Teploty v ČR dnes překonaly i stoleté rekordy, místy vystoupaly nad 15 stupňů

Teplotní rekordy pro 10. únor dnes padly zhruba na třetině dlouhodobě měřicích stanic v zemi. Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili 15,5 stupně Celsia. Více než 15 stupňů bylo ještě na dalších dvou místech v Česku. ČTK to řekl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

O dvě desetiny stupně chladněji než v Lednici bylo dnes odpoledne ve Strážnici na Hodonínsku. Na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách.

Rekordní hodnoty pro 10. únor dnes přepisovalo 59 ze 167 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Byly mezi nimi i čtyři s více než stoletou historií. V Opavě dnes meteorologové naměřili 13,4 stupně Celsia, bylo tam tak nejtepleji od začátku měření před 144 lety. Jen o tři roky kratší historii má stanice v Přerově, kde má po dnešku nový rekord pro 10. únor hodnotu 14,2 stupně Celsia.

Ve Vsetíně se dnešní den zapsal s 12,6 stupně do čela historických tabulek sahajících 122 let do minulosti. Rekordně teplý desátý únorový den zaznamenala i Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku se 110letou historií, dnes tam bylo 13,8 stupně Celsia.

Na únor neobvykle vysoké teploty zaznamenali meteorologové v České republice i v několika předchozích dnech. V pátek rekordy padly na čtvrtině ze 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde naměřili 14,1 stupně Celsia. ČHMÚ v pátek na síti X uvedl, že se tento týden s velkou pravděpodobností stane nejteplejším obdobím v první dekádě února minimálně od roku 1931.

Neděle už tak vysoké teploty jako dnes zřejmě nepřinese. Podle předpovědi ČHMÚ bude převážně zataženo s občasným deštěm, který odpoledne v horských oblastech na západě a jihozápadě Česka přejde v déšť se sněhem nebo ve sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi sedmi až 11 stupni Celsia, na horách v 1000 metrech kolem pěti stupňů.

V důsledku dalších srážek budou v neděli znovu stoupat hladiny některých toků. V povodí horního Labe a horní Moravy až po Moravskou Sázavu očekávají hydrologové překročení druhého, tedy prostředního stupně povodňové aktivity, uvedli na facebooku. Dnes odpoledne platil druhý stupeň na Labi v Němčicích na Pardubicku, na dalších více než 20 místech hladina řek dosahovala prvního, nejnižšího stupně povodňové aktivity.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy