Od smrti Jany Štěpánkové, která zemřela ve věku 84 let, uplynulo již přes pět let. O život ji připravila plicní embolie, která přišla jako následek prodělaného zápalu plic. Kvůli onemocnění byla dokonce celý měsíc hospitalizovaná v nemocnici. Dlouhou dobu to ale vypadalo, že se z života ohrožujícího stavu dostane. 

“Na svátky už bych měla být doma. Těším se na rodinu. Budou mě obskakovat, opečovávat a já nebudu dělat vůbec nic. A také že ještě nemohu nic dělat. Jsem ještě příliš slabá, říkali páni doktoři,” sdělovala tehdy umělkyně deníku Blesk.cz rovnou z nemocničního lůžka. 

Vytoužených Vánoc v rodinném kruhu se již ale bohužel nedočkala. 18. prosince roku 2018 zemřela v nemocnici, její rodina o tom ale veřejnost informovala až o tři dny později, aby měla dostatek času smutnou zprávu přijmout.

Dvě sokyně v lásce na jednom place

Jak moc velký vliv mělo na její osud vliv kouření, kterému velmi vášnivě holdovala, těžko posoudit. Poprvé si ale zapálila již jako studentka a tento zlozvyk jí vydržel dlouhých šedesát let, kdy kvůli zdravotním neduhům raději přestala. “Pro jistotu cigarety nosím v kabelce, je to ale opravdu jen pro ten pocit, nevyndávám je,” svěřila se tehdy Blesku. Bylo to rok před její smrtí.

V milostném životě se herečka dočkala velké lásky. Tu prožívala s režisérem Jaroslavem Dudkem, se kterým měla jediného syna Jana. Jejich vztah byl sice pěkný a vydržel jim až do režisérovy smrti, ale těžkosti se ani jim bohužel nevyhnuly. 

Největší krizi zažili v době, kdy Dudek natáčel Nemocnici na kraji města, při kterém se Dudek velmi okatě zakoukal do Elišky Balzerové. Bohužel ale měla pohledná herečka řadu scén společných s jeho manželkou Janou Štěpánkovou, a tak jej to stavělo do velmi nepříjemné situace. 

Ztratila dvě lásky v jednu chvíli

Jeho okouzlení krásnou Eliškou bylo přitom prakticky veřejné tajemství. “Eliška Balzerová byla pro Jaroslava Dudka velkou múzou. Ona v době, kdy finišovaly přípravy na natáčení nemocnice, přestoupila z Brna do vinohradského divadla. Tam si jí všiml a rázem obsadil do seriálu,” uvedla pro Frekvenci 1 Magdalena Dietlová, manželka autora scénáře legendárního seriálu Jaroslava Dietla. 

Tuto zkoušku ohněm nicméně láska režiséra Dudka a jeho ženy Jany Štěpánkové ustála. Když proto v roce 2000 Jaroslav Dudek zemřel, bylo to pro jeho choť jedno z nejnáročnějších životních období. 

Krátce poté navíc prožila druhou ránu. Po třiceti letech totiž musela odejít z milovaného Divadla Na Vinohradech. “Neprodloužili mi smlouvu a najednou jsem tak ztratila dvě životní lásky. Kdybych neměla syna, nevím, jak bych to zvládla,” otevřeně promluvila o období temna pro MF DNES před časem.

Bratr neustál tlak vlastní hlavy

Syn Jan, který pracuje v IT sektoru jako programátor, jí navíc zplodil několik vnoučat, která Jana Štěpánková velmi milovala a ráda s nimi trávila čas. V jejím vdovském životě tak pro ni byly skutečným světlem. 

Její život protnula také další tragédie. Jana Štěpánková měla také dva bratry, kteří se rovněž věnovali herectví. Jeden z nich, Martin Štěpánek, poslední čtyři roky života strávil bojem se zákeřnou rakovinou. Nejprve mu lékaři odebrali nádor na krku a poté ledvinu. 

Umělec trpěl velkými bolestmi a úzkostnými stavy, obával se totiž, že má metastáze po celém těle a nemohl se  zbavit vidiny, že zemře nemohoucí, v bolestech a nedůstojně. Tento tlak neustál, a tak se v září roku 2010 ve svém bytě zastřelil.

Související články