Thomayerova nemocnice bude mít vlastní čistírnu

blank

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) bude fungovat čištění specifických nemocničních odpadních vod (OV) přímo u zdroje, a to díky novým unikátním technologiím, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v Česku.

Mluvčí nemocnice Petr Sulek uvedl, že se jedná o společný projekt Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) spolu s FTN, která se tak stane první nemocnicí, kde tyto technologie budou použity. Nemocnice připravuje tiskovou konferenci.

Projekt byl podpořen a realizován díky norským fondům prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR. V areálu nemocnice bude postaveno zcela nové zařízení na čištění odpadních vod. „K tomu však pomůžou nové technologie, které proces čištění optimalizuje a umožní efektivní a účinné odstranění znečišťujících látek z odpadních vod,“ říká Sulek.

Odpadní vody z nemocnice mohou být zatíženy například mikropolutanty, především farmaky. Experti z PVK budou účinnost zařízení a technologii vyhodnocovat, popřípadě dále optimalizovat.

FTN, která se nachází na okraji Kunratického lesa na Praze 4, provádí základní a klinický výzkum, zavádění a ověřování nových metod, podílí se na klinickém hodnocení léčiv a ověřování prostředků zdravotnické techniky. Umožňuje také odborné praktické vyučování studentů středních, vyšších a vysokých škol.

Scroll to Top