Změna bez obav: jak zvládnout stěhovací stres a objevit radost v novém začátku

Publikuje: David Bárta — 11. 02. 2024
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Změna bez obav: jak zvládnout stěhovací stres a objevit radost v novém začátku

Stěhování může být výzvou pro psychiku. Čeští odborníci radí, jak na stres a proč se nebát žádat o pomoc.

Lepší vyhořet než se stěhovat. Kdo měl kdy co do činění s požárem, tohle oblíbené pořekadlo nenávidí. Ano, stěhování je takřka vždy fyzicky i psychicky náročná akce, největší díl stresu si ale obvykle přineseme sami. Většinou tím, že přípravy necháme na poslední chvíli. Kdy tedy odstartovat první stěhovací snahy? Ideálně již tři týdny před dnem D. Začněte si promýšlet, co čeho budete věci balit a jak je přestěhujete. Máte kamarády s dodávkou? Pak nemáte co řešit. Většina lidí ale takové štěstí nemá. Pokud stěhujete i nábytek, zřejmě si budete muset najmout stěhováky. Rozhoďte síť kvůli referencím. Poté porovnejte ceny a pokuste se na internetu najít i další ohlasy na dané firmy. A s objednávkou nečekejte, dobrá firma může mít diář značně plný,“ píše v úvodu k tématu ireceptar.cz.

S menším objemem nábytku lze využít služeb kamarádů. Stůl i s židlemi se bez problémů gumicuky uchytí na zahrádce na střeše auta, komoda se dá naložit na vozík. A pro věci se budete asi muset otočit víckrát… I s přáteli ale dohadujte termíny dopředu. Víkendy jsou vzácné a brát si dovolenou kvůli vašemu stěhování bude chtít jen málokdo,“ dodává ireceptar.cz.

Stěhování je jednou z nejvíce stresujících životních událostí, s níž se může jedinec během svého života setkat. Nejde jen o fyzickou námahu spojenou s balením a přepravou věcí, ale také o psychický tlak, který s sebou nese změna prostředí, rozloučení se starým a adaptace na nové. Jak obecně lidé snášejí stěhování, co k tématu říkají čeští psychologové, psychiatři a další odborníci a jak se vyrovnat s nevyhnutelným stresem, který stěhování přináší?

Obecná reakce na stěhování

Všeobecně platí, že stěhování je vnímáno jako vysoký stresor. Lidé se potýkají nejen s logistickými výzvami, ale často i s emocionální zátěží. Ztráta známého prostředí, obavy z neznámého a nutnost rychle se adaptovat na nové podmínky mohou vyvolávat úzkost, stres, a dokonce i depresi. Tato situace je zvláště náročná pro jedince, kteří jsou k změnám méně přizpůsobiví nebo pro ty, kteří se stěhují proti své vůli.

Názory odborníků

Čeští psychologové a psychiatři poukazují na to, že stěhování je proces, který vyžaduje nejen fyzickou, ale především psychickou připravenost. Důraz je kladen na důležitost předem plánované organizace a na včasné zapojení podpůrné sítě – rodiny, přátel nebo profesionálních stěhovacích služeb. Odborníci zdůrazňují, že jedním z klíčů k úspěšnému zvládnutí stěhovacího procesu je uznání vlastních emocionálních potřeb a dovolení si projevit zranitelnost tím, že se člověk nebude bát požádat o pomoc.

Co k tématu stresu při stěhování říkají psychologové?

Psychologové a odborníci na oblast psychologie říkají, že stěhování je jednou z náročných životních situací, která může vyvolat významný stres a úzkost. Důležitým krokem k úspěšnému zvládnutí tohoto stresu je jeho přijetí jako běžné součásti procesu stěhování. Klíčem k minimalizaci stresu je také dostatečné plánování a organizace, postupování pomalu a systematicky, a případné využití profesionálních stěhovacích služeb pro snížení fyzického a emocionálního tlaku​​,“ uvádí web dobrakondice.cz.

Odborníci také zdůrazňují, že stěhování může být příležitostí k osobnímu růstu, učení se minimalismu, pokoře, nebo naopak expanzi a splnění snů. Důležité je, jak se jednotlivci a rodiny vypořádají se změnami, které stěhování přináší, a jaké lekce si z toho odnesou. Stěhování může také prověřit partnerské a rodinné vztahy, odhalit skutečný charakter a přístupy k řešení vyhrocených situací. Otevřená komunikace, vzájemné porozumění a podpora jsou klíčové pro zvládnutí těchto výzev​​.

Další praktické rady zahrnují přípravu detailního seznamu toho, co kam přijde, ačkoli množství věcí může být větší, než se očekávalo. Důležitá je také představa, že stěhování může být jednodušší a ekonomičtější s využitím služeb stěhovacích firem, které jsou navíc pojištěné. Nakonec, přizpůsobení nového domova před samotným stěhováním může výrazně zlepšit celkový zážitek a usnadnit adaptaci na nové prostředí​​,“ poznamenává v krátké citaci portál spektrumzdravi.cz.

