Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Spisovatel Jakub Deml se styděl za to, že je Čech. V Jihlavě ho soudili za urážku prezidenta

Obec na Žďársku, Tasov, se jistě může pyšnit jedním významným rodákem. Je jím známý básník Jakub Deml, který se řadí mezi špičku české literatury. Před dvěma dny jsme si připomněli výročí jeho úmrtí. Deml se na Vysočině narodil a v témže regionu v roce 1961 také zemřel.

Jakub Deml se narodil 20. srpna 1878 v Tasově na Žďársku. Měl pět sourozenců a mimo to ještě několik nevlastních sourozenců.

Styděl se za to, že je Čech 

Když bylo Jakubovi 11 let, tak ho otec poslal na „wechsl“ do německé rodiny ve Wulzeshofenu u Laa v Rakousku. Naučil se tam německy a poněmčil se. Na začátku března 1890 se vrátil domů, protože matka ležela na smrtelné posteli. Jakub na ni ale mluvil jen německy, neboť se styděl za to, že je Čech. Jeho přístup k německého jazyku se změnil, když matka zemřela.

V roce 1902 byl vysvěcen na kněze 

Studoval na třebíčském gymnáziu, kde začal publikovat v školním časopise Sursum. V roce 1897 publikoval v ivančických Zájmech lidu. V roce 1899 pak v Novém životě, Dvacátém věku a Museu. Vstoupil do brněnského semináře (Deml často vzpomínal, že toto jeho rozhodnutí významně ovlivnil Otokar Březina) a roku 1902 byl vysvěcen na kněze. Jako kaplan často měnil své působiště a v mezičase vystupoval z církevní správy, aby se mohl věnovat literární tvorbě.

Významná díla Jakuba Demla

- Hrad smrti
- Šlépěje
- Moji přátelé
- Mé svědectví o Otokaru Březinovi
- Zapomenuté světlo

Deml do svých básní, próz, esejů i kázání vkládal své pochybnosti o církvi, víře, Bohu i sobě samém. Výrazný básník, břitký polemik, skvělý stylista a také předchůdce surrealistů Deml psal lyrickou poezii i temné, až hororové povídky, a pro ostřejší slovo nešel daleko. A několikrát se kvůli svým slovům ocitl dokonce před soudem.

Po konci první světové války byl například obviněn z kolaborace. Potom ho zase v Jihlavě na základě jedné přednášky soudili za urážku prezidenta. Tomáš Garrigue Masaryk ale kauzu zastavil a navíc mu pomohl finančním darem.

Zastánce našel Deml i v Karlu Čapkovi a po druhé světové válce za něj, když byl obviněn z antisemitismu, orodoval také Vítězslav Nezval. Dílo spisovatele, ve kterém se často střídá obrovské nadšení s hluboký smutkem, se čte dodnes.

Nejznámější prózou Demla, který zemřel v únoru 1961, je autobiografické Zapomenuté světlo. Motivy z této knihy použil režisér Vladimír Michálek v roce 1996 ve stejnojmenném filmu s Boleslavem Polívkou v hlavní roli vesnického faráře.

Zemřel v Třebíči 

Jakub Deml zemřel v Třebíči 82 letech 10. února 1961. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto wikipedia | Zdroj ČTK, wikipedia

Štítky výročí, úmrtí, spisovatel, básník, rodák, Jakub Deml, 1961, Tasov, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Spisovatel Jakub Deml se styděl za to, že je Čech. V Jihlavě ho soudili za urážku prezidenta | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.