Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Česká čočka s asijskou stopou. Krokety podle Pavla Drdela si s kimči i rýžovým papírem skvěle rozumějí

Čočkové krokety s kimči foto: Pavel Drdel

Recept
Dnešní recept potěší všechny vegetariány, fanoušky koriandru, kimči a luštěnin (konkrétně čočky), ale taky ty, kdo se nestydí použít v kuchyni často zatracovaný tavený sýr: používá se na dochucení, zahuštění a zjemnění omáčky.
  5:00

Ústřední surovinou dnešního receptu strakonického šéfkuchaře je ovšem čočka, klasická hnědá, velkozrnná, kuchyňská. Dnes je trochu opovrhovaná, neb ji vytlačují čočky červené, černé i zelené různé velikosti i délky vaření. Ta „naše česká“ čočka je ale skvělá (a levná) surovina, jako stvořená pro tohle roční období, kdy máme rádi trochu vydatnější teplá, a přitom „dietní“ jídla.

Jako většina suchých luštěnin, také čočka má docela tvrdou slupku, která musí nejprve změknout, aby se i to, co je pod ní, úspěšně uvařilo. „První zásada při vaření většiny druhů luštěnin proto zní: namočit do – studené – vody, alespoň na pár hodin,“ shrnuje Pavel Drdel.

Slupky díky tomu částečně změknou a doba varu bude kratší. I tak se ovšem vyplatí nespěchat: raději čočku vařit pozvolna o něco déle než v prudce vířícím hrnci. Kdo ví, že má doma tvrdou vodu, může přidat i na špičku nože jedlé sody.

Steak ze Záhoří korunovaný cibulovými kroužky. Zkuste slovenskou specialitu počesku v úpravě Pavla Drdela

Pokud vaříme čočku na salát nebo jiné jídlo, kde má krom jiného vyniknout její struktura, snažíme se nenechat ji během varu vyklouznout ze slupek – oddělená zrnka nevypadají dvakrát lákavě (pomůže nepřehánět to s množstvím vody v hrnci – podobně jako u rýže stačí asi dva díly vody na jeden díl čočky).

Recept na krokety, tvarované z trochu lepkavé směsi s přídavkem sýra, zeleniny a vajíčka, ale kuchaři leccos odpustí (tím spíš zrnka v perfektní kondici). Ostatně i proto je možné na krokety využít taky shora zmíněné jiné druhy čočky, tedy nejen klasickou hnědou, ale i drobnější zelenou či černou, zvanou též beluga, a dokonce žlutou nebo červenou čočku, které jsou loupané a navrch půlené, takže se rozvářejí opravdu ochotně a rychle.

„Kdyby byla směs na krokety příliš lepkavá, dejte ji asi na hodinku ztuhnout do lednice – budou se lépe tvarovat i obalovat,“ přidává další radu šéfkuchař.

Oblíbenou asijskou stopu jídlu dodává kimči, čerstvý koriandr, jarní cibulka a hlavně rýžový papír, který je v této úpravě nepřehlédnutelný: smaží se, krátce, zato velmi zprudka, ve větším množství rozpáleného oleje (ten lze využít i na smažení kroket) a jídlo se do něj nebalí, ale – coby křupavou přílohou – se jím doplňuje a dokončuje.

Pavel Drdel

Strakonický rodák a šéfkuchař populární restaurace Sůl a řepa propojuje gastronomii s přírodou. Vaří z lokálních a čerstvých surovin, spolupracuje s místními dodavateli. Nakládá, fermentuje, suší a snaží se pracovat šetrně a beze zbytku.

Pavel Drdel

„Papír do oleje vhazujeme po jednom kusu – reakce bývá prudká. Po pár vteřinách jej vyndáme, dáme okapat stranou na utěrku a hned osolíme,“ popisuje úpravu šéfkuchař.

Korejský zázrak

Na pohled naopak nenápadnou, zato v chuti výraznou složkou jídla je kimči. Recept počítá s menší skleničkou už hotové, tedy (při pokojové teplotě) asi den dva kvašené zeleniny. (Obvykle jde o směs pekingského zelí, bílé ředkve, jarní cibulky a mrkve, doplněnou o štiplavou kimči pastu s přídavkem zázvoru a rybí omáčky, případně miso pasty.)

Pokud si troufáte na jeho domácí přípravu – ostatně není proč si netroufat, není nikterak složitá –, je třeba počítat právě s alespoň 24 hodinami nutnými k fermentaci.

Stejně tak je ale možné sáhnout po „starším“ kimči: v lednici vydrží – a přitom stále pomalu zraje – i několik týdnů; takové je navíc daleko aromatičtější, a přitom jemnější. A samozřejmě se dá kvašená zelenina taky koupit.

„Čočce trocha kyselosti jednoduše sluší,“ vysvětluje zapojení kimči v receptu, v tomto případě v omáčce, Pavel Drdel. Jemně navinulý salát původem z Koreje si už i u nás stačil získal davy stoupenců, kdo by přesto nad jeho chutí tápal: vedle kyselosti je trochu pikantní a přitom nasládlý – a kromě toho snadno návykový a superzdravý, protože má nízký obsah kalorií, zato hromadu vlákniny, živin a vitaminů (hlavně skupiny A, B a C).

Při jeho pojídání do sebe dostáváme taky esenciální aminokyseliny, železo, vápník či selen a ještě působivější množství silných antioxidantů.

Čočkové krokety s kimči a rýžovým papírem

  • 100 g čočky
  • 2 mrkve
  • půlka drobnějšího pórku
  • 100 g čerstvého sýra
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g dýňových semínek
  • čerstvý koriandr
  • sůl, mletý pepř
  • vejce, mouka, strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • 50 g másla
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 malá sklenička kimči
  • 100 g taveného sýra
  • zeleninový vývar
  • 100 ml smetany
  • 4 rýžové papíry

1. Čočku namočíme den předem a pak uvaříme v osolené vodě doměkka. Mrkev nastrouháme najemno, pórek nakrájíme na tenká půlkolečka a krátce orestujeme na lžíci másla. Přidáme k čočce společně s nastrouhaným čerstvým sýrem, vajíčkem, opraženými rozmixovanými dýňovými semínky a nasekaným koriandrem. Osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Vypracujeme lehce lepivé těsto, které dáme zatuhnout do lednice.

2. Mezitím necháme na másle zesklovatět jarní cibulku. Přidáme skleničku kimči, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Rozmixujeme do hladké omáčky, pak přidáme smetanu a tavený sýr. Necháme krátce provařit, ale stále mícháme, aby se sýr nepřipálil. Podle potřeby dochutíme solí nebo pepřem.

3. V širším kastrolu či hlubší pánvi rozpálíme olej, ve kterém zprudka opečeme rýžový papír. Opatrně jej vhazujeme po jednom kusu (reakce je prudká a rychlá) a během několika vteřin vyndáme na papírovou utěrku. Ihned osolíme. Olej nevyléváme, použijeme jej i na smažení kroket.

4. Z připraveného těsta tvarujeme menší krokety, obalujeme je v klasickém trojobalu a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s kimči omáčkou, doplněné smaženým rýžovým papírem.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...