Všeobecně lze říci, že přístup k stěhování s předem stanoveným plánem, dostatečnou podporou a pozitivním výhledem může pomoci zmírnit stres a přeměnit celý proces na pozitivní zkušenost.

Stěhování prověří partnerské a rodinné vztahy

 Kdesi jsem zachytila teorii – vezmi partnera/partnerku na turistiku a zjistíš, jaký je. Platí to i při stěhování? Může stěhování prověřit naše partnerské a rodinné vztahy? Ano, může. Zátěž ukazuje náš skutečný charakter, povahu i sklony. Masky padnou a můžeme být překvapeni. Někdo překvapí v dobrém, a přestože jsou situace vyhrocené, funguje jako hodinky, klidně a strukturovaně zvládá jednu situaci za druhou. Někdo se projeví jako ubrblaný, nespolupracující, popudlivý a situaci ještě více zatěžující. Nebuďte zaskočeni. Někdo nemá rád stěhování a věci s tím spojené natolik, že raději deleguje většinu povinnosti na někoho jiného,“ vysvětluje web modrastrecha.cz.

Vše je otázkou dohody a vzájemného porozumění. Netrapte se proto, že se při stěhování pohádáte, že místy vládne napětí a nervozita. Důležitější je, jak po přestěhování dále fungujete, jestli nacházíte ochotu spolupracovat, dohodnout se a vzájemně se respektovat v novém prostoru. Některé páry jsou touto zkouškou jejich vztahu vyhozeny z konceptu. Narazí na něco, co je zaskočí a otevře se důležité téma, kterému se dosud nemuseli vystavit. Z fáze poznávání se přechází do fáze učíme se spolu žít. Učí se nastavit si hranice a kompetence a poznávají očekávání partnera. Jsou vystaveni tomu, aby si dohodli rozdělení povinností a pochopili, čeho si váží a oceňují na partnerovi. Poznávají, co znamená spolupracovat a jaké jsou potřeby své i druhého. Pokud spolu ještě nebydleli, učí se respektovat potřeby vzdálit se a přiblížit se ve vztahu, nastavují si režim a prostor,“ upřesňuje modrastrecha.cz.

Jak se vyrovnat se stěhovacím stresem

V prvé řadě je důležité si uvědomit, že pocity stresu a úzkosti jsou v této situaci normální a očekávatelné. Otevřená komunikace s blízkými, kteří mohou nabídnout jak praktickou, tak emoční podporu, je zásadní. Dalším krokem je rozdělení úkolů do menších, snadno zvládnutelných částí, což pomůže snížit pocit přetížení a chaosu.

Jak se zbavit stresu během několika minut?

Při stěhování bývá stres a napětí často z toho, že se s něčím musíme rozloučit. Někomu pomáhá se prodýchat a přistoupit k činnosti věcně a chladně. Někdo sníží stres a tlak tím, že si dovolí emoce a hledá způsoby, jak se odventilovat. Každému může v těchto chvílích pomoci něco jiného.

Máme v těchto náročných chvílích příležitost poznávat se. Nejlepší je, když sami přijdete na to, co vám pomáhá a usnadňuje stěhování. Když stojíte před kvantem věcí a nevíte co dřív, položte si otázku: „Je pro mě tato věc opravdu důležitá a budu mít díky ní spokojenější život?“ Je dobré mít na paměti, že pokud se nám podaří zbavit se nepotřebného, uleví se nám. To, co dokážeme s věcmi, dokážeme snadněji i s jinými záležitostmi (postoji, zlozvyky, způsoby uvažování). Kromě toho se učíme dvěma důležitým kvalitám – zodpovědnosti a rozhodování. Při stěhování se nenechte rušit tím, co vás vyčerpává. Zaměřte se na to, co je při stěhování podstatné. A to jste vy. Je to vaše životní změna,“ dodává k tématu web modrastrecha.cz.

DŘÍVE JSME PSALI:

Jak stres ovlivňuje lidské zdraví?

David Bárta — 23. 01. 2023
Jak stres působí na naše celkové vedení života a metody, jak se stresu zbavit. Finanční situace násobící hladinu stresu.

Pokud se stres stane nepřekonatelným, je vhodné obrátit se na odborníka – psychologa nebo terapeuta. Profesionální pomoc může poskytnout strategie pro zvládání stresu a nabídnout podporu při zpracování emocí spojených se změnou.

Stěhování je bezpochyby náročné, ale s přístupem zaměřeným na plánování, podporu a otevřenost vůči vlastním emocím se dá zvládnout mnohem lépe. Nebojte se přiznat, že potřebujete pomoc, ať už od rodiny, přátel nebo profesionálů. Připomenutí si, že stěhování je také příležitostí pro nový začátek, může pomoci zmírnit stres a otevřít dveře k novým možnostem a zážitkům.

Použité zdroje: modrastrecha.cz, ireceptar.cz, dobrakondice.cz, spektrumzdravi.cz,
redakční informace a zdroje – redakční text *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu