Když zhruba před rokem a půl kupovala investiční skupina Trigema miliardáře Marcela Sourala portál CenovaMapa.org, slibovala si od toho, že bude provozovat největší platformu o realitních datech na českém trhu a že také pořádně šlápne do vývoje nástrojů pro digitalizaci realitního trhu a hypoték. To se teď začíná naplňovat.

Nově chce totiž Trigema nabídnout uživatelům například možnost podepsat rezervační smlouvu na nový byt z pohodlí domova. Nebo mít přehled o ocenění své nemovitosti online a v reálném čase na základě obrovského množství dat, které má i díky zmiňované akvizici investiční skupina k dispozici. Sloužit k tomu má realitní aplikace Hypox a startup Trigemy Flat Zone.

„Spojením vznikla nejrobustnější datová kostka v Česku. Není jiné místo, kde by byla tak koncentrovaná data o nabídce, transakcích a struktuře bytového fondu,“ říká Milan Roček, CEO a spoluzakladatel Dataligence, tedy společnosti, která je nástupcem Cenové mapy.

„Jak pro Flat Zone, který funguje jako agregátor nabídek novostaveb na českém a slovenském trhu, tak pro Cenovou mapu byli nejprve klíčovými klienty developeři, banky, realitky nebo investiční firmy. Jelikož ale část trhu nutně směřuje do digitálu, chtěli jsme vytvořit nástroj i pro koncového uživatele, tedy běžného člověka nebo drobného investora,“ dodává.

První z nástrojů pro digitalizaci je zmiňovaná aplikace Hypox, která má sloužit jako systém pro správu portfolia pro individuální investory do bytů. Uživatel může do aplikace zadat svoji nemovitost a sledovat, jak se vyvíjí její hodnota, jakou výši nájmu pro ni může s ohledem na trh zvolit a podobně.

„Uživatel si nahraje svoji nemovitost, my ji na základě dat oceníme a ukážeme vývoj ceny. K tomu si může importovat parametry své hypotéky a díky grafu uvidí, jakou část úvěru má splacenou. A prostor mezi splacenou hypotékou a zhodnocení nemovitosti v čase je volná ekvita, kterou může využít na nákup další nemovitosti,“ popisuje funkce nástroje Hypox jednatel Flat Zone Vít Soural.

Zároveň je možné díky propojení s Flat Zone vybírat i nemovitosti vhodné k investici. Ocenění nemovitosti přes Hypox navíc využívá stejná data, jaká používají například banky, takže má uživatel velmi přesnou představu o tom, jaké parametry bude mít případný úvěr.

„Chceme mít nástroj, který umí dostat celý proces kolem nákupu i správy nemovitosti na jedno místo,“ říká Roček. Veřejnost může využívat stejná data, jaká o trhu Flat Zone a Dataligence poskytují developerům a institucionálním investorům.

„Jsme schopni zjistit, co všechno se připravuje na trhu. Když se byty překlopí do prodeje, umíme sledovat kompletní nabídku. Ve chvíli, kdy se byt prodá, jsme schopni zjistit poslední nabízenou cenu, a když se zapíše do katastru, zjistíme k tomu samému bytu i reálnou prodejní cenu. Takže máme kompletní přehled o životním cyklu toho developmentu,“ dodává Vít Soural.

Dalším nástrojem je také možnost podepsat rezervační smlouvu na nový byt online z pohodlí domova, aniž by člověk musel nahánět prodejní oddělení developera nebo realitky. Uživatel si přes Flat Zone vybere nemovitost, pomocí Hypoxu si ověří, zda na ni má prostředky, a do půl hodiny může mít podepsanou rezervační smlouvu.

„Výhoda toho je, že se to chová jako online transakce, u které platí totéž, jako kdybyste si kupoval klávesnici na Alze. Máte do čtrnácti dnů možnost bez udání důvodu rezervaci online zrušit,“ popisuje Vít Soural s tím, že je to na tuzemském realitním trhu novinka, která ovšem vychází z trendu v zahraničí.

Byznysově stojí nástroje na poplatku na měsíční bázi, který uživatel Hypoxu platí, pokud chce mít k dispozici pokročilejší funkce. Naproti tomu na straně prodeje nemovitostí je hledání vhodného bytu v nabídkách developerů i možnost podepsat rezervační smlouvu online pro uživatele zdarma.

Od developera si pak Flat Zone bere poplatek za podepsanou smlouvu, který je díky kompletní automatizaci nižší, než bývá u standardní realitky.