Počty nominací pro Paroubka rostou, nově se objevila kandidatura Havránka

Vše je s největší pravděpodobností připraveno k tomu, aby se Jiří Paroubek přesně za týden na sjezdu ČSSD – České suverenity sociální demokracie stal jejím předsedou. Expremiér dostal další nominace do čela strany od pěti krajských konferencí, jež se sešly v tomto týdnu.

Nominace pro Paroubka vzešly z konferencí v Plzeňském kraji, dále Jihočeském, Středočeském, Pardubickém i Královéhradeckém. Jejich aktéři zároveň nominovali na statutární místopředsedkyni dosavadní šéfku strany Janu Volfovou. Na řadové místopředsedy se vedle již nominovaných Petra Bendy a Petra Gawlase objevila nově kandidatura pro dlouholetého zastupitele obce Ptice a dosavadního statutárního místopředsedy ČSSD Pavla Havránka.

»Nominací Pavla Havránka chceme zajistit, aby ve vedení strany byl slyšen i hlas komunálních politiků. Jsou nejblíže našim občanům a tak znají nejlépe jejich problémy,« řekla nově zvolená předsedkyně Středočeské krajské organizace a předsedkyně finančního výboru města Kralupy Dana Smejkalová.

»Dana Smejkalová byla ještě donedávna předsedkyně okresu Mělník za SOCDEM, je jednou z řady komunálních politiků, kteří přecházejí ze SOCDEM do ČSSD. Jsem moc ráda, že se nám výrazně zvedá členská základna o zkušené politiky, kteří pod značkou ČSSD prožili kus života, odmítli liberálně progresivistickou změnu své dosavadní strany a chtějí s námi pokračovat v tradiční sociálně demokratické politice,« řekla stávající předsedkyně ČSSD Volfová.

O tomto víkendu se očekávají další nominační konference ČSSD zejména v silné organizaci Moravskoslezského kraje a Prahy nebo zasedání předsednictev kraje na Vysočině či ve Zlínském kraji. »My na Vysočině jsme se rozhodli neuspořádat krajskou konferenci před sjezdem strany, protože rozhodnutím předsednictva strany o tom, že delegáty sjezdu budou všichni členové strany, kteří přijedou na sjezd, není potřeba delegáty volit. Konferenci chceme svolat během měsíce dubna, kde si schválíme i kandidátku pro krajské volby. Zatím nejsme tak silnou organizací a na sjezd jedeme všichni,« dodala s úsměvem Jana Borkovcová, předsedkyně krajské organizace Vysočina. Obdobně situaci řeší i zlínská organizace pod vedením Karla Nedbálka.

ČSSD je nejstarší politickou stranou v zemi. Česká strana sociálně demokratická patřila od listopadu 1989 mezi ústřední politické síly spolu s ODS. Z jejích řad pocházeli předsedové vlády Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka. Nicméně ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici a zůstala mimo parlament. Pod vedením Michala Šmardy se loni na jaře rozhodla změnit název na prosté Sociální demokracie a zkratku na SOCDEM. Následně v červnu se někdejší zkratky ČSSD ujala Jana Volfová, předsedkyně tehdejší České suverenity. 

Nově pojmenovaná strana hodlá být v příštích letech lídrem na levici a chce spolupracovat s dalšími podobně smýšlejícími subjekty. Jiří Paroubek vstoupil do řad ČSSD teprve v lednu, ovšem již nyní je téměř jisté, že se záhy postaví do jejího čela. Sjezd se koná 17. února v pražském hotelu Ambassador.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Paroubek předsedou ČSSD. Škoda, že na to pred nějakými 5 lety nevypsala Fortuna ty své silvestrovské kurzy. Ta sazka by se asi dost vyplatila :-))

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy