Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika 2024

Laegreidova pohádka: Tady to všechno začalo, fanoušci v Novém Městě jsou neuvěřitelní

Poté, co předvedly Francouzky dechberoucí představení ve sprintu, něco podobného ukázali biatlonovému světu na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě o den později Norové. Celá pětice se vešla do první sedmičky. A ten finiš. Sturla Holm Laegreid v elektrizující atmosféře dokázal předčít fenomenálního Johannese Böa. Slovo "neuvěřitelné" použil poté mnohokráte. Přímé přenosy stíhacích závodů vysílá v neděli od 14:00 a 16:35 ČT sport.

Sturla Holm Laegreid slaví titul mistra světa ve sprintu
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Už to vypadalo, že Johannes Bö nenalezne soupeře. A to minul jeden terč. Na velmi obtížných novoměstských tratích poletoval s elegancí sobě vlastní.

Jenže s číslem 50 se přece jen vynořil jeden sok. V téhle sezoně ne až tak nápadný, přesto velice silný a ve výkonech obzvláště vyrovnaný: Sturla Holm Laegreid.

Jedna nula, druhá nula a po druhé střelbě z toho byl tuhý souboj. Norští trenéři na trati tlačili své svěřence, co to jen šlo. Těsně před Laegreidem finišoval Vetle Christiansen. V tu chvíli s patnáctisekundovým mankem na Böa.

Na posledním mezičase Laegreid už na svého reprezentačního parťáka ztrácel. "Když jsem se dozvěděl, že jsem na posledním mezičase těsně za ním, řekl jsem si: 'Sturlo, musíš to ubojovat! Je to možná tvoje největší šance stát se mistrem světa ve sprintu. Tohle je ta chvíle!' Takže jsem se soustředil jen na lyžování, tahal jsem to, trefoval jsem každý odraz a bylo to neuvěřitelné, když jsem projížděl cílovou čárou. Neuvěřitelné!" prohlásil na webu Mezinárodní biatlonové unie.

Dokonce už přestával věřit, že by mohl Johannese Böa porazit. "Už tolikrát jsem byl druhý."

Ale pak to přišlo. Poslední hup a cílová rovinka. Laegreid jel před burácejícími ochozy jako o život. V cíli tři a půl sekundy k dobru. Obrovská radost, pád na zem vyčerpáním.

"Nemůže to být lepší. Čistá střelba, skvělé lyže, na to jsem se zaměřoval. V posledním kole jsem tam nechal na posledních metrech všechno. Fanoušci v Novém Městě jsou neuvěřitelní," potvrdil Laegreid pro ČT sport fakt, který možná ve finále všechno rozhodl.

Poté, co si oddychl, vzdal divákům ještě v cílovém prostoru hold. Věděl, že tenhle sobotní večer patří jemu.

"Nové Město je místo, kde to pro mě před čtyřmi lety všechno začalo. Ale tehdy to bylo bez fanoušků," připomněl závody v roce 2020, tedy těsně poté, co spadla covidová opona.

"Dneska jsem mohl slavit vítězství na mistrovství světa se všemi fanoušky. Je to neuvěřitelné."

Kruh se uzavřel. Anebo ještě možná ne tak úplně. V neděli se jede stíhačka. A tu Laegreid jako jediný z individuálních závodů ještě ve své kariéře nevyhrál…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články