TOPlist

WhatsApp má geniální novinku: pomůže vám zatočit s podvodníky z Bazoše

Aplikace WhatsApp na iPhone
  • WhatsApp má novou funkci pro prevenci podvodů
  • Aplikace rozpozná podvod a nabídne rovnou zprávu zablokovat
  • Vychytávka je zatím dostupná pouze pro Android, na iOS zřejmě dorazí později

Aplikace WhatsApp nedávno přidala do své aplikace zbrusu novou funkci. Ta rozpozná, že příchozí zpráva je podvodná a nabídne blokaci kontaktu rovnou ze zamykací obrazovky na vašem telefonu, abyste se nemuseli obtěžovat se zobrazováním zprávy.

WhatsApp má novinku

Podvodné zprávy vám mohou přijít formou SMSky, e-mailu anebo chatu. Může se jednat o odpověď na váš inzerát, popřípadě vás mohou podvodníci kontaktovat „v převleku“ za nějakou státní instituci. Rizikových situací je mnoho a ne vždy je oběť schopná podvod rozeznat.

Se zajímavou funkcí přichází aplikace WhatsApp pro Android. Jakmile zpráva cinkne na vaší zamykací obrazovce, aplikace ji projde za vás, a pokud v ní objeví známky možného podvodu (může jít o klasická klíčová slova, podezřelé nabídky a podobně; WhatsApp neuvádí konkrétní detaily), nabídne vám rovnou možnost kontakt zablokovat.

Ihned poté můžete uživatele, který vám podivnou zprávu odeslal, nahlásit přímo WhatsAppu, který následně tento profil prověří. Konkrétně tím dáte povolení ke sdílení posledních 5 zpráv s odesílatelem pro potřeby prověření.

Zatím jen pro Android

Je zřejmé, že funkce nemusí fungovat stoprocentně, proto máte nadále možnost zprávu klasicky otevřít, popřípadě rovnou ze zamykací obrazovky na zprávu odpovědět, aniž byste ji četli celou.



Komunikace přes aplikaci WhatsApp



Nepřehlédněte

WhatsApp čeká největší změna v historii. Tuhle funkci si zamilujete

Aktualizace s funkcí míří k uživatelům postupně, vyplatí se tedy udržovat aplikaci WhatsApp na vašem telefonu aktuální. Podle našich informací je dostupná zatím pouze pro Android. Gesto dlouhého stisku v notifikaci na zařízení s iOS umožní pouze na zprávu rychle odpovědět, nic jiného. Není však vyloučeno, že se funkce co nevidět podívá i na iPhony.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku