Hlavní obsah

Divoký český MMA večer. Jatka v kleci či sporná výhra, došlo i na kruté nezdary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětičlenné české MMA komando zažilo v německém Oberhausenu na turnaji Oktagon 53 divoký večer. Z triumfu se ale radovali pouze dva z něho. Miroslav Brož po sporném bodovém výsledku udržel více než tříletou nadvládu a posléze naznačil konec kariéry, k parádnímu závěru sáhl také krajan Jan Malach. Největší slávu ovšem zažili němečtí bijci. Opěvovaný Islam Dulatov předvedl v kleci hotová jatka, titul šampionky v ženské slámové divizi s přehledem uhájila Katharina Dalisdaová.

Foto: Oktagon MMA

Němec Islam Dulatov (vpravo) a jeho precizní práce na turnaji Oktagon 53 v Oberhausenu.

Článek
Fotogalerie

Zmíněný Brož, který se do klece vracel po sérii spletitých zdravotních problémů, patřil k největším favoritům celého galavečera. Jenomže Angličan Tomy Crosby tyto předpoklady hodně rychle hodil za hlavu. Jeden z nejatraktivnějších bojů se proměnil v nelítostnou válku, v jejímž průběhu nechybělo nic, co by měl kvalitní MMA duel nabídnout. Diváky bavily zejména tvrdé přestřelky, které se hodně rychle projevily na tvářích obou borců. Krev a otevřené rány nebyly výjimkou.

A byť to vypadalo, že závěr bude patřit podceňovanému anglickému „řezníkovi“, který rázem ovládal všechny disciplíny, přesto Brož sáhl k závěrečnému náporu. A patrně právě tento zářný moment, při němž český bijec házel končetinami z posledních sil, mu přinesl těsné bodové vítězství (2:1), s nímž se ovšem nespokojili diváci a ani on sám.

„Nevyhrál jsem, byla to remíza. Potřetí to bylo těsné, znovu to šlo na mou stranu. Asi kvůli těm závěrům, jsem tvrdý a mám srdíčko,“ oddechoval z plných plic. „Měl jsem přípravu osm devět týdnů, čtyřikrát jsem byl těžce zraněný. Asi už budu končit,“ připustil možný konec kariéry právě v souvislosti s neustálými trabli se zdravím. Brož proto k jednomu z posledních zápasů vyzval německou hvězdu a bývalého fotbalistu Christiana Eckerlina, který souhlasil. Dost možná se tak rýsuje bitva vyhlášených postojářů.

OKTAGON 53Oficiální výsledky
Katharina Dalisdaová – Eva DourtheováVítězka: Dalisdaová (na body – jednomyslně)
Islam Dulatov – Ioannis PalaiologosVítěz: Dulatov (1. kolo – TKO)
Miroslav Brož – Tom CrosbyVítěz: Brož (body – split decision)
Hojat Khajevand – David ZawadaVítěz: Zawada (3. kolo – submise)
Cihad Akipa – Ivica TruščekVítěz: Trušček (2. kolo – submise)
Jan Malach – Luka MilidragovičVítěz: Malach (2. kolo – TKO)
Jaroslav Pokorný – Gjoni PalokajVítěz: Palokaj (body – jednomyslně)
Endrit Brajshori – Jan FajkVítěz: Brajshori (2. kolo – submise)
Emir Can-Al – Tomáš VotavaVítěz: Can-Al (1. kolo – TKO)
Sami Zarabi – Jakub BatfalskýVítěz: Zarabi (na body – jednomyslně)

Český prapor mohl po duelu vítězně zvednout nad hlavu i znovuzrozený Jan Malach, jemuž se dva dny před turnajem změnil soupeř. Na nabídku short-notice kývl vytáhlý Chorvat Luka Milidragovič, který se div nepostaral o hotovou senzaci. Dlouhé minuty dominoval, nepřipravenost nebyla znát. Ve druhém kole si ovšem nepohlídal ránu kolenem do břicha, po níž se zabalil jako brouk do obranného krytu. Malach byl štěstím bez sebe a rovnou si řekl o zápas na červnovém turnaji fotbalovém stadionu v Edenu.

Z pohledu české radosti to ale bylo vše. Při premiéře v Oktagonu nic oslnivého nepředvedl talentovaný Jakub Batfalský, z pozice favorita narazil také Jan Fajk. Nedařilo se ani nestárnoucímu Jaroslavu Pokornému, jehož fyzicky náročná bitva s Gjonim Palokajem přinesla bodovou porážku. Jediný slovenský zástupce, Tomáš Votava, rovněž hodně nemilosrdně pocítil hněv soupeřových pěstí.

Slavit ale mohl nabitý německý kotel. Hotová jatka totiž předvedl opěvovaný čečenský uprchlík Islam Dulatov. Mimořádný talent neměl s řeckým nájezdníkem Ioannisem Palaiologosem sebemenší slitování, duel přitom málem skončil už po několika vteřinách. Potlučený a zkrvavený Řek i díky videu (zkoumal se úder do slabin) nakonec bleskový finiš oddálil, jenomže pouhou vteřinu před koncem úvodní pětiminutovky přesto podlehl. Ofenzivní nájezdy zkrátka bolely, budiž důkazem krutě pomlácená tvář připomínající obouchaný boxovací pytel.

Pozornost se upínala i k chorvatsko-německému souboji Ivica Trušček – Cihad Akipa. Oba kohouti se do sebe pustili už na páteční tiskové konferenci, bylo proto jasné, že zbytky agrese se přenesou do klece. Souboj generací ovšem jednoznačně ovládl první jmenovaný, jenž ve svém 82. profesionálním zápase zaskočil snad všechny přítomné včetně sudího Pavla Touše. Ten ve druhém kole pozdě vyhodnotil zdravotní stav německého bijce, jenž byl kvůli následkům škrcení (gilotina) několik vteřin mimo. Na výkon českého rozhodčího si následně stěžoval i chorvatský vítěz, který sám gestikuloval, že soupeř je v bezvládném stavu.

Bojovalo se také o titul. V hlavním duelu turnaje uspěla německá šampionka slámové divize Katharina Dalisdaová, jejíž výhra nad Francouzkou Evou Dourtheovou znamenala úspěšnou premiérovou obhajobu (na body 2×49-47 a 49-46).

Další galavečer největší tuzemské bojové organizace se chystá již 2. března v Ostravě, kde si to o titul střední váhy rozdá současný šampion Patrik Kincl s polským prozatímním králem divize Piotrem Wawrzyniakem. Rovněž dojde k zahájení druhého ročníku milionového projektu Tipsport Gamechanger, tentokráte v lehké váze.

Reklama