Hlavní obsah
Aktuální dění

Piráti a komunistka hlasovali proti evropským zemědělcům a GMO rostlinám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázek vytvořila umělá inteligence DALL-E

Bude takhle vypadat obilí, když do ní vložíme gen z ryby? Rozhodně ne!

Hlasování Pirátů v případě geneticky modifikovaných rostlin ukázalo, že netuší, o čem hlasovali.

Článek

Ano, věda může být zneužitelná i zachraňovat životy. Jaderná energie může vybuchnout i dodávat energii, což se v případě Černobylu dokonce stalo v jednom a tomtéž zařízení. Totéž by mohlo platit i v případě geneticky modifikovaných rostlin. Jenže ty zatím zachraňují životy. Ale ještě nikdy, ani obrazně, nevybuchly. Přesto se jim Piráti brání, čímž poškozují vše kolem sebe. Vědce, zemědělce i spotřebitele.

Co je GMO

Za geneticky modifikovaný organismus (GMO) se považuje ten, jehož genetická výbava byla cíleně pozměněna způsoby, které v přírodě normálně neprobíhají. Nejčastěji jsou GMO připravovány tak, že se do určitého organismu uměle vnese gen izolovaný z organismu jiného druhu, což vede k překonání tzv. přirozené reprodukční bariéry,“ vysvětluje tím nejjednodušším způsobem Masarykova univerzita.

Hloupé manipulace

Greenpeace a jim podobní aktivisté se snažili lidem podsunout, že pokud budou jíst třeba sušenky s GMO pšenice nebo smažit na GMO oleji, může se jim do těla dostat gen, který jim uškodí. Totéž teď tvrdí Piráti v předpovídání možných alergií. Jenže denně každý z nás do sebe dostává geny tisíců bakterií. Po požití syrového tataráku z mladého býčka nikomu rohy nenarostly a z neomyté zeleniny možná dostanete průjem (spíš ne), nicméně rozhodně se z vás nestane půdní chvostoskok ani na vás nezačnou růst huby z požitých spor.

Vědě chybí pokora

Obtížné bude hledání pravdy i proto, že většina odborníků bude ekonomicky motivovaných, oborově zanícených a vědě obecně chybí pokora,“ řekl v diskuzi Pirátů Antonino Milicia. Těžko říct, z čeho vychází, základem vědeckého bádání je zvědavost (chceme na to přijít) a pokora (víme, že toho ještě hodně nevíme). A vyčítat vědcům oborovou zanícenost je stejné jako vyčítat rybám slabost pro vodu.

Nevzdělaní aktivisté

Piráti se tak postavili na roveň militantních „odborníků“ z Greenpeace, kteří v kampani, jež proběhla i u nás, manipulativně varovali před požíváním „geneticky modifikovaných potravin“, přičemž už samotný název je hloupý. Potraviny vlastní DNA nemají. Jakou DNA má chleba (pšeničnou ze zrní, slunečnicovou z oleje a kmínovou?), sušenka nebo zeleninovo-rýžová dětská výživa?

Zlatá rýže

Greenpeace se aktivně zasazovala o zablokování výsabby geneticky modifikované tzn. zlaté rýže v Africe a Asii. Vedlejší důsledkem ale byla zvýšená slepota a úmrtnost tamních dětí. Tato odrůda je geneticky pozměněná tak, aby produkovala beta-karoten. Ten v lidském těle funguje jako antioxidant a jako prekurzor vitamínu A. Hlavním účelem této zlaté rýže bylo pomoct rozvojovým zemím v boji s nedostatkem vitamínu A. Pokud ho nemáte, nastávají, mimo jiné, problémy se zrakem i s přežitím.

Od doby zlaté rýže uplynulo několik desítek let. Nicméně Piráti jsou proti a jejich vysvětlení je až pohádkového charakteru a „greenpeacovské“ kvality. „Klasické metody pro přenos genů jsou poměrně těžkopádné a může se stát, že kromě žádaného genu přenesou i nějaký další. A to může být nepříjemným překvapením pro alergiky: jíte rostlinu, kterou považujete za bezpečnou, a alergická reakce se spustí, protože tam bylo něco, co tam nepatří,“ zaznělo v něm na síti X v profilu Mikuláše Peksy a mnohých dalších. V případě genetických modifikací se toho ví poměrně hodně a metody genových modifikací se extrémně zpřesnily. O to bizarněji zasvěceným uším znějí argumenty o „těžkopádných metodách“.

Přesto se Piráti postavili proti restrikci, kterou se zmírňují současné zákazy pěstování GMO plodin v Evropě s argumentem o „nechtěném“ zanesení nevhodného genu. Mimochodem i to je jedním z důvodů, proč evropské zemědělství je vůči asijskému a americkému čím dál méně konkurenceschopné.

Jenže kdyby měl přijít o prst u každého alergika, který prodělal záchvat po požití GMO potraviny, mohl by stále psát všemi deseti a běhat s pomocí všech prstů na nohách. V Deníku byli opatrnější. „Ačkoliv si Piráti uvědomují přínos pro zemědělce, jsou k novým pravidlům ostražití. Zjednodušení stávajících procesů by totiž podle odborníků mohlo vést k vyvolávání nejrůznějších potravinových alergií,“ uvedli.

Nic takového jako alergie z potravin vyrobených z GMO plodin prostě není a podobný alergický záchvat je jen zbožným přáním aktivistů. „Jako Piráti věříme, že technologický rozvoj je třeba podporovat a byrokracii omezovat, ale mělo by se to dít racionálně,“ tvrdí Piráti, což je klasický trik a úhybný manévr. Jsme proti byrokracii… ale pojďme ještě pár let diskutovat, chtělo by se sarkasticky poznamenat na jejich argumenty.

To, že stejně tmářsky hlasovala i komunistka Konečná, je jen příslovečná třešnička na dortu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Geneticky modifikované organismy (GMO)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz