Věci, které byste měli zvážit, než si pořídíte papouška či jiného ptačího mazlíčka

Pokud si myslíte, že chov andulky, korely, kanárka, zebřičky, chůvičky, rosely nebo jiného papouška je „procházka růžovou zahradou“, nemáte tak úplně pravdu. Ptáci nepatří k domácím mazlíčkům, které lze jen tak zavřít do klece a zapomenout na ně, péče o vašeho opeřeného přítele vyžaduje spoustu tvrdé práce.

Chov ptactva je závazek

Ptáci potřebují pro svou duševní pohodu spoustu každodenní socializace – někteří ptáci potřebují až několik hodin interakce s člověkem denně. Pravidelná manipulace jim rovněž usnadní rychleji si zvyknout na přítomnost lidí.

Je třeba je také krmit vyváženou stravou, jejich klece vyžadují pravidelné čištění, aby se předešlo zápachu a zdravotním problémům, a budete jim muset zajistit obohacení prostředí, aby se zabavili. Jinými slovy, než si pořídíte opeřeného člena rodiny, musíte si být jisti, že jste ochotni věnovat mu čas, úsilí i peníze.

Jsou nepořádní

Některá domácí zvířata – například psi velkých plemen – mají pověst nepořádníků. Možná si ale neuvědomujete, že mnoho druhů domácích ptáků dokáže velmi snadno nadělat též pořádný nepořádek.

V jejich kleci se může hromadit jídlo, trus, peří a špína, takže ji budete muset alespoň jednou týdně vyčistit, abyste jim zajistili hygienické prostředí a zároveň se zbavili nežádoucích pachů. V okolí klece se také může hromadit spousta potravy a peří, takže buďte připraveni pravidelně sahat smetáčku nebo po vysavači.

Dělají hodně hluku

Chcete, aby váš domov byl útočištěm klidu a pohody? Možná byste si měli dvakrát rozmyslet, zda si pořídit domácího ptáčka. Nejen větší druhy ptáků mohou vydávat ohlušující skřeky, i ti nejmenší jsou schopni způsobit pořádný hluk.

Ptačí zvuky se vyskytují v mnoha podobách – od pípání a cvrlikání přes vrkání, skřehotání, cvakání až po mluvení. A zatímco mnohé z těchto zvuků jsou roztomilé a veselé, jiné hlasové projevy nejsou vždy tak příjemné pro uši.

Andulka na ruce.
zdroj: unsplash.com

Budí se velmi brzy

Nejste zrovna ranní ptáče? Raději počkáte, až den pořádně začne, než otevřete oči? Ptáci na to mají jiný názor. Mají tendenci vstávat se sluncem, a i když jim zakryjete klec, abyste zabránili přístupu světla, nečekejte, že si váš opeřený přítel dlouho přispí.

Obvykle se také nestydí dát světu najevo, že jsou vzhůru, takže budete muset být pravděpodobně trochu flexibilní, pokud jde o vaše vlastní spánkové návyky.

Ptačí jídelníček nejsou jen semínka

Ptáci mají mnohem složitější požadavky na stravu, než si mnozí začínající chovatelé myslí. Krmit ptáky vyváženou stravou neznamená jen sypat jim každý den do klece semínka, potřebují pestrou stravu, která zahrnuje i ovoce a zeleninu. Ideální strava závisí na druhu ptáka, pokud si nejste jisti, jak uspokojit jeho nutriční potřeby, požádejte o radu veterináře.

Pozor na kvalitu vzduchu

Stejně jako jiná zvířata mají i ptáci specifické zdravotní problémy. Jeden z problémů, který byste měli znát, se týká citlivé dýchací soustavy ptáků, která je vystavena zvýšenému riziku poškození kouřem a dalšími výpary.

Cigaretový kouř, výpary z barev, vonné svíčky, čisticí prostředky v domácnosti, osvěžovače vzduchu, a dokonce i výpary z vaření mohou být pro citlivý dýchací systém vašeho zvířete nebezpečné. Proto je důležité, aby se váš mazlíček držel daleko od všech těchto věcí a výrobků.

Mají „dlouhou životnost“

Při výběru papouška jako domácího mazlíčka mějte na paměti, že některé druhy mohou žít opravdu velmi dlouho. A když říkáme dlouho, máme na mysli skutečnost, že papoušci a další větší ptáci se mohou dožít několika desítek let. Pokud tedy uvažujete o jejich pořízení, počítejte s tím, že budou součástí vašeho života po mnoho dalších let.

Zdroj: northernparrots.com, theparrotsocietyuk.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu