Festivaly, čtení i break dance. Ostrava letos podpoří kulturu 50 miliony

  11:38
Více než 50 milionů korun rozdělí letos Ostrava na kulturu ve městě. Městské finanční podpory se dočká 147 projektů kulturních organizací, institucí a obvodů, na dotace v oblasti kultury pak rada doporučila 94 projektů za bezmála 16 milionů.

Zpěvák Niall Horan, původní člen chlapecké skupiny One Direction, na hudebním festivalu Colours of Ostrava. (20. července 2023) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

„Mezi vybranými projekty mají zastoupení jak aktivity tradiční, které je možné v Ostravě vídat již řadu let, tak projekty nové,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Gabriela Pokorná.

K tradičním akcím vedle velkých hudebních festivalů Colours of Ostrava a Beats for Love patří podle Pokorné rovněž divadelní přehlídka Dream Factory Ostrava a Svatováclavský hudební festival, který je největším mezinárodním festivalem duchovní hudby v Česku.

„Za menší, ale mezi lidmi již také dobře známé podniky bych jmenovala kulturní programy pěší zóny Malá Kodaň na Havlíčkově nábřeží v centru Ostravy nebo Cyklus komorních koncertů,“ jmenovala mluvčí. „Podpoříme také celoročně fungující centra, kluby a galerie jako kulturní centrum zámek Poruba nebo Provoz či Cirkus trochu jinak.“

Festival Beats for Love láká na velká jména, vystoupí i Lost Frequencies

Z nových projektů se Ostravané mohou těšit na mezinárodní soutěž v break dance 420 Breaking Battle Ostrava, originální scénický projekt Ne_smrtelné čtení a řadu divadelních inscenací, publikací či výstav.

Část peněz míří i do studentských projektů, jako jsou multižánrový festival Majáles Ostrava nebo Mezinárodní festival dětské a studentské multimediální tvorby TrikFilm, ale také do příspěvkových organizací a městských obvodů.

„Podpořili jsme rovněž projekt Národního divadla moravskoslezského Mladýdivák.cz, který nespolupracuje pouze s kulturními institucemi města, ale do programu zařazuje také inscenace Studia G a řady nezávislých festivalů napříč místní kulturní sférou,“ doplnila náměstkyně primátora Lucie Baránková Vilamová.

Lenny Kravitz míří do Česka na Colours, nové album propaguje nestydatým videem

Další peníze získaly i některé městské obvody, a to na organizaci oslav významných výročí či tradičních akcí, jako jsou Májová Plesná, Rozmarné slavnosti řeky Ostravice či Slavnosti Jihu.

23. července 2023