Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Výměna manželek skončila trestním oznámením: Romům a romské rodině vyhrožují smrtí. Vmanipulovala televize Nova účastnici "reality show" do vyjádření k sociálním dávkám?

12. února 2024
Čtení na 2 minuty
Sledování televize (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Sledování televize (Ilustrační FOTO: Envato Elements)
Poslední díl Výměny manželek, populární reality show TV Nova, kde si dva páry na týden vymění partnery, bude mít dohru. Marian a Petra z Broumova, jedni z protagonistů tohoto dílu, podali trestní oznámení na neznámého pachatele, který jim zaslal výhružný rasistický dopis. Rodina navíc uvedla, že k vyjádření o sociálních dávkách dotlačil Petru štáb televize Nova.

„Vy zmrdi černý a líný, to se vám to žije z našich daní. Všechny černý cikánský vopice bych postřílel, protože nepracují a náš stojí stojí ročně 110 miliard Kč. Ta vaše dcera je už teď tlustá jak prase – ve 20 letech bude mít 150 kilo. To se to žere a bydlí, když vám to někdo platí. Zdechněte vy černý kur… do roka na rakovinu. SMRT všem černým tlamám, co žijou z našich daní!!!!!“

Rasistický a výhružný vzkaz, který dostala romská rodina z reality show Výměna manželek (FOTO: se svolením rodiny Mariana a Petry)

„Když jsem si ten lístek přečetl, udělalo se mi nevolno. Věděl jsem, že když půjdeme s přítelkyní do Výměny manželek, že budou všichni nadávat, ale že někdo pošle na moji adresu něco tak odporného, jsem nečekal. Nevím, čeho je takový člověk schopen, takže se bojíme, přece jen máme dvě malé děti,“ řekl pro zpravodajský server Romea.cz pětadvacetiletý Marian.

Hlavním „tématem“ tohoto dílu, propíraným ještě před jeho samotným odvysíláním na stránkách různých bulvárních serverů a facebookovém profilu Výměny manželek je skutečnost, že Marian pět let nepracuje a je na podpoře. Petra pak uvedla, že na dávkách dostávají téměř 27 tisíc korun, z kterých bez problémů vyžijí. To se pro mnoho diváků stalo pomyslnou červenou muletou, jíž mává toreador na rozzuřeného býka.

„Přítelkyni nedali pokoj. V té druhé rodině se totiž nic nedělo, a tak na ní pořád tlačili, ať mluví o těch dávkách, ať řekne, že je to v pohodě. Ona pak tomu nátlaku podlehla a řekla to, co vlastně chtěli slyšet,“ vysvětluje pro server Romea.cz Marian.

A právě v tom je jeden z kamenů úrazu. Do těchto typů pořadů dramaturgové vybírají lidi, kteří jsou z různých důvodů lehce manipulovatelní, a tak jim řeknou to, co oni chtějí slyšet. Tak se z toho stává spíš polo-hraný dokument, nejde o skutečný odraz života. To ovšem v žádné z rádoby „reality“ show.

Každopádně si tvůrci Výměny manželek mohou mnout ruce. Zatímco mívají průměrně stovku komentářů pod příspěvky na facebookovém profilu Výměna manželek, Marian s Petrou „nasbírali“ téměř čtyřikrát tolik, většinou nenávistných komentářů. 

Z moře komentářů se mi líbil tento: „Jeden Rom dokáže zvednout sledovanost o 100%!!! Ve výměně bylo tisíce českých rodin kde stovky mužů nepracovalo, mnozí chlastali, fetovali, jejich rodiny žili ze sociálních dávek, v bytě nepořádek a děti o hladu, vale takovou sledovanost to nemělo. Tento Rom se stal slavným, píše se o něm všude“.

A to je také jediný důvod, proč se vlastně Romové objevují v podobných pořadech. Kvůli sledovanosti. A ta se nejlépe nahání na negativních emocích. V tomto případě už jich bylo ale přece jen příliš.

Tak doufejme, že se pachatel, který zaslal svůj nenávistný dopis Marianovi a Petře, vypátrá.

Jen mimochodem, v respektovaném průzkumu obcevdatech.cz, který se zabývá kvalitou života v obcích, se před třemi roky umístil Broumov, v němž Marian s Petrou bydlí, na posledním místě. Takže tam život zas takový med nebude.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon