Je vystudovaná elektroinženýrka, živí ji ale šicí stroj - válečná uprchlice Olga Sebirová z Charkova v Ukrajinském domě v Jihlavě pomáhá s opravami oblečení

10. únor 2024

Celkem deset obyvatel má aktuálně Ukrajinský dům v Jihlavě. Nabízí azyl válečným uprchlíkům, kteří nemají jinou možnost ubytování a snaží se také propojovat českou a ukrajinskou kulturu ve městě.

Je vystudovaná elektroinženýrka, válečnou uprchlici Olgu Sebirovou z Charkovaale živí šicí stroj

Jednou z obyvatelek jihlavského Ukrajinského domu je i paní Olga Sebirová, která zde působí jako dobrovolná švadlena. Podle svých slov dává oblečení druhý život. Původně ale švadlenou vůbec být nechtěla.

„Už je to hodně dávno, co jsem se naučila šít. Tehdy se mi to velice líbilo a lákalo mě to. Začala jsem proto jako malá chodit na různé kurzy, kde jsem se to naučila. V sedmé nebo osmé třídě už jsem si dokázala ušít vlastní šaty,“ přibližuje svoje první zkušenosti s šicím strojem.

Olga Sebirová opravuje oblečení a šije taky panenky

Původně ale její životní dráha měla být úplně jiná. „Vystudovala jsem inženýrský titul v oblasti elektroniky, ale bohužel na začátku devadesátých let stát nepotřeboval moje služby a nebyla pro mě práce. Protože jsem měla malé děti a potřebovala jsem peníze, tak jsem začala šít oblečení v soukromých podnicích,“ vysvětluje.

Po začátku války na Ukrajině se paní Olga přestěhovala z ostřelovaného Charkova do České republiky. Svůj um a zkušenosti se jako dobrovolnice rozhodla nabídnout i zde, nejen pro ukrajinské uprchlíky. „Samozřejmě cílem myšlenky Ukrajinského domu je aby to nebylo čistě jenom pro Ukrajince, ale i propojování českých lidí s Ukrajinci, takže ta služba je otevřená pomoci i třeba českým lidem, aby si sem mohli přijít,“ přibližuje zástupce ředitele F pointu Radim Fiedler.

Olga Sebirová s Radimem Fiedlerem v dílně jihlavského Ukrajinského domu
Spustit audio