Filmoví fandové si letos užijí hlavně záplavu hororů a akčních thrillerů, a ačkoli neznáme všechny letošní premiéry, již nyní se můžeme bavit o filmech, z nichž se mohou stát zajímavé tipy pro letošní rok.

Když nahlédneme průstřel letošním filmovým kalendářem, čeká nás poměrně dost druhých dílů, po Jokerovi nás čeká dále pokračování filmů Constantine, Gladiator, Beetlejuice nebo Inside Out. Dále se můžeme těšit na životopisy hudebních ikon (Bob Marley, Amy Winehouse) a remaky známých děl (Wicked, Moana, Frozen, Mean Girls).

Chudáčci

O filmu Poor Things (Chudáčci, 2024) Yorgose Lathimose jsme psali už v lednu. Zdá se, že už na začátku roku jsme mohli vidět zřejmě nejnadějnější počin letošních Oscarů (světová premiéra byla už v roce 2023). Chudáčci mají 11 nominací na cenu Akademie i BAFTA, ze všech dosavadních udílení si odnesl ocenění buďto režisér sám, nebo představitelka hlavní role, Emma Stone.

Její hrdinka Bella, která je nyní zároveň svou matkou a zároveň svou dcerou, se s mozkem novorozence v těle matky vydává do světa objevovat mezilidské vztahy. Tato jednoznačně feministická postava ve viktoriánských kulisách zjišťuje, že i svoboda má svou cenu a své limity. Poznává přitom jak člověka, jímž se stává, tak člověka, kterým kdysi byla. Je fascinující, jak dovede být život nádherný a zároveň krutý, jak Bella zjišťuje. A ve spoustě místech se láska a krutost naprosto přirozeně propojují. Ostatně, o tom je celé lidské bytí.

Joker: Folie à deux

Nový filmový Joker ztvárněný Jacquinem Phoenixem si v roce 2019 vysloužil uznání mnoha filmovými cenami: Oskary, BAFTA, Zlaté Globy a další. Druhý díl s premiérou na podzim tohoto roku nabízí upgrade, na který všichni fandové i nefandové filmu čekají: Lady Gaga v roli Harley Quinn. Toto ztvárnění nabízí střízlivější a zralejší pohled na ženskou postavu, než jaké nabízely její předchůdkyně. Chemie s Jacquinem Phoenixem působí z dostupných materiálů velmi slibně.

Po říjnové premiéře v USA by se měl film objevit také na HBO Max.

Argyle: Tajný agent

Jestli máte ládi košišty a akční filmy, Argyle vás bude bavit. Spisovatelka Elly Conway je obyčejná holka odvedle, která se proslavila sérií o akčním hrdinovi jménem Argyle, když jednoho dne se jí přihodí cosi podivného. Fanouška, který si přijde pro její podpis, sejme skupina agentů. Elly dostane nůž na krk; její příběhy totiž nejsou fikcí, ale skutečným plánem zločineckého uskupení. Tajní agenti teď musí vyřešit, co s ní. Hlavně se jim úplně nechce věřit, že si Elly všechno vymyslela.

Jo a celou dobu má přitom v batohu kočku a to je roztomilé.

Jeden život

Jedním z mnoha životopisných filmů, který jistě nemůžeme opomenout, je One Life (Jeden život, 2024), který měl českou premiéru na začátku února, a to proto, jak silně je spjatý s naší historií. Sira Nicolase Wintona, který pomohl během druhé světové války evakuovat několik stovek židovských dětí na západ, čímž je zachránil před smrtí. Minimalistický, ale silný příběh s hvězdným obsazením; role Nicolase Wintona se zhostil Antony Hopkins, jeho ženu ztvárnila Helena Bonham Carter.

Protivný sprostý holky

Komedie Mean Girls pojednávající o vztazích na americké střední škole optikou dívky, která vyrůstala v africké buši, se stala mezi mileniály neopomenutelnou klasikou, a to nejen kvůli toho času populární herecké teenage hvězdě Lindsay Lohan. Film proslul svým nadhledem, ironickým humorem a demonstrací problémů mládeže i s jejich potenciálními řešeními. Do roku 2024 přichází dva neznámí režiséři Samantha Jayne a Arturo Perez jr. spolu se scenáristkou původního filmu Tinou Fey, s muzikálovou verzí nestárnoucí komedie v lehce osvěženém kabátku čítající dotažení a aktualizaci komických replik pro současné mladé diváky, a to za účasti některých herců ve svých původních rolích. 

Tina Fey od dob Mean Girls prošla dlouhou cestou, mimo jiné skrze seriály Studio 30 Rocks (2006) a Unbreakable Kimmy Schmidt (Nezdolná Kimmy Schmidt, 2015), s jejímiž producenty se spolupodílí na tvorbě tohoto muzikálu.

Protivný sprostý holky (Mean Girls, 2024) vstoupí do českého kina v letos březnu.

Bob Marley: One Love

Ani letos se nevyhneme životopisným filmům. Boba Marleyho na plátně naštěstí nepozorujeme od dětství až do rozpuku, jak se v životopisech stává. Vidíme jej už v momentě, kdy se stává národním hrdinou a vizionářem, který touží po uspořádání velké akce, na níž se mají sblížit nepřátelé a tím nastolit mír. Marley si ale uvědomuje, že Jamajka není místo, kde by mohl s rodinou v klidu žít, a tak zemi opouští, aby musel začít úplně od začátku. Jeho poselství lásky a bratrství si však stále nachází své posluchače.

Spoluscenárista Terence Winter není v životopisném žánru nováček; podílel se na scénářích The Wolf of Wallstreet (Vlk z Wallstreet, 2013), Get Rich or Die Tryin‘ (Zbohatni, nebo chcípni, 2005), české publikum bude znát jeho scénáře seriálů Boardwalk Empire (Impérium, 2010), The Sopranos (Rodina Sopránů, 1999) nebo… Xena (1995). Dvě epizody, pod kterými je podepsán, patří zřejmě ke stejně temné minulosti toho času začínajícího scenáristy, jako epizodu seriálu Flipper (Delfín Flip, 1995). To jenom tak pro zajímavost.

Abigail

Pokud milujete bizarní horory, u kterých si nejste jistí, zda jde o satiru, nebo špatnou lekačku, Abigail vypadá velmi slibně. Skupina profesionálních zločinců unese slavnou dětskou balerínu, již mají 24 hodin denně držet na odlehlé usedlosti a na jejíž hlavu si žádají výkupné 50 milionů dolarů. Jenže ouha, ona je to upírka. A jako upírka z prominentní rodiny si žádá své hračky, tudíž se brzy ukáže, že únosci jsou ve skutečnosti kořistí. Jistě na základě traileru uznáte, že kombinace baletní tutu s upířími špičáky má něco do sebe.

Autorský tým již v minulosti přinesl filmy Scream (Vřískot, 2022) a Ready or Not (Krvavá nevěsta, 2019), které byly přijaty jakožto naprosto průměrné, ale poměrně odlehčené filmy v hororovém žánru.

Zdroj úvodní fotografie: www.depositphotos.com