný cíl, kterého chceme dosáhnout.

Článek

Čím jsme starší, příjemné představy mizí. Nahrazuje je pocit, že už toho mnoho nestihneme. Síly ubývají, ale člověk žije dál. Sem tam něčemu nerozumí a už je pohodlný. Říká si, že to přece ke svému životu nepotřebuje. Změnit to lze, pokud člověk chce!

První lásky

Nejvíce se asi těšíme do školy. Konečně budeme mít svoji tašku a nějaké to malé soukromí. Ve třídě svoji židličku v lavici a doma nejspíš pracovní kout jenom pro naše knížky. Ty si také budeme moci přečíst sami. Dokonce počítat se neučíme!

Anketa

Jste připraveni na své odcházení?
Nestrašte, jsem ještě mladá/ý.
2,9 %
Ne. Bojím se a mám strach.
66,6 %
Nebojím. Žiju báječný život, tak snad přežiju i tyto chvíle.
30,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2008 čtenářů.

Pak přijde první láska. Zatím pocitová, blížící se spíše k náklonnosti, ale i ta je fajn. Když se na nás usměje protějšek, jdeme domů plni vnitřního uspokojení. Do vysvědčení je sice ještě daleko, ale pro život máme jasno! S ní/ním by stálo za to žít.

Časem přichází vztahy složitější, přece jen nás formuje nějaký kolektiv. Pokud je vše v pohodě, hrdě jdeme dál. Jsme přiměřeně oblíbení ve škole a už dokážeme také říci ono kouzelné Mám tě rád/a.

Rozvodem se riskuje

No a najednou se všichni rozutečou a je vše jinak. Střední škola už je o fous významnější. Připraví člověka do života. Nebo měla by. Někdo pak své práci zůstane věrný po celý život, jiný si mládí prodlouží dalším studiem.

I vztahy opouští svůj mělký tok a stávají se hlubšími. Mnozí se rozhodnou vykročit do života ve sdílené domácnosti, jinému vyhovuje samota, pár lidí zůstane u rodičů. Kdo je šikovný, udělá si řidičák a koupí první auto.

Jako kdyby zasadil strom, pak už je čekání na první dítě. Buď to vyjde nebo nevyjde. Kdo se dostane na scestí, třeba křížku se zákonem, ještě si odpyká svůj trest a může kráčet životem dál. Prostě na rozdíl od moudřejších trochu blbnul. Kdo se rozvede, riskuje.

Pozdě bycha honit

Ve středním věku to je už jiná. Bavíme se na srazech spolužáků ze školy a už tolik nehoníme triko jako dříve. Pohodička, klídek. Jen když se stane opravdu něco vážného, dovede nás to zvednout ze židle a přemýšlíme, kde se vytratila rozbouřenost mládí.

Jako rodiče můžeme zažívat první krůčky dětí a klepat si na čelo, když vidíme, co dělají. Vytěsněno máme z hlavy, že to samé si říkali rodiče o nás! Ti mají své problémy a my se o ně snažíme pečovat. Jejich šediny nám mohou trochu nahánět hrůzu.

A najednou je máme my, děti jsou na střední a nám se blbě shání práce, když firma náhodou skončí. Celý život jsme v ní nechali a takto to dopadne, říkáme si. Nikdo na nikoho nečeká a my si lehce vyčítáme, proč jsme si před x lety nezvolili jiný způsob života. Pozdě bycha honit!

Všechno bylo tak trochu jasné a najednou nic. Vyrážíme na pohřby kamarádů a příbuzných, začínáme sami navštěvovat lékaře se svými bolístky. A přichází strach z toho, kdy a jak se vše dotkne nás. Z letargie nás už nedostane kolotoč na matějské a ani telefon, když zazvoní. Prostředkem může být naše fantazie. Není to pravý čas na splnění snů? Jazyky, četba, psaní, malování. I odcházení může být důstojné!

https://www.mpsv.cz/seniori-a-politika-starnuti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Odcházení

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz