V Tučíně na Přerovsku vyhlásili „šutrosbírku“ na stavbu rozhledny. Starostu zájem lidí překvapil

12. únor 2024 11:40

Na kopci nad Tučínem na Přerovsku bude stát patnáctimetrová rozhledna. Samospráva obce na ni získala šestimilionovou dotaci, která pokryje většinu nákladů. Na vyhlídkovou věž dělníci použijí travertin. Kámen, který se v lomech v okolí vesnice v minulém století těžil. A který mnozí obyvatelé obce mají na svých pozemcích. Právě na ně se obrátilo vedení obce, aby kámen na stavbu rozhledny věnovali.

V Tučíně vyhlásili „šutrosbírku“ na rozhlednu

Kopec nad Tučínem je vysoký 270 metrů nad mořem. Na jeho vrcholu je vodárna a taky velká hromada kamení travertinu. Neustále se zvětšuje, protože ho sem naváží místní. Plný vozík přivezl i Michal Pospíšil.

„Je to konkrétně z mého pozemku, z rozebrané staré zídky. Nápad výstavby rozhledny se mi velice líbil, proto jsem poskytl svůj vlastní kámen,“ uvedl Pospíšil.

Není to ale jediná hromada travertinu, v obci jich na stavbu rozhledny je nachystáno několik. Zájem o sbírku nezávislého starostu Jiřího Řezníčka překvapil. „Vyhlásili jsme takovou ‚šutrosbírku‘. Někdo měl třeba jedny kolečka, někdo vozík za auto, jiný zase kontejner. Další hromadu máme v našem obecním dvoře, kde je zhruba kolem 15, 20 kubíků a myslím si, že to využijeme určitě všechno, protože co se nevyužije na rozhlednu, tak zbytek bude na dláždění,“ uvádí Řezníček.

K rozhledně povede naučná stezka. Celá stavba má začít na jaře a hotovo by mělo být už závěru letních prázdnin. „Abychom tu mohli na Silvestra udělat takové přivítání a zároveň rozloučení s rokem,“ plánuje starosta Jiří Řezníček.

V Tučíně vyhlásili „šutrosbírku“ na rozhlednu

Co všechno půjde z rozhledny vidět? Poslechněte si kompletní reportáž ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio