Výbuch plynu zničil dům mladé rodiny z Kamenného Újezdu. Hned se zvedla vlna solidarity

11. únor 2024 14:07

Jihočeská filharmonie zahrála na pomoc rodině Vlašánků z Kamenného Újezdu u Českých Budějovic. Život jim v jediném okamžiku letos v lednu změnil výbuch plynu, který zdemoloval jejich domov a způsobil škodu několik milionů korun. Pomocnou ruku podávají sousedé i lidé z celého Česka.

Na benefičním koncertu, který vynesl přes 100 tisíc korun, si zahrála i jedna ze tří dcer postižené rodiny, devítiletá saxofonistka Anastázie Vlašánková. „Styděla jsme se a trochu jsem se bála, ale když jsem dohrála, měla jsem dobrý pocit,“ vypráví.

Život její rodiny se obrátil vzhůru nohama 13. ledna. „Při rekonstrukci našeho domu se stala nehoda a došlo k obrovskému výbuchu plynu, který dům úplně zdevastoval. V podstatě během pár minut jsme úplně přišli o domov,“ popisuje maminka Anna Vlašánková.

Hned začali pomáhat sousedé a další lidé. „Ačkoli nás ta tragédie hodně poznamenala, zároveň nás vlastně i rozradostnila tím, že ukázala, jak jsou lidé milosrdní, jak dokáží spojit síly a podepřít, když je někdo v nouzi,“ říká Anna Vlašánková.

Čtěte také

Benefiční koncert Jihočeské filharmonie ji velmi potěšil. „To je srdeční záležitost, protože s manželem jsme každý čtvrtek chodili na koncerty Jihočeské filharmonie, byl to náš nejoblíbenější den v týdnu. Filharmonie nás provází životem, vždycky nás oblažovala a zahrnovala krásou a kulturou, máme k ní velmi silný vztah,“ vysvětluje.

Obec po tragédii poskytla rodině bydlení a vypsala sbírku. „Na obecní úřad chodila spousta dotazů, telefonátů, jestli je možné pomoci materiálně, nějakou službou, výpomocí. Ty reakce byly neskutečné,“ vzpomíná radní Jaroslava Šmrhová.

Benefiční koncert inicioval Pavel Krátký. „Je to opravdu o těch lidech, protože je to slušná, hodná rodina a myslím si, že něco takového se může stát každému. Jsem rád, že jsem mohl zrnkem přispět k tomu, aby začali nový život,“ komentuje.

Na transparentní účet určený na pomoc rodině Vlašánků už lidé poslali téměř 4 miliony korun.

Spustit audio

Související