Kavárna v plzeňské Besedě má nového provozovatele, sází na originální kuchyni

  9:58
Zřejmě poprvé v novodobé historii bude v secesní Měšťanské besedě v Plzni plnohodnotný celodenní gastronomický provoz. Dlouho skomírající kavárnu, ale také bary a cateringové služby v dalších prostorech Besedy převzala od Nového roku firma rodiny Sochorových, která v tuzemsku vybudovala známou síť Švejk restaurantů.

Jednatel firmy Radovan Sochor si je vědom toho, jakými peripetiemi kdysi mimořádně oblíbená kavárna prošla a věří, že sem znovu přivede lidi.

„Mám plán, jak toho během zhruba roku dosáhnout. Základem je úplně nový koncept, založený na jednoduché, ale opravdu originální kuchyni, na poskytování služeb po celý den od snídaně po večeři, a zaměřený na všechny generace,“ říká.

Se svými kolegy objel všechny velké pražské restaurace podobného stylu, jako jsou Cafe Louvre, Savoy, Imperial nebo Slavia, jimiž se chtěl inspirovat. „Je tam skvělá atmosféra, lidé se tam vracejí třeba jen za jednou vyhlášenou delikatesou, mají to tam rádi a zvou tam na setkání své přátele,“ líčí Sochor s tím, že pro návštěvníky s kuchařem připravili například originální podobu vajec Benedikt nebo espumu z krupicové kaše jako snídaňovou nabídku.

Celodenní nabídka má stát na české a francouzské kuchyni a jedním z pilířů konceptu mají být míchané nápoje z ginu a tonicu a široká nabídka prosecca.

V dubnu se otevře předzahrádka

Třikrát v týdnu tu mladý plzeňský muzikant hraje hostům na piano. Od dubna se otevře předzahrádka pro zhruba třicet lidí, která zabere prostor asi čtyř parkovacích stání před Besedou.

Ceny podle jednatele odpovídají průměru podobných plzeňských podniků. Sochor nezastírá, že výhodou působení v Besedě je fakt, že firma bude mít na starosti celý gastroprovoz. V minulosti se totiž o catering na společenských akcích starala jedna společnost a kavárnu provozovali jiní. Bez bálů a plesů je ovšem provoz jen těžko rentabilní.

Novým nájemcem gastronomie v Měšťanské besedě je společnost Hotel U Zeleného stromu z Nepomuka, kde úspěšný rodinný podnik sídlí. Kromě franchesingové sítě Švejk restaurant provozuje také farmu s hovězím skotem plemene aberdeen angus, pivní lázně a pivovar Zlatá kráva.

V Plzni má vlastní Švejk restaurant v Riegerově ulici a tamtéž před časem otevřel pivovar Zlatá kráva svou pivnici Bandaska. Společnost provozuje také firmu Plzeňský catering.