InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Participativní rozpočet podruhé. Ve Veselí čekají na další občanské náměty

Brána života nedaleko soutoku Lužnice s Nežárkou.

Brána života nedaleko soutoku Lužnice s Nežárkou.

VESELÍ NAD LUŽNICÍ - Pro letošní rok vyhlásilo město Veselí nad Lužnicí druhý ročník participativního rozpočtu. Obyvatelé starší 16 let mohou přicházet s nápady, jak oživit a vylepšit veřejný prostor. Dnes v 17 hodin se ve veselském kulturním domě koná pro občany schůzka, kde iniciátor této aktivity, místostarosta Ladislav Sýkora, vysvětlí podrobně pravidla letošního ročníku.

 

První ročník participativního rozpočtu byl ve Veselí vyhlášen v roce 2022, kdy také začala realizace vybraných námětů a dokončena byla vloni. Hlasováním lidé vybrali dva projekty - Květinový strom na náměstí T. G. Masaryka a Bránu života nedaleko soutoku Nežárky a Lužnice. Obě realizace se musely vejít do celkové alokace 500 tisíc korun.

Květinový strom je kovová samozavlažovací konstrukce se závěsy na nádoby s květinami. Zdobila náměstí už loni v létě a poutala tu i pozornost návštěvníků města. Bránu života zhotovil místní kovář Aleš Stropek a jde o fotopoint, před kterým se mohou fotit jak turisté, tak třeba svatebčané. Dostatek hlasů nedostalo veřejné griloviště. 

I pro letošní náměty vyčleňuje rozpočet města částku půl milionu korun. To je také strop pro jednotlivý projekt, a to včetně případných projekčních prací. Návrhy se podávají do konce února. Navrhovatelem může být fyzická osoba starší 16 let s trvalým pobytem ve Veselí nad Lužnicí. Projekt musí být situován buď na pozemku, či jiné nemovitosti ve vlastnictví města Veselí nad Lužnicí, anebo musí být zajištěn souhlas vlastníka nemovitosti. Nesmí být v rozporu s platnou legislativou. Realizace musí být v kompetenci města. Návrh projektu musí při podání podpořit alespoň 15 občanů města Veselí nad Lužnicí.

Jak přesně má návrh vypadat, to zájemci najdou na webu města nebo se dozvědí na dnešní schůzce. Návrhy se podávají elektronicky či v papírové podobě. Během března a dubna pak bude posuzována reálnost jejich provedení. Na začátku května se počítá s veřejnou prezentací návrhů, které tímto procesem projdou. V druhé polovině května pak budou o projektech hlasovat občané Veselí starší 16 let.

Každý hlasující může hlasovat pouze jednou a bude mít k dispozici dva kladné hlasy a jeden záporný. Do poloviny června pak město zveřejní výsledky a poté už se předpokládá realizace vítězných návrhů. 

 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace