Neděle 28. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Léčba pacientů s poruchou hybnosti

27.04.2024 - Léčba pacientů s poruchou hybnosti - Zaměří se na ni...

Počasí

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

29.04.2024 - Pondělí

Teplota: 24 / 13 - SkoroJasno

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v lednu vzrostla

11. února 2024 - 10:27

Zpět na seznam článků

Počet uchazečů o zaměstnání poprvné od roku 2021 překonal hranici 17 tisíc osob

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v lednu vzrostla

ilustrační snímek zdroj: archiv

Krajská pobočka ÚP v Olomouci, evidoval k 31. lednu téměř 17.5 tisíce uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 1 326 vyšší než na konci předchozího měsíce a poprvé od dubna 2021 byla překonána hranice 17 tisíc nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let k obyvatelstvu stejného věku, meziměsíčně v Olomouckém kraji vzrostl o 0,3 p. b. na 4,1 procent. Podíl nezaměstnaných osob v kraji je stále o 0,1 p. b. vyšší než v celé ČR.

Lednový vývoj nezaměstnanosti nebyl nijak překvapivý a odpovídal ročnímu období, kdy nezaměstnanost v zimních měsících dosahuje maximálních ročních hodnot. „Zaměstnavatelé v tomto období ještě vyčkávají s náborem nových zaměstnanců pro zakázky v novém roce a do evidence ÚP ČR se hlásí i živnostníci, kteří buď dočasně přerušili nebo ukončili svou činnost,“ uvedl Jaroslav Mikšaník z Krajské pobočky ÚP Olomouc.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný – ve všech nezaměstnanost vzrostla. „K největšímu navýšení počtu uchazečů o zaměstnání došlo v nejlidnatějším okrese Olomouc (o 426), ale k největšímu procentuálnímu nárůstu došlo na Jesenicku (o 15 procent),“ informoval Jaroslav Mikšaník.

„Horský okres Jeseník je typický svou vysokou sezónností – významný podíl pracovních příležitostí vzniká v jarních měsících a přetrvává pouze do začátku zimy. Jedná se zejména o pracovní místa v lesnictví, zemědělství, dobývání surovin, lázeňství, případně úřadem práce dotovaná místa v obcích a neziskových organizacích. Není tedy překvapením, že tento okres v lednu vykázal třetí nejvyšší procentuální nárůst nezaměstnanosti ze sedmdesáti sedmi okresů v ČR,“ doplňuje nový ředitel krajské pobočky v Olomouci Vlastimil Přidal.

Olomoucký kraj je charakteristický významnými rozdíly mezi jeho jednotlivými okresy, které se pak promítají i do výše nezaměstnanosti. Zatímco pohraniční okres Jeseník na severu kraje vykazuje pátou nejvyšší nezaměstnanost v ČR (6,5 procent), Prostějovsko v jihozápadní části kraje se může pochlubit méně než poloviční hodnotou nezaměstnanosti (2,9 procent) a je v tomto ukazateli až na 65. místě.

Během ledna jeden zaměstnavatel se sídlem v Olomouckém kraji nahlásil záměr hromadně propustit několik desítek zaměstnanců. „U řady zaměstnavatelů v Olomouckém kraji pozorujeme vyčkávací taktiku – pokles zakázek se snaží řešit pouze přirozenou fluktuací a pozastaveným náborem nových zaměstnanců a k propouštění sahají až v krajním případě. Předpokládáme, že v jarních měsících dojde k mírnému oživení pracovního trhu a poklesu nezaměstnanosti,“ dodal Jaroslav Mikšaník.

V uplynulém měsíci sice došlo k poklesu počtu nabízených volných pracovních míst (o 153), ale poptávka zaměstnavatelů je i nadále poměrně vysoká. „Olomoucký kraj evidoval k 31. lednu přes 7,7 tisíc volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,3 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (7,2), naopak nejméně v okresech Prostějov a Přerov (1,8),“ upřesnil analytik.

Autor: red., J. Mikšaník

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.