Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Super Bowl před 20 lety: Lámal rekordy, potvrdil Bradyho výjimečnost a přinesl kauzu Nipplegate

Napínavý thriller na hřišti a skandální moment v poločasovém programu. Super Bowl, který se odehrál v únoru před dvaceti lety, jde jen stěží vytěsnit. Legendární Tom Brady po něm pózoval s druhou trofejí Vince Lombardiho v kariéře, když v souboji geniálních myšlenek quaterbacků předčil Jakea Delhommea, a New England slavil vítězství nad Carolinou 32:29. Dodnes se ale mluví také o tehdejší "halftime show" v Houstonu. 

Hráči New England Patriots slaví druhé vítězství v Super Bowlu
zdroj: Reuters autor: Ray Stubblebine

Patriots a Panthers nabídli jednu z nejzajímavějších přetahovaných v historii Super Bowlu. Nervozitu v první čtvrtině vystřídala smršť akcí týmů New Englandu a Caroliny ve druhé a závěrečné části. V poslední "čtvrtce" padlo pět touchdownů.

Do 38. Super Bowlu vstupovali jako favorité Patriots, kteří ovládli konferenci AFC. V prvních patnácti minutách ale propásli dvě šance na skórování. Adam Vinatieri nezvládl dva field goaly, přičemž jeden byl zblokován. Jak už víme, teprve se rozkopával.

Po 27 minutách hry svítilo na tabuli skóre 0:0. První tehdejší rekord – nejpomalejší rozjezd v historii Super Bowlu.

Sestřih Super Bowlu 2004:

Zbývalo něco málo přes tři minuty do konce úvodní půle a přišlo první bláznovství. New England dva touchdowny, Carolina touchdown a field goal. Především perfektní pas Delhommea na Steve Smithe, který měřil 39 yardů, si pusťte v sestřihu v čase 4:03.

A následovala fáze klidu. Ve třetí čtvrtině bez bodů.

V poslední třech minutách zápasu to zase oba týmy rozbalily. Druhý rekorddohromady zapsaly 37 bodů, dodnes nejvíc za jednu čtvrtinu v historii Super Bowlu. 

Byli jako boxeři v ringu, kteří si nic nedarují. V této přetahované se vyjímal 85 yardový touchdown Muhsina Muhammada, který mu narýsoval neuvěřitelnou bombou přes půl hřiště Delhomme (čas v sestřihu 9:05).

Patriots vedli, Panthers vedli, Patriots otočili skóre a Panthers srovnali na 29:29. A pak to přišlo.

Brady v posledním drivu připravil pozici na 41yardový field goal. Pozici pro tehdy nejspolehlivější nohu v lize, za kterou se považovala ta Vinatieriho. Dva neúspěšné kopy z první čtvrtiny a jeden ze třetí hodil za hlavu. Rozhodl Super Bowl s pořadovým číslem 38. Patriots vyhráli patnácté utkání v řadě v sezoně.

Tom Brady se svou druhou Vince Lombardi trofejí
zdroj: Reuters autor: Win McNamee PJ

"Nikdo nepromění všechny kopy. Pokud máte jeden kop, při kterém je vše v sázce, chcete, aby kopal Adam. Bylo to skvělé. Přesně od toho tady Adam je," chválil Vinatieriho po utkání Bill Belichick. U Patriots vydržel 24 sezon. Se ziskem šesti Super Bowlů je nejúspěšnější kouč historie.

Jeho prodloužená ruka na hřišti Brady zkompletoval celkem 32 ze 48 přihrávek pro 354 yardů a tři touchdowny. Třetí tehdejší rekord – a to těch 32 úspěšných pasů.

"Vyhrát to takovým způsobem, jakým jsme to dokázali, je neuvěřitelné. Byla to komplexní, všestranná práce týmu na cestě k vítězství," rozplýval se Brady. Dostal navíc podruhé ve třech letech ocenění nejužitečnějšího hráče Super Bowlu (v kariéře celkem pětkrát). Přestože ve čtvrté čtvrtině chyboval a hodil interception. Ale to by nakonec nebylo takové drama, na které se vzpomíná dodnes.

Kauza Nipplegate po dvaceti letech

Ten večer nenechal diváky ani na minutu vydechnout. Kromě strhující sportovní podívané na hřišti musel také linebacker Patriots Matt Chatham předvést tvrdou skládku na muže, který vběhl na trávník, aby se zviditelnil.

Ale ještě větším mimosportovním tématem byla poločasová přestávka. Vyplnilo ji tenkrát vystoupení amerických popových hvězd Jacksonové a Justina Timberlakea. Na jeho konci Timberlake strhl část korzetu a odhalil Jacksonové ňadro.

Skandál v prime timu při Super Bowlu, který sleduje odhadem přes sto milionů diváků v přímém přenosu, byl na světě. Šlo o nešťastnou situaci. Interpreti měli v plánu při hitu "Rock Your Body" jiný scénář. Vzhledem k textu v závěru písničky: "Vsadím se, že tě na konci této písně budu mít nahou," měl Timberlake roztrhnout šaty Jacksonové, aby odhalil červenou podprsenku.

Justin Timberlake při halftime show v roce 2004 odhalil ňadro Janet Jacksonové
zdroj: Reuters autor: Win McNamee SV

Dvojice popových hvězd byla obviněna, že celou věc zinscenovala pro publicitu, což oba popřeli. Od té doby se Timberlake vypořádával s náporem hněvu veřejnosti. Dávalo se mu za vinu, že Jacksonovou následně nepodpořil. Kvůli tomuto incidentu byla údajně vyřazena v roce 2004 také z udělování cen Grammy. 

"Samozřejmě to byla nehoda. Nemělo se to stát. Každý hledá někoho, koho by mohl obvinit, a to musí přestat. Justin a já jsme velmi dobří přátelé a vždy budeme velmi dobří přátelé," řekla Jacksonová ve svém dokumentu před dvěma lety.

Incident se znovu oživil v roce 2018, kdy Timberlake vystupoval v poločasové přestávce 52. Super Bowlu. Ve Spojených státech se na velkou kauzu nazvanou "Nipplegate" upozornilo ještě několikrát. Také teď po dvaceti letech ji připomněli lidé na sociálních sítích či americká média. Pozornost bude chtít odklonit úplně jiným směrem, tedy na svou show na letošním Super Bowlu číslo 58, zpěvák Usher.

Zdroj
nfl.com, NFL Throwback, CNN, espn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články