O nové kotle lidé přestávají mít zájem, i když je dostanou prakticky zadarmo

11. únor 2024 14:48

O dotace na čistější kotel se lidé v Moravskoslezském kraji přestali hlásit. Na 25 tisíc kotlů už je vyměněno, ale stejný počet jich podle odhadů krajského úřadu zůstává v provozu. Nízkopříjmové domácnosti za nový přitom s příspěvkem od státu, kraje a obcí nemusí ze svého zaplatit ani korunu. Meteorologové naměřili, že výměna starých kotlů je nejlepším teď dostupným nástrojem na zlepšení kvality ovzduší. Může celkové emise snížit až o třetinu.

„Nevím, co ti lidi by už měli chtít. Mají to zadarmo. Opravdu,“ ptá se starosta Horní Suché na Karvinsku Jan Lipner (STAN), kam zmizeli zájemci o čistší kotle. „My jsme do toho rozpočtu dali nějakých sto tisíc korun před třemi lety, vyčerpalo se čtyřicet, čtyři žadatelé. Dali jsme padesát, ozval se jeden,“ říká starosta.

Čtěte také

V deset kilometrů vzdálené Doubravě se za loňský rok přihlásili o pětitisícový příspěvek od obce dva občané. Starostka Jiřina Ferenčíková (Naše Doubrava) vidí vyšší zájem o fotovoltaiku a tepelná čerpadla, o kotle už ne. „Je určitá skupina, kteří si myslí, že pro ně je lepší někde sehnat i méně kvalitní topivo, aby za každou cenu ušetřili, a už tolik nevnímají, že i jejich děti to dýchají, nebo že sousedé nemohou větrat,“ dodává.

Lucie Hochmanová má na úřadu Moravskoslezského kraje dotace na čistší kotle na starost. Dojem, že lidé topením postaru ušetří, je podle ní při stoupajících cenách paliva mylný. „Ty nové kotle jsou účinnější a tím, že budeme spotřebovávat méně paliva, tak bychom měli ušetřit. Já bych doporučila zeptat se sousedů, kteří mají nové kotle, jakou mají zkušenost,“ radí.

O dotace, ze kterých lze pořídit nový kotel zadarmo, jsou vyčerpané jen ze třetiny. „Zájem opravdu klesá, a to rapidně,“ říká Lucie Hochmanová v kanceláři, před kterou dřív stály fronty, a teď většinou zeje prázdnotou.

Stejné pracoviště kontroluje, jestli lidé topí tak, jak mají. A od letošního září bude používání těch nejstarších kotlů protizákonné. Na kraji odhadují, že jich je stále v provozu až 25 tisíc.

Spustit audio

Související