Právě čtete

Vypěstujte si doma bylinky dřív, než přijde jaro

1977  
Sdílet: 

Vypěstujte si doma bylinky dřív, než přijde jaro

Čerstvé domácí bylinky jsou zhruba od listopadu do dubna vzácným zbožím. Tak to zařídila matka příroda. Jsou ale cesty, jak ji oblafnout a dosyta si dopřávat chutný a zdravý zelený chlorofyl i během chladnější poloviny roku. Vítejte v úžasném světě indoor zahrádkaření!

11. 2. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Vypěstujte si doma bylinky dřív, než přijde jaro

1. Když chcete sklízet hned, kupte si hotové bylinky v květináči a dobře se o ně postarejte.

Supermarketové bylinky jsou krásky na steroidech. Jak rychle vyrostly, tak rychle hynou. Takový už je jejich osud. Když je budete brát jako spotřební zboží, které sníte a zbytek vyhodíte, je to vlastně fajn. Ale pokud je vám bazalky, máty nebo pažitky ze sámošky přece jen trochu líto, můžete se je pokusit zachránit.

Jak na to? V obchodě vyberte ty nejkrásnější a nejsilnější rostliny. Doma je vybalte z fólie, vyklopte z plastového kelímku, trs rozdělte na víc kusů a přesaďte do svých oblíbených květináčů. Postavte je na okno, ideálně na jižní stranu, kde je slunce. V zimě je ale šance na úspěch jen asi 50 : 50.

Pro lepší bylinky zajděte do zahradnictví. I tam jsou sice skleníkové, ale kvalita a vitalita rostlin je nesrovnatelná. Když jde o nákup bylinek, mám jasné preference: zlatá medaile pro zahradnictví nebo v sezóně farmářský trh, stříbro pro hobby markety a bronz pro bylinky ze supermarketu.

Na co si dát pozor? Z vlastní zkušenosti vím, jak snadné je v zahradnictví podlehnout nákupní horečce. Proto si nejdřív připravte seznam bylinek, které skutečně využijete. Zahradníci mívají fantastické vavříny (bobkový list), majoránku do bramboračky nebo různé druhy máty do vody a smoothie. Můj objev sezóny: celer! Naťový kadeřavý nebo i řapíkatý je v květináči za oknem šťastný celou zimu.

Máte zahrádku? A mohla bych ji vidět? Pokud jste vy, vaše mamka nebo třeba kamarádi šťastnými majiteli zahrady nebo alespoň balkonu, můžete si domů na zimu přinést bylinky (trvalky) zvenku. Stačí je na podzim vyrýpnout, přesadit do vhodné nádoby a máte zadarmo otužilou pažitku, mátu a meduňku, skvělý vietnamský koriandr nebo všechny středomořské bylinky.

Co musíte vědět? Ani to nezkoušejte s rostlinami, které si dopřávají období vegetačního klidu a na zimu se zatahují pod zem, jako je libeček nebo kadeřavá petržel. A taky pozor na hnojivo, přidávejte jen organické a určené pro bylinky, abyste pak neměli salát plný chemie. Biokvalita je přece to hlavní, co od domácího pěstování očekáváme.

2. Když na první sklizeň klidně počkáte pár dní nebo týdnů, pěstujte vitamíny z vody.

Nejjednodušší hydroponie ve skleničce. I když v sobě nemáte duši zahradníka, můžete si snadno zajistit nekonečný přísun bylinek kdykoli během roku. Nepotřebujete žádnou hlínu, stačí voda a slunce. Zní vám to jako sci-fi? Ale já nelžu, fakt.

Jak na to? Vyzkoušejte osvědčenou metodu řízkování. Prostě uřízněte nejsilnější stonky bylinek a ponořte je do skleničky s vodou. Po pár dnech až týdnech pustí kořínky a začnou normálně růst. Skvěle to funguje u bazalky a máty, šalvěje nebo rozmarýnu.

Miniaturní rostlinky s maximální koncentrací chuti a vůně. Microgreens jsou vlastně mikrobylinky a mikrozelenina nabité vitamíny a antioxidanty. Sklízíme a jíme je hned, jakmile vystrčí první lístky, takže jsou velké jen asi 3–10 cm. Touhle cestou lze z vody a semínek vypěstovat například křehké lístky salátů, ředkviček, červené řepy nebo lichořeřišnice.

Co potřebujete? Pamatujete ze školy na pokusy s řeřichou nebo hráškem v navlhčené vatě? To je jedna možnost. Lepší výsledky ale dosáhnete se speciální pěstební miskou. Částečně se to podobá přípravě klíčků, ale microgreens jsou úplně jiná liga, vaše kulinářské výtvory vystřelí až na měsíc!

Nejudržitelnější pěstování ze zbytků. Nejde sice přímo o bylinky, ale i mladé zelené natě jsou plné vitamínů a chuti. Navíc zužitkujete odřezky zeleniny, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Příroda bude ráda a karma zdarma se vždycky hodí.

Zkusíte to? Stačí seříznout vršky nebo spodky (tu část, kde byla nať nebo kořeny) zeleniny a dát je na talířek s vodou. Za pár dní od prostředka vyraší jedlá zeleň: z cibule, česneku, celeru bulvového i řapíkatého, mrkve a kořenové petržele, pórku, římského salátu…

3. Když toužíte sledovat zázrak zrození rostliny a nevadí vám čekat pár měsíců, začněte od semínka.

Indoor gardening pro hračičky. Hi-tech zahradničení trochu připomíná pohádku o dvanácti měsíčkách. Jak jinak si vysvětlit úrodu lesních jahod, cherry rajčat nebo chilli papriček v lednu a v garsonce? Řeč je o různých formách „smart gardens“, které dokáží semínka zmást tak, že rostou a plodí 365 dní v roce.

Proč? Protože je to ohromně zábavné, atraktivní a relaxační. Samotná sklizeň bylinek, ovoce a zeleniny už je pak spíš třešničkou na dortu. Chytrá domácí políčka fungují především díky růstové LED lampě, která dodává rostlinkám dostatek světla, napodobuje denní spektrum a umožňuje fotosyntézu. K tomu se automaticky stará o zavlažování a dostatek živin. Expertem tak může být úplně každý a označení „kozel zahradníkem“ v tomto případě zcela ztrácí svůj původní smysl.

A kde jsou semínka? Divíte se, že nepíšeme nic o tom, jak si v zimě vypěstovat bylinky klasickou cestou, pěkně od začátku v sadbovači ze semínek? Vysvětlení je snadné. Vynaložené úsilí plus nejistý výsledek rovná se jedno velké zklamání.

V zimních měsících je zkrátka na semínka špatná teplota a málo světla. Tak je nechte v klidu spát až do jara. S výsevem k předpěstování začněte zhruba v březnu, abyste začátkem května mohli bylinky přesunout ven, za okno nebo na balkon a pak je sklízet v jejich vrcholné sezóně od června do září. To je ta pravá zahradníkova radost. Ať se daří!

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

S novými vychytanými pomocníky vaření i úklid v kuchyni půjde od ruky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články