Hlavní obsah

STUDIO BIATLON: Medaile na MS visí hodně vysoko. Davidová ale šanci má, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě má za sebou první víkend. Češi se po nevydařeném startu ve smíšené štafetě pomalu zvedají, v nedělní stíhačce dojela Markéta Davidová na 9. pozici. Tereza Voborníková si polepšila o devatenáct míst oproti sprintu na 13. příčku. V pořadu Studio Biatlon na Sport.cz hodnotil české výkony bývalý biatlonista Marian Málek a šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Václav Procházka.

Studio Biatlon s Marianem Málkem Video: Sport.cz

 
Článek

Biatlonistkám se stíhací závod hodně povedl. „Určitě pomohla ta tvrdá trať, mohli jsme od holek slyšet, že jim to chutnalo,“ pochvaloval Málek. „Každé umístění v první desítce je úspěch. Je tam hlavní faktor toho, že se ty holky zlepšily. Byla to dobrá stíhačka i střelecky dobře zvládnutá. Je to veliké povzbuzení vzhledem k úternímu vytrvalostnímu závodu,“ okomentoval výkon Markéty Davidové a Terezy Voborníkové ve stíhačce Martin Kézr.

„Už jsme před časem zjistili, že ty kontaktní závody nám vyhovují,“ vysvětloval Málek. „Markéta (Davidová) to sama říkala, že to má radši. U ní hodně říká i řeč těla. Je hrozně fajn, že se jí závod takhle povedl,“ doplnil Kézr.

Stíhačka žen na 10 kilometrůVideo: Česká televize

Charvátová za pět

Naproti tomu Lucii Charvátové se závod nevydařil hlavně střelecky. „Ten závodník se snaží uspět, když zaujme střeleckou polohu, tak věří, že se trefí. Lucka střílí s poměrně otevřenou polohou. Když jsem ji viděl, blesklo mi v hlavě, že to bude podobná položka jako při štafetách. Její pohyb byl na můj vkus hrozně veliký,“ rozebíral Málek třetí položku Charvátové, na které nedokázala sestřelit ani jeden terč.

„Letošní sezona naznačovala, že se Lucka s tou střelbou trochu zvedla. Měla hroznou chuť s tím ve stíhačce něco udělat. Myslím si, že tam přijela nepřipravená. Možná pro ni bylo lepší, že byla dostižena o kolo. Otázka je, jestli pojede individuál, který je hlavně o střelbě,“ zhodnotil Kézr.

Čeští muži předvedli na MS v neděli také dobrou stíhací jízdu, a to hlavně na lyžích. Michal Krčmář se navzdory třem trestným kolům posunul o jedno místo na 18. pozici, polepšil si Tomáš Mikyska, který má šanci zabojovat i o start v hromadném závodě na závěr šampionátu. Střelba zradila Jakuba Štvrteckého, s osmi trestnými koly dojel sedmačtyřicátý.

Stíhačka mužů na 12,5 kilometruVideo: Česká televize

„Z českého pohledu bylo dobré, že se kluci zlepšovali. U Tomáše Mikysky jsou dvě dobré zprávy, zaprvé může zabojovat o nedělní masák a zadruhé je to pevný článek pro mužskou štafetu,“ pochvaloval výkon Mikysky, který se stihl na šampionát vrátit po operaci kolene, šéfredaktor Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Mikyska a Michal Krčmář v cíli stíhacího závodu mužů na 12,5 km v rámci Mistrovství světa 2024 v biatlonu, dne 11. února 2024 v Novém Městě na Moravě

„Michal vypadá v mnohem lepší psychický pohodě. Ze začátku závodu byl zodpovědný, vydržoval se s každou ránou. Postupně bylo vidět, jak ho závod pohltil a šel víc do rizika,“ okomentoval střelecký výkon Krčmáře ve stíhacím závodě Málek.

Atmosféra v českém týmu se po prvním víkendu zlepšila. „Nálada je mnohem lepší než v prvních dvou dnech. Ale rozhodně má k ideálu daleko. Michal Krčmář dneska vynechal trénink,“ říkal přímo z dějiště šampionátu redaktor Sport.cz Robert Sára.

Složení štafety i neúnavní fanoušci

Výkony českých reprezentantů mohou ovlivnit i složení sobotní štafety. „Samozřejmě my tady mluvíme o štafetě, ale tu jedou čtyři a my tady máme dva. Jonáš Mareček není úplně zdravotně v pohodě. Ve středu asi pojede Víťa Hornig, tak by mohl dostat šanci. A otázka je, co to čtvrté místo, to bude asi mezi Štvrteckým a Marečkem,“ tipoval složení mužské štafety Kézr. „Já bych určitě sázel na jistější střelce, protože každá chyba je zdržení a v takhle nabitém startovním poli je těžké to dojet,“ doplnil biatlonový trenér.

V Novém Městě na Moravě je i přes nepříznivé počasí stále plno, fanoušky neodradil déšť ani vítr. Co vlastně stojí za takovým úspěchem biatlonu? „Nepředvídatelnost výsledku, široká špička, je to strašně televizní sport. Český biatlon měl úspěchy, měl osobnosti. I zahraniční závodníci říkají, že se jim v Novém Městě jezdí skvěle, fandí se tam všem,“ okomentoval šéfredaktor Kézr.

Norští biatlonoví fanoušci a jejich oslavné choreo po stíhačce mužů, ve které jejich reprezentanti dominovali.Video: Sport.cz

Francouzsko-norská dominance

V Novém Městě na Moravě stále pokračuje francouzsko-norská dominance. V pátečním sprintu žen se na prvních čtyřech příčkách srovnaly čtyři Francouzky v čele s Julií Simonovou, která na šampionátu ještě nepoznala chuť porážky. Dominance francouzských biatlonistek je překvapivá i vzhledem ke vztahům dvou hlavních hvězd Simonové a Braisazové-Bouchetové. „Jak je to uvnitř toho týmu, je otázka. Ani jedna z reprezentantek to nechtěla na tiskovce komentovat, na druhou stranu zřejmě jim to funguje,“ komentoval z Nového Města Sára.

V nedělní stíhačce mužů zase dominovalo Norsko, na trůn se vrátil Johannes Thingnes Bö. Čím je zapříčiněna převaha Francouzek a Norů? A jaká je nálada v českém týmu po prvním umístění v TOP 10? A jaký podíl na tom mají bezflourové lyže?

V pořadu přišla řeč i na další témata včetně toho jak biatlon uchvátil Petra Švancaru, fotbalistu a kamaráda ´Bimba´ Krčmáře, a jak se do Nového Města vrátí. Pusťte si celý díl Studia Biatlon.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.