Hlavní obsah
Cestování

Drahá železnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markus Winkler, Shopify

Titulek tohoto článku vypadá jako láskyplné oslovení. Ve skutečnosti jde o pozastavení nad cenou určitých služeb na české železnici.

Článek

Úschovna zavazadel

Město Plzeň má pěkné vlakové Hlavní nádraží, které momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Prodej jízdenek je nově ve větším, mnohem velkoryseji pojatém prostoru. Také toalety jsou prostornější, pohodlnější. Ty jsou sice placené, ale opravdu poměrně komfortní.

Navíc již několik let je každé nástupiště vybaveno eskalátory a výtahy, takže se nemusíte s těžkým kufrem vláčet po schodech. Prostor perónů je překvapivě čistý a všechny jsou vybaveny lavičkami, krásnými hodinami a dalšími pěknými detaily. Zkrátka vše zde spěje k naprosté cestovatelské spokojenosti.

Ale teď pojďme k té úschovně zavazadel. Občas toto nádraží použiji a tak mě napadlo, jestli s tou velikou obnovou někoho napadlo, že by se cestujícím tato služba opravdu hodila. Mě tedy ano. A tak jsem se šla k pokladnám, kde se prodávají jízdenky, na tuto službu zeptat. „Ale jistě, úschovna je zde,“ říká mi paní pokladní a ukazuje na stěnu po její pravé ruce. Tu pokrývá spousta skříněk, vprostřed se vyjímá velký displej a zdálky vidím, že úschovné se platí platební kartou, zkrátka služba hodná dnešní doby. „Tak to je skvělé,“ říkám, „a co to stojí?“ „No, víte, já nevím, ono to k nám nepatří, provozuje to někdo jiný. Ale na tom velikém displeji cenu určitě zjistíte.“ Poděkovala jsem a nadšená jsem šla cenu, časy a zkrátka všechny podmínky zjistit.

Zjišťuji, že úschovna v naprosto samoobslužném režimu nabízí úložné prostory dvou velikostí – zkrátím to – zhruba menší a větší kufr. Tak dobře, říkám si, velikost mi vyhovuje, ještě si zjistím tu cenu a příště si kufr uložím, když budu třeba potřebovat něco ve městě vyřídit. Moje nadšení však vyprchávalo s každou přečtenou řádkou ceníku.

Takže menší kufr – jedna hodina 100 Kč, další časový úsek, který lze předplatit, je jeden den za 200 Kč. Au! Za hodinu nic moc nevyřídím, lepší by byly tak hodiny tři, nebo půl den, ale v tom případě musím zaplatit za celý den. DVĚ STĚ KORUN? Nevím jak Vám, ale mě to přijde hodně.

Mimochodem: na Hlavním nádraží v Praze stojí úložné menšího kufru na dvě hodiny 75 Kč, na den pak 150 Kč.

Tak takhle ne, drahý národní dopravče… Tuto službu jsi ze svého titulu měl provozovat sám a ne z ní udělat komerční záležitost. A nebo v tendru vybrat jiného nájemce, či oslovit toho, který provozuje úschovnu na Hlavním nádraží v Praze. Například: v Liberci jsem na vlakovém nádraží za stejnou službu zaplatila 30 Kč za celý den, bez ohledu na velikost zavazadla.

Co myslíte vy, milí čtenáři, zdá se Vám taková cena za úschovu zavazadel přiměřená?

Sleva na jízdném, kterou dráhy rozhodně nedají zadarmo

Vlakem jezdím relativně často, a tak se mi občas podaří „vyjezdit“ slevu dvacet pět procent na jízdném na další rok. K tomu bylo dříve potřeba jediné – buď si za 400 Kč tuto slevu zakoupit, nebo zaplatit na jízdném tolik korun, abyste nasbírali 400 bodů. Za každých 10 Kč v jedné jízdence jste získali 1 bod. Za jízdenku v ceně 179 Kč jste získali 17 bodů. Většina cen za jízdně končí na mých cestách devítkou a jinou podobně vysokou číslicí – nejspíš, aby si člověk nenasbíral body na slevu moc brzy a taky systém Baťových cen si zřejmě musí přijít na své. Také je třeba si hlídat, aby jste si tuto slevu vyjezdili dost rychle, protože pokud tak neučiníte, začnou Vám body postupně propadat. Po prvním dni platnosti dokladu, za který byly body přičteny. Co Vám budu říkat - adrenalin jak vyšitý, kam se hrabou únikové hry.

Dobrá, řekla jsem si, když jsem po nějaké době zjistila, že se mé bodové konto blíží potřebně výši – vyjezdím si oněch 400 bodů a budu mít zase pětadvacetiprocentní slevu na jízdném na jeden rok. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že tentokrát je na onu slevu potřeba již 550 bodů. Ajajaj, tak to musím ještě jezdit nějaký čas za plnou cenu. Tak dobře. Brblala jsem, ale ještě jsem to „skousla“ a jezdila dál.

Po několika měsících jsem si jízdenku přes svůj zákaznický účet šla koupit ve chvíli, když mi do kýženého cíle zbývalo 20 bodů – měla jsem nasbíráno 530 bodů. A najednou u mého bodového konta bylo s velikou slávou napsáno: Ještě 60 bodů a máte nárok na slevu 25 % na jízdném na jeden rok. COŽE? Proč šedesát bodů, vždyť mi má chybět jen dvacet bodů. Hned jsem se podívala do ceníku, na kolik bodů tato sleva aktuálně vyjde. Bylo to tam. Na slevu 25 % na roční jízdné je třeba 590 bodů, nebo 590 Kč. To jako vážně? V tak krátké době jste opět zdražili? Připadala jsem si jako malé podvedené dítě, kterému rodiče slibují před každými Vánocemi kolo a nikdy mu je nekoupí, i když se chová vzorně.

Padlo několik sprostých slov, které slyšel jen můj počítač… Pro Vás, milí čtenáři, se to pokusím vyjádřit slušně: Drahá dráho, také nechci slevu zadarmo, ale mám pocit, že ji zdražuješ větší rychlostí, než jakou tvé vlaky jezdí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz